İyi Kalpli Yazılımcılara "Code for Good"

"Code for Good: İyi kalpli yazılımcılar ve gönüllülerin buluşma noktası"

Sosyal girişimlerin ve sivil toplum örgütlerinin yazılım ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2017 yılının sonunda kurulan Code for Good, "Kendimi bildim bileli teknolojinin içindeyim. Bilgisayarla büyümüş bir çocuk olarak başka seçeneğim yoktu galiba," diyen Mustafa Enes Çakır'ın sosyal girişimi.

Mustafa Enes, 2014 yılında hayata geçen bir sosyal insiyatifin web sitesi ihtiyacı için çalışmaya başladığında, pek çok sosyal girişimcinin ve sivil toplum örgütünün aslında teknoloji ihtiyacı olduğunu; fakat çoğunun bunun farkında olmadıklarını görerek bu işe girişmiş. Kod yazmayı meslek değil "tutku" olarak gördüğünü söyleyen Mustafa Enes Çakır, "İnsan gücüyle yapılan pek çok işin, küçük programcıklarla çözülebileceği ve insan kaynağının sosyal faydaya aktarılabileceği fikriyle Code for Good'u hayata geçirdim. Ekibimle birlikte bugüne dek 12 sosyal girişimciye ve dolaylı olarak 1 milyondan fazla faydalanıcıya destek vermiş olduk. Orta vadedeki amacımız, bir ekip girişimi olmaktan çıkarak, sosyal girişimcilerin probono veya çok düşük maliyetlerle yazılımcı, arayüz tasarımcı, deneyim tasarımcısı bulmalarını sağlayan bir pazar yerine dönüşerek sosyal girişimlerin teknolojiden maksimum fayda elde etmesini sağlamak," diyor.

İlk ödül BİLGİ'den

Code for Good, içinde yaşadıkları topluma pozitif katkı sağlamayı başarmış genç sosyal girişimcilerin liderlik becerilerini geliştirmelerini amaçlayan, Uluslararası Gençlik Vakfı (International Youth Foundation), Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri'nde finalist olmaya hak kazanan 10 proje arasına girdi. Code for Good bu sayede, Youthactionnet® tarafından düzenlenen "Küresel Genç Sosyal Girişimciler" programına başvuru yapma hakkı da kazandı. Code for Good'un en önemli kilometre taşının BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri olduğunun altını çizen Mustafa Enes Çakır, "Kamp sürecinde inanılmaz şeyler öğrendim. Sosyal girişimin kavram yolculuğundan liderlik konusuna, dünyadaki örnek vakalardan yurt içi deneyimlere ve en önemlisi sosyal inovasyon kavramına tanıklık ettim. Bu benim için internette okuduğumuz makaleler veya soğuk geçen konferanslardan daha sıcak, daha gerçek ve daha verimli bir eğitim süreciydi. Bize ödül olarak verilen şeyin tam olarak bu olduğunu söylemeliyim," diyor.

Globale açılma hedefi

Code for Good'un altyapı, yazılım, mobil uygulama ve web uygulamaları hizmeti verdiği projelere "Biryudumkitap", "Askıda Ne Var?" gibi sosyal girişimler ve "Leyla'dan Sonra "gibi sosyal insiyatifler örnek verilebilir. Mustafa Enes Çakır, 5 yıl içinde bir ekip girişimi olmaktan çıkıp bir pazar yerine dönüşmek ve global pazarlara açılma hedefleri olduğunu söylüyor. Yani Code for Good sitesine giren ve kriterlere uygun olduğu onaylanan girişimler, yazılım ihtiyaçlarını ilan açarak karşılayabilecek. Amaçları, iyi kalpli yazılımcılarla iyi kalpli girişimcileri buluşturan uluslararası bir pazar yerine dönüşerek büyümek.

Sonraki Haber

Forum