iPhone 6S Plus'ın kamerası detaylı testte!

iPhone 6S Plus'ın kamerası gerçekten söylendiği kadar iyi mi? İşte bulabileceğiniz en kapsamlı test!

Otomatik HDR

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

HDR modunun sonuçları da etkileyici. Bu modu açıp kapayabildiğiniz gibi, Otomatik olarak ayarlayıp işi iPhone'a bırakabiliyorsunuz. HDR efekti daha çok parlak gökyüzünün göründüğü dış fotoğraflarda ortaya çıkıyor. HDR sayesinde gökyüzünün normalde düzgün görünmeyecek olan detaylarını yakalayabiliyorsunuz. Buna rağmen sonuç oldukça doğal.

Ancak HDR her zaman kusursuz çalışmayabiliyor. Odaklandıysanız sorun yok, ancak odak noktası dışındaki yerlerde işler yolunda gitmeyebiliyor.

Düşük ışık performansı

Techradar, iPhone 6S Plus'ı bulabildiği en düşük aydınlatmada denediğini ancak buna rağmen telefonun ISO 400'den yukarı gitmesini sağlayamadığını söylüyor. Işığı toplayan f/2.2 lensi ve etkili görsel dengeleyicisi ile iPhone, ISO'yu yükseltmekten mümkün oldukça uzak duruyor.

Dan'ın 6S ile yaptığı testlerde deklanşör hızı, ISO yükselmeden önce 1/4 saniye gibi uzun sürelere yükselse de, ortaya keskin görüntüler çıktı. Optik görsel dengeleme yeteneğine sahip olmayan iPhone 6S'in bu testte nasıl bir sonuç vereceği ise merak konusu.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Apple'ın yüksek ISO değerlerinde karlanma azaltmayı daha yoğun kullandığı anlaşılıyor. ISO 400'de çok fazla karlanma görünmezken, yumuşatmayı görebiliyorsunuz. iPhone 6'da bunun aksine daha fazla karlanma, ancak daha fazla detay görüyorduk. Çoğu fotoğrafçı muhtemelen ikincisini tercih edecektir.

Bununla birlikte iPhone 6S, düşük ışıkta genel olarak çok iyi. Cihaz bunu ISO değerini yükseltmeyi ertelemeye olanak tanıyan f2.2 lensine borçlu.

Otomatik odaklanma hızı

iPhone 6S'in otomatik odaklanma hızını geliştirdiği açıkça belli oluyor. 6S, iPhone 6'ya göre ortalama olarak iki kat hızlı odaklanıyor. Bu sayede fotoğrafları deklanşöre bastığınız gibi çektiğinizi hissedebiliyorsunuz

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Filtre efektleri

Zararsız düzenleme

Efektler, fotoğraflara kalıcı olarak uygulanmadığından değişiklikleri istediğiniz zaman geri alabiliyorsunuz. İster fotoğrafı kırpın, ister poz değerini ve renkleri değiştirin, geri dönüş her şeyi değiştirebiliyorsunuz. Fotoğrafın kalıcı sürümünü ortaya çıkarmanın tek yolu, onu bir başkanıza (veya kendinize) bir mesaj veya eposta içerisinde göndermekten geçiyor.

Pano modu

Pano (panorama) modu, iPhone 6S'de başarıyla çalışıyor. Telefonu dik tutarak fotoğraf çekmek başta size garip gelebilir, ancak bu sayede dikey olarak daha fazla açıya sahip oluyorsunuz. Yatay açı, kamerayı ne kadar eğdiğinize göre değişiyor.

Pano yakalarken iPhone'un efekt filtrelerini uygulayamıyorsunuz. Ancak bunu daha sonra Photos uygulamasını kullanarak yapabilirsiniz.

iPhone'un kamerası 29mm'ye denk gelen odak genişliğine sahip olduğundan, oldukça geniş bir görüş alanına sahip. Ancak bu bile bazen kameranın önündekileri yakalamanıza yetmeyebiliyor. Bu durumda Pano modunu kullanarak iPhone'un görüş açısını hızla ve basitçe genişletebiliyorsunuz.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

4K videolar müthiş

6S'le kaydedilen 4K videolar, bir bilgisayarda yüzde 100 yakınlaşmayla izlendiğinde harika görünüyor. Detaylar net biçimde görünürken sıkıştırma etkilerine ve yumuşatmaya rastlamıyorsunuz.

Ucuz kameralar, sıkıştırmayla ince detayları bulanık hale getirebiliyor. iPhone ise keskin, temiz ve takılmayan videolar üretebiliyor. Video takılıyorsa, PC'nizin 4K videoyu yürütecek kadar güçlü olmamasından kaynaklanabilir.

İşte iPhone 6S Plus ile çekilen 4K videolar:

  1. https://youtu.be/sd2BuLfWg8Y
  2. https://youtu.be/hRMBhUhq7ow
  3. https://youtu.be/cB6AQVAqIK4
  4. https://youtu.be/uz-7NVwjoFc
  5. https://youtu.be/UveLL4voHjA

Slo-mo modu

4K videolar kadar ağır çekim videolar da etkileyici. 240fps ile kaydedilen videoları 30fps'de oynattığınızda çok akıcı ve detaylı görüntüler ortaya çıkıyor. iPhone'un videonun ilk birkaç saniyesini normal hızda oynatıp, hızı yavaşlatması ve videonun sonuna doğru tekrar normal hıza dönmesi ise ortaya çok hoş bir efekt çıkarıyor. Ancak videoları bilgisayarda oynattığınızda, bu hız değişikliğini görmüyorsunuz. Bu değişiklik, iPhone tarafından videoyu yürütürken uygulanıyor ve videonun kendisine yansıtılmıyor.

Aslında ağır çekim videoları düzenleme modunda açabiliyor ve belirli noktalardaki hızı değiştirebiliyorsunuz.

Ağır çekim modu, ilginç biçimde ses de kaydediyor. İnsan sesleri yavaşladığında ortaya garip sesler çıkabiliyor ancak hiç ses olmamasından iyi.

iPhone 6 Plus vs. iPhone 6S Plus; Sonuç

Sağda iPhone 6S Plus ve solda iPhone 6 Plus...

Daha büyük fotoğraf için tıklayın.

Daha büyük fotoğraf için tıklayın.

Daha büyük fotoğraf için tıklayın.

Sonuç

Fotoğraf işlemedeki küçük hayal kırıklıkları dışında iPhone 6S, bir telefon olmasına rağmen her açıdan harika bir kameraya sahip. Fotoğrafçılar, bu küçük sensörlü kameraya haklı olarak şüpheyle yaklaşacaklardır. Ancak bu küçük sensör, gerçek anlamda kaliteli sonuçlar veriyor.

Elbette karşılaştırma için aynı testlerin Sony Xperia Z5, Samsung Galaxy S6 ve LG G4 gibi rakip telefonlar ile yapılması da gerekiyor.

Sonuç olarak Techradar'ın fotoğrafçı Dan Pearce ile gerçekleştirdiği bu detaylı testte iPhone 6S'in 12 megapiksellik kamerasının önceki modelin 8 megapiksellik kamerasından daha iyi olduğu ve 4K videoyu şaşırtıcı derecede iyi çekebildiği ortaya çıktı. Yeni iPhone'un fotoğrafçılar için eşsiz bir araç olduğu da kesinlik kazandı.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Dahili kamera uygulaması

iPhone'un kamera uygulaması, yüzeyde basit görünse de beklemediğiniz ölçüde kontrol sunuyor ve müthiş sonuçlar üretebiliyor. Daha fazla işlev ve filtreye sahip iyi kamera uygulamaları var, ancak testte dahili kamera uygulamasının yeteneklerine odaklanılmış.

Otomatik HDR, işlevlerden sadece bir tanesi. LED flaş, yalnızca yakın menzilde olsa da karanlıkta nesneleri aydınlatmanıza ve kompakt kameralara kıyasla daha sıcak ışık oluşturmanıza izin veriyor.

Ekranın belirli bir kısmına dokunarak sahnenin belirli bir bölümüne odaklanıp, poz (exposure) ve diyafram ayarını değiştirebiliyorsunuz. Bu iki ayarı sonraki fotoğraflar dahil sabitlemek için ekrana dokunup, parmağınızı basılı tutmanız gerekiyor.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

iPhone 6S'in kamerası, önceki sürümlerde olduğu gibi parlamalara oldukça açık. Ancak yukarıdaki fotoğrafta bunu bilerek yapılmış. Açıdaki veya kamera konumundaki küçük bir değişiklikle parlamayı yok etmek mümkün.

iPhone'u özel yapan ne?

iPhone 6S, kamera çözünürlüğünü 8 milyon pikselden 12 milyon piksele yükseltiyor. Sony Xperia Z5, 23 milyon piksele sahipken Samsung Galaxy S6 ve LG G4, 16 milyon piksel çözünürlüklü kamerayla geliyor. Ancak bu yazımızda cep kamerası karşılaştırması yapmıyor, iPhone 6S'in kamerasının fotoğrafçılar için diğer normal kameralar karşısında nasıl olduğunu değerlendiriyoruz.

Yatay fotoğraf çekerken tutuş biraz zor. Fotoğrafı çekmek için ses seviyesi düğmesine basabilirsiniz. Ancak ekrandaki düğmeyle çekerseniz, telefonu düşürme ihtimaliniz daha düşük.

iPhone'u dikey tutarken onu daha iyi kavrıyorsunuz. Yatay fotoğraf çekmek istiyorsanız bunun pek bir önemi kalmıyor, ancak kare fotoğrafları da denemek isteyebilirsiniz.

Her şey çözünürlük değil

Fotoğrafçılar, megapiksellerin tek başına fotoğraf kalitesini belirlemediğini uzun süre önce fark etti. Hatta küçük sensörlere (telefonlardaki gibi) çok fazla megapiksel sıkıştırmak, olumsuz etkilere yol açabiliyor. Detaylar artsa da dijital karlanma ortaya çıkıyor ve bunu kontrol etmek için daha agresif karlanma azaltmaya ihtiyaç duyuluyor. Sonuçta çoğunlukla detaylarda "suluboya" efekti ve göze çarpmayan yüzeyler üzerinde yumuşama meydana geliyor. Bu sorunlara çok yüksek megapikselli dijital point and shoot kameralarda da rastlamanız mümkün.

8MP'lik iSight kamerası, nispeten düşük megapiksel sayısına rağmen çevrimiçi kullanım ve orta boyutlu baskılar için yeterliydi. iPhone 6S'in 12MP'lik kamerası ise daha büyük işlerin altından kalkabilir. Fikir edinmeniz açısından bir dergi üzerindeki tam sayfa görselin yalnızca 6-8 milyon piksele ihtiyaç duyduğunu söyleyelim.

Ancak bunlardan fazlasına ihtiyaç var. Fotoğrafçılar, yüksek dinamik aralık (HDR) değerlerine de dikkat edeceklerdir. iPhone'un otomatik HDR modu, geçmişte oldukça etkili olduğunu ispat etmişti.

Fotoğrafçılar, çarpıklık (çizgilerin fotoğrafın kenarlarına doğru eğrilmesi), kromatik sapma (nesnelerin etrafında saçaklı renkler) ve kenarların yumuşaması gibi sorunlardan da uzak olmak isteyeceklerdir. Belki lens kalitesinden, belki akıllı resim işlemeden belki de her ikisinden dolayı, önceki iPhone'un 8 megapiksellik iSight kamerası bu üç sorunu da ortadan kaldırıyordu.

iPhone 6S'ten örnek fotoğraflar

Fotoğrafların tümü, Dan Pearce'ın iPhone 6S Plus'ıyla çekilmiştir.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

iPhone 6S ve iPhone 6S Plus'ın kamerası ne kadar iyi? Bunun cevabını bulmak isteyen Techradar, profesyonel fotoğrafçı Dan Pearce ile birlikte detaylı bir test gerçekleştirdi.

Pearce, yalnızca fotoğraf çekmekle kalmadı ve çıktığı ilk gün satın aldığı iPhone 6S Plus'ının 4K video ve ağır çekim yeteneklerini de denedi. Sonuçlar ise mükemmeldi.

Testte kullanılan telefonun iPhone 6S değil, iPhone 6S Plus olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu modelin tek farkı, bir optik görsel dengeleme bileşeniyle gelmesi. Dolayısıyla düşük ışıkta yüksek ISO oranlarında daha keskin sonuçlar sağlayabilir. Bunun dışında iki modelin lensi, sensörü, fotoğraf işlemesi ve işlevleri aynı.

iPhone 6S'in 5 megapiksellik ön kamerası, önceki modeldeki 1,2 megapiksellik kameraya göre çok iyi, ancak bu testte günlük fotoğrafçılıkta sıkça kullanacağınız arka kameraya odaklanılmış.

Fotoğraf modları

Standart fotoğraf modu, 12MP fotoğrafları 4:3 oranında yakalıyor. Bunun yanında Instagram stili fotoğraflar için kare modu da var. Sekiz farklı filtre ise siyah-beyaz "Noir" efektinden retro stili geçişlere her tür efekti size sunuyor. Pano modu ise bir geçişte çok geniş fotoğraflar yakalamanızı sağlıyor.

Fotoğraf modundaki Live Photos'u geçmeyelim. Bu işlev, deklanşöre basmadan önce ve bastıktan sonraki iki saniyeyi kaydediyor. 15 fps ile kaydedilen görüntüler, sabit fotoğraf dosyasının içerisine depolanıyor. Fotoğrafa ait küçük resme dokunup, yeni 3D Touch'ı kullanarak parmağınızı tuttuğunuzda fotoğraf canlanıyor.

Video işlevleri benzer biçimde etkileyici görünüyor, peki ama bir telefon takılmadan, sıkıştırma izleri bırakmadan gerçekten 4K video kaydedebilir mi? Cihazın 720p'de 240fps kayıt performansı nasıl?

iPhone 6S'in video yeteneklerinden sonraki sayfalarda bahsedilecek, ancak yukarıdaki videodan YouTube'un maksimum çözünürlüğünü seçerek bir fikir edinebilirsiniz.

Kamera denetimleri

iPhone 6S'in kamera uygulamasının kullanımı çok kolay. Telefonu fotoğrafı çekmek istediğiniz özneye yöneltip deklanşöre basmanız yeterli. Poz ve odak, otomatik olarak yapıldığından müdahalenize gerek kalmıyor. Dijital kameralara göre en önemli eksiklik ise yakınlaşma işlevinin bulunmaması. Dijital yakınlaştırmayı kullanabilirsiniz, ancak bu durumda piksel sayısından ve çözünürlükten eda ederek fotoğrafı kırpmış oluyorsunuz.

Bu yüzden büyük görünmesini istediğiniz nesnelerin yanına gitmekten başka çareniz bulunmuyor (çok eskiden tüm fotoğraflar böyle çekiliyordu). Bu başta büyük bir kısıtlama gibi görünse de, uzun mesafeden izlenen sporları veya vahşi hayat fotoğrafçılığı dışarıda bıraksa da, bir süre sonra duruma alışıyorsunuz. Hatta fotoğraf çekerken düşünecek daha az şey olduğu için daha özgür hissediyorsunuz. iPhone'la fotoğraf çekmek, anlık ve içgüdüsel bir deneyim haline geliyor.

Diğer bir kısıtlama ise ciddi bir kamerada ilk bakacağınız şeyler olan poz veya odağı elle ayarlama fırsatınızın olmaması. Bununla birlikte benzer görevler üstlenen işlevler var.

Odak ve poz ayarlama

Ekranın herhangi bir yerine dokunarak odak ve pozu bu noktaya kilitleyebiliyorsunuz. Ancak dahası da var. Odak/poz kutusunun dışında bir de pozlama düzeltme kaydırgacı bulunuyor. Bu düğmeyi yukarı veya aşağı kaydırarak (düğmenin üzerine dokunmanıza gerek yok, herhangi bir yere dokunup sürükleyebilirsiniz) poz seviyesini çoğaltabiliyor veya azaltabiliyorsunuz. Bu, özellikle ışık ölçüm sistemini şaşırtabilen çok aydınlık veya karanlık nesnelerle çalışırken işe yarıyor.

AE/AF kilidi

Parmağınızı ekrana basılı tuttuğunuzda devreye giren otomatik poz/otomatik odak (AE/AF) işlevi, fotoğrafı çektikten sonra da etkisini sürdürüyor. Bu işlev, özellikle arka plan değişiyorsa ve özneniz üzerindeki ışık aynı seviyede kalıyorsa odağı ve pozu sabitlemenize yardımcı oluyor. AE/AF kilidi, Pano ve video modunda da çalışıyor. Bu sayede işlevin gerçek potansiyelini ortaya çıkarabiliyorsunuz.

Hissedilen bir başka eksiklik, beyaz dengesiyle ilgili herhangi bir ayarın bulunmaması. Kamera, dışarıda ve içeride renk ayarlamalarını iyi biçimde yapsa da, ayar üzerinde direkt kontrol imkanınız bulunmuyor. Ayar muhtemelen odak ve poz ayarlarını kilitlemenizle birlikte, kilitli hale geliyor.

Sonuçta tam istediğiniz fotoğrafı yakalamanın bir yolunu buluyorsunuz. iPhone, teknik anlamda iyi fotoğraf yakalamada yüksek bir başarı oranına sahip.

Fotoğraf kalitesi

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Peki yeni 12 megapiksellik kamera, eski 8 megapiksellik modelden ne kadar iyi? Bu öznenize göre değişiyor. Apple, yalnızca sensörü değil, işlemeyi de değiştirmiş. Yeni kameranın daha çok karlanma azaltma ve kesinleştirme uyguladığı birçok fotoğraftan belli oluyor. Harfler gibi yüksek kontrasta sahip detaylar, yeni kamerada daha çok ortaya çıkıyor, ancak ince dokular farklı görünmüyor. Aslında yüksek ISO değerlerinde bu tür dokular yumuşak görünmeye başlıyor.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Sapmadan özgür fotoğraflar

iPhone 6S sapmadan tamamen yoksun fotoğraflarıyla kompakt kameraların önüne geçiyor. Fotoğraflar kenarlara kadar keskin, renkler saçaklanmamış ve çizgiler, çerçevenin kenarında bile düzgün. Bu alanda muhtemelen yazılımdan yardım alınıyor ancak üst seviye kompakt kameralar ve hatta DSLR'ler bile bu seviyedeki optik düzeltmeye yetişemeyebiliyor.

Tam boyutlu sürüm için tıklayın.

Sonraki Haber

Forum