İşlemci üretiminde darboğaz korkusu
Gittikçe küçülen işlemcilerin önündeki tek engel fizik kuralları olmayabilir. İşte yeni teori...
Manchester Guardian'dan Jack Schofield'a göre işlemcilerin gelişimi büyük sekteye uğrayabilir.
Bugüne kadar hep işlemcilerin mimarisinin küçülmesindeki bilimsel ve teknik sorunlara değinildi. Ancak hem zekice keşifler, hem de bazen düşünce şeklini değiştirip farklı bir yaklaşım denemek bu darboğazların aşılmasını sağladı.
Ancak Schofield'a göre bilgisayarların gelişmesini sekteye uğratacak olan şey fizik kanunlarının sunduğu engellerden önce ekonomik engeller olacak.
Intel, Amerika'daki 7 fabrikasını geliştirmek için 7 milyar dolar harcadı. Global Foundries New York'taki yeni fabrikasını kurmak için aşağı yukarı aynı miktarda para harcadı. New York Eyaleti'nden bir milyar dolarlık fon ve Abu Dhabi hükümetinden 6 milyar doları denkleştirerek bu fabrikayı kurmayı başardı.
Sorun 18nm'nin altında başlayacak
Schofield'a göre fabrikalar, 18nm'nin altında işlemciler üretmeye başladıklarında, kurulum maliyetlerini kaldıramayacak kadar pahalı hale gelecek. Bazı makineler şimdiden tanesi 20 milyon dolara mal oluyor. Intel ve Samsung gibi firmaların cepleri bu maliyet sorunundan uzun süre etkilenmeyecek kadar dolu olsa da diğerleri Global Foundries veya TSMC gibi çözümler bulmak zorunda kalacak.
450mm'lik tabaka kullanımına geçilmesi işlemci üretiminde maliyetler için iyiyken, 300mm'lik tabakalara geçiş için yapılacak donanımsal değişiklikler ekonomik açıdan bel bükecek. Tabii ki bu tabakalara geçiş 2018'den önce yeterince yoğunlaşmayacak.