İşin sırrı: Pahalı değil, akıllı güvenlik...

Her şey pahalı yazılımlarla bitmiyor: Sadece basit bir kaç önlemle hacker'lardan kurtulmak mümkün...

Her geçen gün artan online güvenlik tehditleri, kullanıcıları zorluyor. Bundan bir süre önce online bir hırsızlık nedeniyle tam 130 milyon dolarını kaybeden ABD'li büyük perakende firmalarından olan TJX şu an herkesin önündeki önemli bir örnek. Güvenlik uzmanı Derek Manky, TJX'in durumunun herkes için ibret alınması gereken bir olay olduğunu düşünüyor. Manky, ciddi hiçbir masraf yapmadan, sadece temel güvenlik önlemleri konusunda hassasiyet göstermiş olsaydı TJX'in, başına gelen olaylardan zarar görmeden kurtulabileceğini söylüyor.

Bu durumun bir örnek olması gerektiğini ifade eden Manky, sadece kurumsal değil, bireysel kullanıcılar için de tehditleri ortadan kaldırmanın yolları aslında basit diyor. İşletim sistemleri için yayınlanan güvenlik yamalarını düzenli takip etmek ve vakit geçirmeden uygulamak bile var olan sorunların en az yarısını önleyebilir. Conficker'ın, Microsoft'un yayınladığı yamaya rağmen milyonlarca bilgisayarı ele geçirmesi bunun ispatı. Otomatik Başlat seçeneğini kapatmak veya basit şifreler kullanmamak, yine çok önemli ve maliyetsiz önlemler arasında.

Manky, kullanıcıların bilinçsiz davranışlarının virüs yazarlarını cesaretlendirdiğini ve hem cesareti hem de gelirleri artan virüs yazarlarının artık sektörde önde gelen yazılımcıları ciddi rakamlarla başta çıkartıp kendi taraflarına çekebildiklerini de söylüyor.

Diğer bir güvenlik uzmanı Ryan Naraine de; "Gelen e-postadaki şüpheli balantıya tıklamaktan kendini alı koyamayan kullanıcıları hiçbir anti virüs programı sonuna kadar koruyamaz" diyerek, siber güvenlik konusunda bilinçlenmenin önemini vurguluyor.

Sonraki Haber

Forum