iPhone 6 Plus testte!
İşte beklenen testlerden ilki: Apple'ın ilk "phablet'i" iPhone 6 Plus'ı her yönüyle test ettik!
CHIP Online'ın iPhone 6 testi için tıklayın...
Apple'ın yeni amiral gemisi 4.7 inç'lik iPhone 6 ile eş zamanlı olarak gelen iPhone 6 Plus, sonunda karşımızda. 5.5 inç'lik ekranıyla iPhone tarihinde eşsiz bir yere sahip olan cihaz, phablet (cep telefonu ve tablet karışımı) kategorisinde değerlendiriliyor.
5.5 inç'lik Samsung Galaxy Note 2 gibi Android cihazlardan bu boyut tanıdık gelse de, Apple cihazları arasında bu büyük bir yenilik. Bugüne kadarki Apple cihazlarının sadece iki farklı boyutu vardı: 3.5 inç'lik ilk nesil iPhone'lar, ve daha sonraları çıkan 4 inç'lik modeller.
Donanımsal özellikler ve tasarım açısından, iPhone 6 Plus ile iPhone 6 arasında büyük bir fark yok. En büyük fark elbette boyutu. Yine de sadece kendinde bulunan bazı özelliklere sahip. Full HD ekrana sahip ilk iPhone olmasının yanında, büyük boyutundan dolayı sahip olduğu pil de doğal olarak daha büyük.
Her iki cihaz da A8 64-bit işlemci, 1GB RAM, M8 motion coprocessor ve 8MP arka kameraya sahipler. Ama kamera açısından da küçük bir fark var. iPhone 6 Plus'ın kamerası OIS (optik imaj stabilizasyonu) özelliğinden faydalanırken, iPhone 6 EIS (elektronik imaj stabilizasyonu) kullanıyor.
Dahili hafıza ve fiyat seçenekleri
Diğer tüm Apple ürünlerinde olduğu gibi iPhone 6 Plus da pek bütçe dostu bir cihaz değil. Almayı düşünüyorsanız küçük bir servet ödemeye hazır olun çünkü piyasada bulabileceğiniz en pahalı cep telefonu/tablet kategorisindeki cihazlardan biri.
16GB'lik iPhone 6 Plus'ın fiyatı 2.649 TL gibi muazzam bir seviyede. Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus için 32GB sürümden vazgeçtiği için, bir sonraki model olan 64GB'lık iPhone 6 Plus'ın fiyatı 2.831 TL civarında.
microSD yuvasının olmamasından şikayet edenler için iyi bir haber ise, Apple'ın sonunda 128GB'lik bir sürümü tanıtmış olması. Bu model, Apple'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de 3.250 TL'ye satılacak.
Bu haliyle iPhone 6 Plus, rakip Phablet'lerden oldukça pahalı. LG G3, OnePlus One ve Nokia Lumia 1520, bunların hepsi daha hesaplı cihazlar. Peki iPhone 6 Plus'ı tercih etmeniz için ne gibi sebepler var?
Ekran
iPhone 6 Plus ile ilgili söylenebilecek önemli özellik deyince akla gelen bir şey var. O da ekranı. Sonuçta cihazın amacı da, Apple hayranlarına dev ekranlı bir mobil cihaz sunmak.
5.5 inç boyutuyla iPhone 6 Plus'ın ekranı oldukça büyük, ama Nokia Lumia 1520 ve Huawei Ascend Mate 7 gibi 6 inç'lik canavarların olduğu bir piyasada çok da eşsiz değil.
iPhone 6 Plus'ın ilk Full HD 1920 x 1080 çözünürlüğündeki iPhone olduğunu söylemiştik. Buna kıyasla iPhone 6, hala ortalama sayılabilecek 750 x 1334 çözünürlüğünde ve 326PPi piksel yoğunluğunda.
iPhone 6 Plus'ın piksel yoğunluğu 401ppi, yani çözünürlük olarak küçük kardeşinden net bir şekilde üstün.
LED arka aydınlatmalı ekranının görüntüleme açıları etkileyici. Apple'ın kullandığı "dual-domain pixels" teknolojisi ile, tabletin etrafına her yönden bakan insanlar toplandığında bile, herkese iyi bir görüntü sunuyor.
IPS paneli ile renkleri parlak ve net, 1300:1 kontrast oranı ve yeni bazı ekran elementleriyle, iPhone 5S'inkine göre daha gelişmiş bir ekrana sahip.
Ekranı, bir akıllı cepte gördüğümüz en iyi ekran olmasa da, bir iPhone'da gördüğümüz en iyi ekran olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
"Reachability"
Tahmin edeceğiniz üzere, 5.5 inç'lik iPhone 6 Plus pek küçük bir cep değil. Diğer iPhone'ları tek elle kullanmak oldukça kolay olmasına rağmen, iPhone 6 Plus'da durum doğal olarak biraz farklı.
iOS arayüzünün ve uygulamalarının çoğunluğunda, yönetim kısmı ekranın üst tarafında, ayrıca alt tarafta Android veya Windows Phone bir cepte olduğu gibi bir "geri" tuşu yok.
3.5 ve 4 inç'lik iPhone'larda tüm köşelere tek elinizle rahatlıkla ulaşabildiğiniz için bu pek sorun olmuyordu. iPhone 6 Plus'da ise, ekranın aşağısındaki bir tuşa bastıktan sonra yukarısındaki bir tuşa dokunmak için, cep telefonunu ya iki elle kullanmanız ya da elinizde bayağı kaydırmanız veya kıpırdatmanız gerekebiliyor.
Bu durumu çözmek için Apple, iOS 8 'de "Reachability" diye bir özellik geliştirmiş. Amacı, baş parmağınızı ekranın en üstüne kadar uzatma zorunluluğunu ortadan kaldırmak.
Biz bunu çok etkili bulmadık ama şu şekilde çalışıyor. Home tuşuna iki kere dokunmak, ekranın üst kısmını bir anda ortaya getiriyor. Bu özellik, Safari bildirim çubuğundan diğer üçüncü parti uygulamalara kadar her yerde çalışıyor. Kötü tarafı ise, bunun Apple'dan beklenmeyecek şekilde kötü görünmesi. Maalesef biraz bug biri görünüyor. Üst çubuk ortaya indiğinde, ekranın yarısında siyah bir alan kalıyor.
Tasarım
iPhone 6 Plus'ın, iPhone 6'ya göre tek önemli özelliğinin büyüklüğü olduğunu söylemiştik. Eğer bir 4 inç veya 3.5 inç iPhone'dan geçiş yapacaksanız, aradaki boyut farkına elinizin alışması zaman alacaktır.
Boyutları tam olarak şöyle: 158.1mm x 77.8mm x 7.1mm. Ağırlığı ise 172 gram. Kıyaslayacak olursak iPhone 6 Plus, yine 5.5 inç ekrana sahip olan LG G3 ve OnePlus One'dan daha geniş, daha uzun ve daha ağır.
Ağırlık farkı oldukça bariz. Bunun sebebi iPhone 6 Plus'ın sahip olduğu son derece kaliteli alüminyum kasa. Diğer iki rakibi plastik kullanıyor. Ağırlık belirgin olsa da, biz bunu bir sorun olarak hissetmedik. Asıl sorun olabilecek noktası uzunluğu ve genişliği. iPhone'lar geleneksel olarak hep cebinize rahatlıkla sığdırabileceğiniz ve elinize tam oturan cihazlardır.
iPhone 6 Plus, 7.1mm ile aşırı derecede ince ve bu yüzden cebinize koymak çok kolay oluyor. Ama uzunluğu sebebiyle bir kısmı, cebinizin dışında kalabiliyor.
Tüm bunların yanında, iPhone 6 Plus'ın görünüş olarak piyasadaki en iyi phablet olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her tarafından kalite fışkıran bir cihaz, yani fiyatını hak eden bir görünüşe sahip. Altın, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri var.
Arayüz
iPhone 6 Plus, Apple'ın en son mobil işletim sistemi iOS 8 ile geliyor. Dizayn olarak geçen senenin iOS 7'sindeki akıllı, pratik ve kullanışlı yapısını korumuş.
Daha eski iPhone'lardan geçiş yapanlar da kendini hiç yabancı hissetmeyecektir. Android'den geçiş yapacak olanlar da, iki işletim sisteminin ne kadar birbirine yakınlaştığını görecekler.
Ana ekranda tanıdık şekilde simgeler dizilmiş duruyor. İlk açışınızda simgeler ve yazılar için iki farklı boyut seçeneğiniz var. Normal seçenekte hemen hemen iPhone 5S'de olduğu gibi bir görünüş olurken, daha büyük boyutu seçerseniz, simgeler ve yazılar biraz daha büyük ve okuması kolay oluyor.
5.5 inç'ten faydalanacak şekilde, simge sütun sayısını beşe çıkarmak için bir ayar aradık ama maalesef bulamadık.
Kamera ve pil
iPhone 6 Plus, arkasında yeni 8MP iSight kameraya, ön tarafında da 1.2MP Facetime HD kameraya sahip.
Arka kamerası biraz dışarı çıkık bir şekilde duruyor. Bunun sebebi elbette cihazın son derece ince olması. Testlerimiz sırasında bunun bir sorun olduğunu görmedik. Zaten safir camla kaplı olduğu için son derece dayanıklı.
8MP olduğunu görünce iPhone 5S'deki ile aynı kameranın kullanıldığını düşünebilirsiniz, ama neyse ki Apple bu kamerayı biraz geliştirmiş. Bunun yanında Full HD bir ekranda resim çekmek de ayrı bir zevk oluyor.
Kamera uygulaması basit ve pratik, ve tabii buna karşın biraz sınırlayıcı. Ekrandaki resim çekme tuşuna dokunmak biraz zor olabiliyor, ama neyse ki cihazın kenarındaki fiziksel ses tuşunu da fotoğraf çekmek için kullanabiliyorsunuz.
Video kaydedicisi, 60fps'de Full HD kayıt yapabiliyor. Buna ek olarak, 120fps ve 240fps gibi ağır çekim modları da var ve bu modlarda çekilen görüntüler etkileyici olabiliyor.
Yüz tanıma, göz kırpma ve gülme algılayıcıları da iPhone 6 Plus'da geliştirilmiş.
Sonuç
iPhone 6 Plus, piyasadaki en iyi görünen phablet. Büyük ekranı ve alüminyum kasasıyla gerçekten etkileyici.
Apple'ın sonunda Full HD'ye geçiş yapması da sevindirici bir şey. Genel olarak ekranı çok kaliteli ve belirgin bir eksiye rastlamadık. 5.5 inç'lik büyük ekranı, film izlemek ve oyun oynamak için de ideal.
Apple'ın en son işletim sistemi olan iOS 8'i kullanması da birçok avantajı beraberinde getirmiş. Yeni sağlık uygulaması da gelen bazı yenilikler arasında.
Gördüğümüz kadarıyla Apple, pil açısından da oldukça gelişme sağlamış. iPhone 6 Plus, tek şarjla rahatlıkla tüm gün dayanabiliyor. Tabii oyunlar ve filmlerle cihazı fazla zorlarsanız yine de pili daha erken tüketebilirsiniz.
Bunların yanında, fazla büyük olması, tek elle kullanımın zorluğu, ve fiyatı eksi yönleri arasında sayılabilir.
Sonuç olarak iPhone 6 Plus, son derece kaliteli bir phablet ve bu tarz bir cihaz arayanları kesinlikle tatmin edecektir. Daha hesaplı alternatifleri olsa da, Apple'ın basitliği ve yaratıcılığından şaşmak istemeyen kullanıcılar için ideal bir cihaz.
iPhone 6 Plus'ın kamera özellikleri arasında, iPhone 6'da olmayan bir özelliği, Optik İmaj Stabilizasyonu (OIS). Android ceplerde bu teknoloji daha önce kullanılmış olsa da, bir iPhone'da ilk defa kullanılıyor.
Bu özellik, A8 çipini, denge çarkını, ve M8 motion coprocessor'ı kullanarak, düşük ışıktaki el titreme etkisini azaltıyor. Yani etraftaki ışık çok iyi olmasa da, bu özellik sayesinde güzel resimler çekebiliyorsunuz.
Bizim gördüğümüz kadarıyla ise, düşük ışıkta güzel çektiği fakat çok da mükemmel olmadığıydı.
Pil
iPhone 6 Plus'ın pil ömründen genel olarak memnun kaldık. Standart bir kullanımla 6 Plus'tan bir günlük performans elde edebildik. Galaxy S5 veya HTC One M8'deki pil performansına yetişmemiş olsa da, Apple'ın pil konusunda rakipleriyle arayı kapattığını söylemek mümkün.
Yine de iPhone 6 Plus'ı çok zorlamanız halinde pilini hızla tüketebiliyorsunuz. Tam parlaklıkta çalıştırdığımız 90 dakikalık video testimizde pil, yüzde 100'den yüzde 73'e geriledi. Aynı testte iPhone 5S'in sadece yüzde 16 gerilediğini gördük. Ancak iPhone 6 Plus çok daha büyük, parlak ve yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip. Parlaklığı kısmanız pil ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir, ancak yoğun oyunlar iPhone 6 Plus'ınızın pilini hızla tüketebilirler.
iPhone 6 Plus'ta herhangi bir güç tasarrufu modu bulunmadığından, piliniz yüzde 10-20 seviyelerine düştüğünde telefonun ekranını kapatmak, uçak moduna almak veya tamamen kapatmaktan başka çareniz olmuyor. Önceki iPhone'lar gibi, iPhone 6 Plus'ın pilini de değiştirmeniz mümkün değil. Ancak pil ömrünün iyileştiğini göz önünde bulundurarak bunun sorun olmadığını söyleyebiliriz.