iPhone ve iPad'lere göz takibi özelliği ve çok daha fazlası geliyor
Apple, bu yıl içerisinde kullanıma sunulacak olan yeni erişilebilirlik özelliklerini duyurdu. Göz takibi özelliği ve daha pek çok yeni özellik, iOS ve iPadOS'u çok farklı bir boyuta taşıyor.
Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü öncesinde Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok yeni özellik duyurdu. Şirket yaptığı duyuruda yeni iPhone ve iPad modellerine göz takibi desteğinin yanı sıra özelleştirilebilir ses kısayolları, müzik haptikleri, araç hareket ipuçları ve daha pek çok şey getireceğini açıkladı.
iPhone ve iPad'ler için dahili göz takibi
En ilgi çekici özellik, iPhone veya iPad'lerdeki ön kamerayı kullanarak ek donanım veya aksesuar olmadan iOS içerisinde gezinebilmek. Özellik etkinleştirildiğinde, insanlar uygulamalar ve menüler gibi öğeler arasında gezinmek için ekranlarına bakabilecek ve ardından seçmek için bir öğe üzerinde durabilecek.
Apple'ın Dwell Control adını verdiği bu duraklama özelliği, Mac'in erişilebilirlik ayarları gibi şirketin ekosisteminin başka yerlerinde de zaten mevcut. Kurulum ve kalibrasyon sürecinin ise yalnızca birkaç saniye sürmesi bekleniyor ve cihaz üzerindeki yapay zeka bakışlarınızı anlamak için çalışıyor. Assistive Touch gibi işletim sisteminin bir katmanı olduğu için üçüncü parti uygulamalarla da çalışabiliyor.
Eller serbest kontrolü için sesli kısayollar
Apple aynı zamanda iPhone ve iPad'lerdeki ses tabanlı kontrollerinin erişilebilirliğini iyileştirmek için çalışmalar yapıyor. Şirket, yeni bir sesli kısayol oluşturan her kişi için kişiselleştirilmiş modeller oluşturmak üzere yine aygıt içi yapay zeka kullanıyor. Tek bir kelime veya cümle için bir komut ya da hatta bir ifade ayarlanabiliyor. Siri bunları anlayarak belirlenen kısayolu veya görevi yerine getiriyor. Bu sayede uygulamalar başlatılabiliyor veya Kestirmeler uygulamasında tanımlanan bir dizi eylem çalıştırılabiliyor.
Sesli etkileşimlere gelen bir diğer iyileştirme de iPhone ve iPad'lerin konuşma kalıplarını tanımak ve ses tanımalarını sizin seslendirme biçiminize göre özelleştirmek için cihaz içi makine öğrenimini kullanmasını sağlayan “ Listen for Atypical Speech”. Bu özellik, teknolojinin konuşma bozukluğu ya da atipik konuşma bozukluğu olanları daha iyi anlamasına yardımcı olmak için tasarlanan Google'ın Project Relate projesine oldukça benziyor.
Apple Music ve diğer uygulamalarda müzik haptikleri
Apple, sağır ya da işitme güçlüğü çekenler için kendi Müzik uygulamasındaki milyonlarca şarkıdan başlayarak iPhone'daki müzik oynatıcılara dokunsal özellikler getiriyor. Bu özellik etkinleştirildiğinde, müzik haptikleri sesle birlikte dokunuşlar, dokular ve özel titreşimler çalarak yeni bir duyum katmanı sunacak. Ayrıca geliştiricilerin uygulamalarına daha fazla erişilebilirlik sağlayabilmeleri için bir API olarak da sunulacak.
Araçlarda yardım
Engelli sürücüler araçlarında daha iyi sistemlere ihtiyaç duyduğundan dolayı Apple, CarPlay'de yaptığı güncellemelerle bazı sorunları ele alıyor. Araç arayüzüne sesle kontrol ve renk filtreleri geliyor, böylece uygulamaları konuşarak kontrol etmek ve görme engelli kişilerin menüleri veya uyarıları görmesi kolaylaşıyor. Ayrıca CarPlay, kalın ve büyük metin desteğinin yanı sıra siren veya korna gibi sesler için ses tanıma özelliğine de kavuşuyor. Sistem böyle bir sesi tanımladığında, ne duyduğunu size bildirmek için ekranın altında bir uyarı gösterecek.
Hareket halindeki araçlarda iPhone ya da iPad kullanırken hareket bozukluğu yaşayanlar için Araç Hareket İpuçları adı verilen yeni bir özellik bu tür rahatsızlıkların bir kısmını hafifletebilir. Hareket hastalığı, hareket halindeki bir araçtayken sabit içeriğe bakmaktan kaynaklanan duyusal bir çatışmaya dayandığından, yeni özellik ekrandaki noktalar aracılığıyla çakışan hisleri daha uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Etkinleştirildiğinde, bu noktalar ekranınızın dört kenarına dizilecek ve algıladığı harekete göre sallanacak. Araç ileri doğru hareket eder veya hızlanırsa, noktalar sanki o yöndeki hız artışına tepki olarak geriye doğru sallanacak.
Duyurulan diğer güncellemeler
VisionOS'ta Canlı Altyazılar, Büyüteç'te yeni bir Okuyucu modu, çok satırlı braille desteği ve Assistive Touch kullananlar için sanal bir trackpad de dahil olmak üzere şirketin ürün setine gelen daha birçok özellik var. Apple geçmişte bu özellikleri iOS'un gelecek sürümlerinde kullanıma sunmuş olsa da duyurulan tüm bu güncellemelerin ne zaman kullanıma sunulacağı henüz belli değil. Geliştirici konferansı WWDC'ye sadece birkaç hafta kala, bugünkü araçların birçoğunun bir sonraki iOS ile resmi olarak yayınlanması muhtemel.