iPhone 7'yi denedik; işte ilk izlenimlerimiz!
iPhone 7'yi kısa süre de olsa deneme şansı bulduk; işte iPhone 7'nin yenilikleri ve ilk düşüncelerimiz!
iPhone 7'de yeni neler var? Bu sorunuzun cevabı, bir telefonda nelere önem verdiğinize göre değişiyor. iPhone 7, çok güçlü, kamerası ve ekranı eskisinden daha iyi, kulaklık girişi olmayan bir telefon. Diğer yandan, arka yüzünde artık görünmeyen anten çizgileri haricinde iPhone 6 ve 6S'e çok benzer görünüyor.
Her yeni iPhone'da olduğu gibi, şu anki iPhone 6S'ten yükseltmenin mi, yoksa bekleyip tasarruf etmenin mi doğru olacağını bulmanız gerekecek. iPhone 7'nin görünümünde büyük bir değişiklik olmadığı için çoğu kullanıcı, bir önceki telefonda kalmayı tercih edecek gibi görünüyor.
Tasarım
iPhone 7'nin görünümündeki değişiklikler oldukça küçük. iPhone 7'nin önceki 4, 5 ve 6 modellerinde olduğu gibi görünümde büyük yenilikler yapması bekleniyordu, ancak ölçüler ve ekran boyutu, geçen seneki model ile neredeyse aynı. Yani kılıf kullandığınızda muhtemelen iki telefon arasındaki farkı görmek pek mümkün olmayacak.
Bununla birlikte tasarım öğelerinde büyük değişiklikler var; kulaklık girişinin kaldırılması gibi. Kulaklık girişinin neden kaldırıldığıyla ilgili birçok teori var; bunlardan bazıları Apple'ın Lightning kulaklık üreticilerinden lisans ücreti toplayacağını söylerken, bazıları kulaklık girişinin gidişinin telefonun daha ince olmasına izin verdiğini söylüyor.
Apple ise bu eski girişi kaldırmayı "cesaret" sözcüğüyle açıklıyor. Bu cesaretin yerinde olup olmadığını ise zamanla göreceğiz. Sonuçta kulaklık girişi artık yok ve bazı kullanıcılar, kutudan çıkan 3.5mm kulaklık jakı - Lightning dönüştürücüsüne rağmen durumdan rahatsız olacak gibi görünüyor. En azından pahalı kulaklıklara yatırım yapanlar, bu çözümle kulaklıklarını kullanamaya devam edebilecekler. iPhone 7'nin kutusundan Lightning ile çalışan Earpod kulaklıkların çıktığını da söyleyelim.
Yeni Jet Black renk seçeneği, parlak ve neredeyse plastiğe yakın bir hissiyata sahip. Diğer renkteki iPhone'lar ise daha mat ve klasik görüme sahip. Anten bantlarının arka yüzden taşınmış olması, görünümü iyileştirirken, bunun daha önce niye yapılmadığı sorusunu aklınıza getiriyor. Ancak anten çizgilerinin kaldırılmasının arkasında birçok mühendislik marifeti olsa gerek.
En önemli değişiklik ise iPhone'un IP67 puanıyla su geçirmezlik yeteneğini sunması. Telefonunuzla yüzmeniz mümkün değil, ancak suya düşürebilir ve ardından geri alıp kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yeni Home düğmesi
Apple, bazı tahminlerin aksine Home düğmesini kaldırmadı ancak pek tahmin edilmeyen bir şeyi gerçekleştirdi: Yeni düğme artık force touch özelliklerine sahip ve "basılmak" yerine titriyor. Parmak izi tarayıcısı yine Home düğmesiyle bütünleşik, ancak tam olarak eski şekliyle çalışmıyor.
Tuşa fiziksel olarak basılmıyor olması, ona biraz alışmanızı gerektirecek ancak alıştığınızda düğmenin daha rahat olduğunu hissedeceksiniz.
Ekran
2016'da 720p'ye yakın bir ekran çözünürlüğü, dinozor devrine geri dönmekten farksız gibi. Bununla birlikte iPhone 7'nin ekranı, her şeyi çözünürlüğe bağlamıyor ve renk yelpazesini genişleterek görüntülerin daha canlı görünmesini sağlıyor. Pratikte ise görüntülerin daha farklı olduğunu söylemek zor. Kontrast oranı daha iyi ancak Apple'ın dediği kadar baş döndürecek bir fark göremedik.
Pil ömrü geçerli bir mazeret gibi görünebilir, ancak Apple'ın bizce ekran çözünürlüğüyle ilgili bir şeyler yapması gerekiyordu.
Müzik
Lightning portu, yüksek bağlantı hızı sayesinde daha iyi ses kalitesi sunabilecek; ancak iPhone 7'nin bu özelliğini deneme şansı bulamadık. Bu değerlendirmeyi detaylı incelememizde yapmak için sabırsızlanıyoruz. Bu arada Apple'ın kendi kablosuz bağlantı standardını duyurarak büyük bir işe imza attığını da belirtelim. Yeni AirPod kulaklıklar, onları telefonunuzun üzerine koyduğunuzda hemen bağlanıyorlar.
Kamera
iPhone 7'nin kamerasında çok büyük değişiklikler yok, ancak iPhone 6S'e göre fark oluşturabilecek bazı yenilikler var. İlk olarak kamera çıkıntısının eskisinden daha çok fark edildiğini söyleyelim. Arka kamera yine 12MP ancak genişleyen sensör, daha iyi düşük ışık fotoğrafları ve daha zengin günlük fotoğraflar çekebileceğiniz anlamına geliyor. iPhone 7 Plus'taki çift kamera iPhone 7'de bulunmadığından, bu alanda heyecan duyacağınız yeniliklerin sayısı kısıtlı.
Ön kamera ise iPhone 6S'in arka kamerasının bazı geliştirmeleriyle birlikte 7MP'e yükseltilmiş; selfie'lerde eskisinden daha başarılı.
Pil
iPhone 7'nin pil ömrü, telefonun şeklinde herhangi bir büyüme olmamasına rağmen daha uzun. Ancak iPhone 6S'in pil ömrünün iPhone 6'ya göre biraz daha kısa olduğunu (3D Touch ekrandan dolayı) hatırlarsak, yeni iPhone'un pil ömrünü gerçekte ne kadar uzatacağı merak konusu. Apple'a göreyse iPhone 7, "günlük kullanımda" iPhone 6'dan iki saat, iPhone 6S'ten 1 saat daha uzun dayanıyor. Bu geliştirmelerin çoğu, yeni A10 Fusion yongasına bağlı. Yeni işlemcinin dört çekirdeğinden ikisi ağır işleri yaparken, ikisi daha az güç tüketiyor ve hafif işlerle ilgileniyor.
İlk kararımız
Açıkça konuşmak gerekirse Apple'ın iPhone 7'de aynı kasayı kullanmaya devam etmiş olması garip bir karar. Elbette Apple'ın telefonu yeniden tasarlamasını gerektiren bir kanun yok, ancak yeni bir tasarım bekleyenlerin elleri boş kalacak.
Buna karşın bir telefonun çoğu kullanıcı için görünümden çok daha fazlası olduğunu biliyoruz; bu yüzden dahili geliştirmelerin yanında tasarımın değişmemesi önemli olmayacaktır. Su geçirmezlik, ekrandaki geliştirmeler bizce birçok kullanıcıyı memnun edecek.
iPhone 7 şimdilik Apple'dan beklediğimiz, parlak, güçlü ve akıcı bir telefonu, önemli alanlarda gerekli geliştirmeleri önümüze sunuyor. Bunların yeterli olup olmadığını ise detaylı incelememizde görüp, tartışacağız.