iPhone kullanıcıları, artık üçüncü taraf onarımlarından sonra eziyet çekmeyecek

Apple, orijinal yedek parça kullanmadan telefonlarını tamir ettiren iPhone sahiplerinin bazı iPhone özelliklerini kullanmasını engelliyordu. Şirket artık bu politikadan vazgeçmek zorunda kalacak.

Avrupa'da rekabet yasalarıyla başı dertte olan Apple, Avrupa pazarından çıkmak zorunda kalmamak için, bugüne kadar Apple müşterilerine dayattığı "tekelci" uygulamalarını bir bir sonlandırmak zorunda kalıyor.

300, 500 dolara bir telefon aldığınızı ve üç beş ay ya da 1-2 sene sonra bir kaza geçirip telefonunuzun ekranını değiştirmek zorunda kaldığınızı düşünün. Bu sırada tamir servisinizde size 100 dolarlık Apple ekranı veya 15 dolarlık alternatif markaların ekranlarını takabileceğinizi söyleyen tamirciden 15 dolarlık ucuz alternatifi istediğinizde, telefonunuzun bazı yeteneklerini kasıtlı olarak engellemesi, "sen başka markadan yedek parça kullandın, ben de sana artık bazı özelliklerimi kullandırtmıyorum" demesi, sizce kabul edilebilir bir politika mı?

Ya da, telefonunuza Apple markalı bir pil değil de üçüncü parti bir pil taktığınızda, telefonunuzun size "ben artık pilin ne kadar dolu, ne kadar boş kaldığını ölçmeyeceğim, kafama göre bazı oranlar gösterebilirim ama hiçbir sorumluluğum yok, kullandığın pil Apple markalı olmadığı için pilin sağlığına ben kefil değilim" demesi, adil bir uygulama mı? Elbette Apple'ın başka bir markanın ürettiği pile kefil olması beklenemez ama piyasada satılan diğer piller veya diğer yedek parçalar da, dünya çapında belirlenmiş endüstri standartlarına göre üretilmiş ve bir ülkede satışa çıkarken, sanayi bakanlığının, kamu otoritelerinin belirlediği güvenlik kurallarına uyumluluğunu kanıtlamış ürünler.

İnsanlara "Apple marka ürün kullanmıyorsan, ne halin varsa gör" duygusunu yaşatarak psikolojik baskıyla kendi ürünlerini kullanmaya zorlamak ne kadar etik bir davranış?

Yasa çıktı, Apple bütün tekelci politikalarını değiştirmek zorunda

Apple hayranları bunları görmek istemese de Apple yıllardır insanlara bu zorlamaları uygulayarak, çok açıkça etik rekabet kurallarını ve insanların kendi mülkleri üzerindeki özgürce tasarrufta bulunma haklarını ihlal ediyordu. Ancak, yasalardaki boşlukları kullanan bu uygulamalar artık Avrupa Birliği'nin yeni rekabet yasası nedeniyle Apple'ı köşeye sıkıştırıyor.

Apple da, pil oranlarını göstermede sıkıntı çıkarmak veya ekran değiştiğinde, ekrandaki beyaz renk oranını ayarlayan "True Tone" özelliğini devre dışı bırakmak gibi uygulamalarından vazgeçeceğini açıkladı.

Apple'ın açıklamalarına göre şirket artık başka markaların yedek parçaları için de daha geniş destek vermek amacıyla işletim sisteminde yeni ayarlamalar yapacak.

Peki, geçmiş 15 senede Apple ürünlerini bu tür "tekel" zorlamalarla kullanarak mağdur olmuş kullanıcılar Apple'a tazminat davaları açarlar mı? Onu da zaman gösterecek.

Sonraki Haber

Forum