ITM-III Unseen Forces: Intel'den online oyun
Intel, Unseen Forces adını verdiği yeni online oyunuyla sanal dünyada IT uzmanı olmanızı sağlıyor...
Intel tarafından geliştirilen "IT Manager" oyununun yeni versiyonu "IT Manager III: Unseen Forces" Türkiye'de hayata geçirildi. 13 Mart gününden itibaren Türk IT uzmanlarına sunulan oyun için ilk hafta 1.000 IT uzmanı kayıt oldu. "Bir iş hayatı simülasyonu" olarak tasarlanan oyun, Kehanetler, Doğu felsefesi, Araf, Aydınlanma gibi kavramları bilişim dünyasının doğal akışıyla sentezleyerek sunuyor. "IT Manager Game III: Unseen Forces", www.intel.com.tr/unseenforces üzerinden ücretsiz olarak oynanabiliyor.
Intel, ilk versiyonunu 2005'te çıkardığı ve bilişim teknolojisi uzmanlarının iş hayatını bir simülasyon olarak yansıttığı "IT Manager" oyununun yeni versiyonunu Türkiye'de de başlattı. "IT Manager III: Unseen Forces", donanımla ilgili bir simülasyon evreni yaratıyor ve günlük konular kadar gerçek dışı sorunları da barındırıyor.
Kehanetleri ile oyuncuya yol gösteren "Kahin", IT enerji seviyesi ve teknolojiye hakimiyet ile gelen "aydınlanma" gibi Doğu felsefesine gönderme yapan öğeler ve "yeniden başlatma nişanı" gibi sıradan sorunları olağandışı hale getiren çözümler oyunu tekdüze bir IT simülasyonundan farklılaştırıyor. Oyunun ismindeki "Unseen Forces" ibaresi ise her işin yolunda gitmesini sağlayan 'gizli IT gücü'nü temsil ediyor.
Zorlu mücadele başladı!
www.intel.com.tr/unseenforces adresinden ücretsiz üye olunarak oynanabilen "ITM-III", küçük bir şirkette oyuncunun kendi kontrolünde göreve başlayan IT uzmanının, şirketin IT sorunlarını çözmesi üzerine kurulu. Türlü hallere sokulmuş bilgisayarlar, tanınmaz hale gelmiş işletim sistemleri ve sunucu sorunları yetmezmiş gibi, IT uzmanının şirket büyüdükçe personelin IT alanındaki motivasyonunu yüksek tutması ve verimliliği artırması da gerekiyor. Maliyetlerin kontrol altında tutulması da yerine getirilmesi gereken bir diğer beklenti.
Oyuna bir karakter yaratarak başlayan oyuncu, büyümekte olan bir IT departmanının başına geçiyor. Oyunda nihai amaç son teknik yenilikleri ve işlemci teknolojilerini kullanarak IT sorunlarını çözmek ve şirketin üretken ve düzenli işleyen global bir kuruluşa dönüşmesini sağlamak. Oyun bu sayede oyunculara IT bilgilerini test etme imkanı tanırken, en son Intel teknolojilerine ulaşmalarının da yolunu açıyor.
Oyuncu, oyunun başında şirketin IT Yöneticisi olarak, problemlerle tek başına mücadele ediyor. Ancak şirketin büyümeye başlamasıyla beraber yeni IT personellerini işe alabiliyor ve kendi IT ekibini yaratıyor. IT personeli, çözdüğü problem büyüdükçe deneyim puanlarını artırıyor. Problemin çözüm süresini etkileyen faktörlerse problemin büyüklüğü, personelin deneyimi ve alınan teknoloji eğitimleri. Oyuna "Bit" seviyesinde başlayan oyuncular, kazandıkları başarılara göre ilerleyen aşamalarda "İki Bit", "Proto Geek", "Acil Durum Muhafızı", "Ağ Ninjası", "Nişanların Hükümdarı", "Kahin" gibi payeler alıyor ve son olarak en üst seviye olan "Mimar" seviyesine yükselebiliyor.
Oyuna devam eden oyuncu başarılı oldukça çalışan sayısının daha yüksek olduğu daha büyük bir ofise geçiş yapıyor ve yeni teknolojiler araştırıp yeni ekipler kurarak tek başına oluşturduğu IT departmanını, tıkır tıkır çalışan bir bilişim ordusuna dönüştürüyor. Tabii şirket büyüdükçe problemler de artıyor ve bu da oyunun zorluk derecesini yükseltiyor.
Sekiz bölümden oluşan oyunda her bölüm, öncekinden daha büyük bir ofiste geçiyor. Oyuncu, iyi bir çalışma ortamı sağladığı takdirde şirketi global büyüklüğe ulaştırmış oluyor ve oyunu kazanıyor. Oyunu kazanmak için bilgisayarları daha üretken, enerji verimliliği daha yüksek, daha taşınabilir ve daha güvenli hale getiren teknolojilerin konuşlandırılması şart. Oyun bu yönüyle, kriz durumlarından çıkma konusundaki genel şirket çalışmalarına katkıda bulunmak için de yol gösterici bir nitelik taşıyor.
ITM3'ten tanımlar
Deneyim seviyesi: Oyunda uzman, kıdemli, seçkin ve ninja olmak üzere dört farklı deneyim seviyesi bulunur.
Kahin: Oyuncular ara sıra, Kahin olarak bilinen, kimliği belirsiz, ruhani bir kaynaktan mesajlar alır. Kahin, işler rayından çıkmaya başladığında oyuncuyu ikaz eder ve tavsiyelerde bulunur.
Bozon Çarpanı: Bir çalışanın, teknik yetersizlik birimi olan bozon çarpanı ne kadar yüksekse, teknik sıkıntı yaşama ihtimali de o kadar fazla. Çünkü günümüz dünyasında üretkenlik, ancak teknoloji sayesinde yükseltilebilir.
IT Enerjisi: IT Enerjisi seviyesi, oyuncunun taktik elementlerle stratejiyi ne kadar iyi dengelediğini yansıtır. Yerin Dibi, Zifir, Araf, Uyanış ve Aydınlanma olmak üzere beş seviyesi vardır. Oyunun merkezinde IT Enerjisi fikri bulunmaktadır.
Çok işlevli araç çubuğu: Ekranın en altında bulunur. Araçlar sekmesinde tamir araçları, personel sekmesinden IT ekibi seçilebilir, teknoloji sekmesi ile yeni teknolojilerin eğitimi alınır.
Sorun raporları: Donanım ve yazılım ile kara kutu sorunları olmak üzere bilgisayar ve sunucuları etkileyen üç tip sorun vardır.
Tamir araçları: Donanım sorunları için İngiliz anahtarı, yazılımsal sorunlar için disk kullanılır. Sistem yeniden başlatma aracının her iki sorunda da işe yarama ihtimali vardır. Kara kutu sorunları ise ancak IT bilgisini test etmek için hazırlanmış çoktan seçmeli soruların cevaplanması ile çözülebilir.
Eğitim: Bir teknoloji ilk kez uygulanmadan önce oyuncu eğitim almalıdır. Bir kez eğitim tamamlanınca, daha ileri seviye teknoloji eğitimleri aktif hale gelir.
ITM3'ten teknolojiler ve teknoloji tanımları
Çok çekirdek: Kullanıcının üretkenliğini artırır.
Taşınabilirlik: Taşınabilir performansı artırır.
Eko-tek: İşletme masraflarını düşürür, gereksiz ısıyı önler.
Bilgisayar filo yönetimi: Aynı tipteki tüm sorun raporlarını eş zamanlı olarak çözebilmeye olanak sağlar.
Güvenlik: Filoyu zararlı yazılımlardan korur.
Sunucu: Yüksek gücün devamlılığını sağlayan, çok çekirdekli, şirketin artan üretkenliğini destekleyebilecek kapasitede sanallaştırılmış sunucular sağlar.
Havalandırma sistemi: Sıcaklık derecesini
kontrol altında tutar.
ITM-III'te seviyeler
Bit, İki Bit, Veri Çuvalı, Bot Soketi, Proto Geek, 3L1T Geek, Alfa
Geek, Tam Teçhizatlı Geek, Acil Durum Muhafızı, Op, Ağ Ninjası,
Truva Atı Şövalyesi, Nişanların Hükümdarı, Net İlahı, Kahin, ve
Mimar.
Basın bülteninden derlenmiştir.