iPhone, yıllardır beklenen özelliğe nihayet kavuşabilir

Apple, telefonunuzu geçici olarak başkasına verirken erişimi sınırlamanıza imkan sağlayacak bir tür "misafir modu" üzerinde çalışıyor olabilir.

Bazen telefonunuzu geçici olarak kullanması için bir başkasına vermeniz gerekebilir. Örneğin birinden fotoğrafınızı çekmesini istiyor olabilirsiniz. Ancak bu geçici kullanım sırasında telefona olan erişimin sınırlı olmasını da isteyebilirsiniz. Ne yazık ki şu anda iOS 18’de böyle bir sınırlama mümkün değil, ancak gelecek bir güncelleme bu durumu değiştirebilir.

Kısa bir süre önce yayınlanan bir patent, Apple’ın gelecekteki iPhone’lara bir tür “misafir erişimi” modu getirmeyi düşündüğünü gösteriyor. Patentte belirtilene göre, iPhone sahibi tarafından diğer kullanıcılar için oluşturulacak bir misafir modu, uygulamalara ve dosyalara sınırlı erişime sahip olacak ve cihaz sahibi, nelerin misafir kullanıcılar tarafından erişilip erişilemeyeceğini belirleyebilecek. Bu sayede cihaz sahibi, cihazı geçici olarak kullanacak kişinin görebileceği, değiştirebileceği veya silebileceği şeyleri belirleme imkanına sahip olacak.

Patent, ikinci kullanıcıya bir tür doğrulamanın ardından erişim sağlanabileceğini de söylüyor. Böyle bir sistem, ikinci bir güvenlik katmanı sunarak misafir moduna herkesin erişmesini engelleyebilir. Ayrıca, misafir erişimini bir başka iPhone veya iPad gibi ikinci bir cihazdan da kontrol edilebilecek.

Apple daha önce böyle bir işlevi iPhone’larına eklememiş olsa da, bazı alternatif yöntemler bulunuyor. Örneğin iOS 18 ile beraber uygulamaları gizleme ve bir şifre ile kilitleme imkanı sunuldu. Benzer bir şekilde, iOS’un Denetimli Erişim özelliği, cihazınızı tek bir uygulamayla sınırlıyor ve kullanılabilecek özellikleri kontrol etmenizi sağlıyor.

Elbette bunun şimdilik sadece bir patent olduğunu unutmamakta fayda var. Çoğu patentte olduğu gibi, Apple patentteki bu özelliği cihazlarına eklemeyi veya eklememeyi tercih edebilir.

Sonraki Haber

Forum