iPhone 5S detaylı testte!
Apple'ın yeni amiral gemisi iPhone 5S'i, tüm detaylarıyla test ettik! İşte detaylı test raporumuz...
Apple bu sene beklediğimiz gibi "S" takılı bir cep tanıttı ve aslında buna hiç yabancı değiliz. Firmanın iPhone 5S'in isminde kullandığı "S", modelin önceki cebin üzerine birkaç yenilik eklediği, ancak tasarımının ve birçok şeyin çok da değişmedi anlamına geliyor. Peki iPhone 5S, getirdiği "az sayıda" yenilikle gerçekten bizleri etkileyebilecek bir telefon mu?
iPhone 5S, yeni bir işlemci, daha iyi pil ömrü ve daha iyi bir kamera, bir de parmak izi tarayıcısıyla geliyor. Cihazın Türkiye'deki satış fiyatları henüz belli olmasa da başlangıçta 2.000 TL'nin altında satışa sunulma ihtimali oldukça düşük. Bulunduğumuz dönem, birkaç sene öncesine benzemiyor. Yani Apple'ın bir telefon ortaya çıkarıp rakiplerini umursamadan kamyonlar dolusu iPhone satması eskisinden çok daha zor. Ancak Apple da bunun farkında ve bu nedenle iPhone 5S'i bazı ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmiş.
Giriş düğmesine entegre yeni parmak izi tarayıcısı (ne kadar iyi çalıştığını anlatacağız), işlemci hızının katlanması, güçlenen kamera ve fazlası, iPhone 5 ile aynı tasarım içinde bizlere sunuluyor. Detaylı incelememize sonraki sayfamızda, cihazın tasarımından başlıyoruz.
Tasarım
Tasarım
iPhone 5S'in tasarımı için iPhone 5 için söylenenlerden fazlasını söyleyebilir miyiz? Açıkçası iPhone 5S'e baktığınızda iPhone 5'e kıyasla neredeyse yeni hiçbir şey görmeyeceksiniz.
Küçük farklar arasında kamera modülünün yanındaki çift flaşlı LED ve baştan tasarlanan giriş düğmesi bulunuyor. Yeni LED flaştan daha sonra bahsedeceğiz, ancak yeni giriş düğmesinin etrafındaki gri halka sayesinde oldukça etkileyici göründüğünü söylemeliyiz. Ortasındaki kareden kurtulan düğme, sadece görünüm olarak yenilenmemiş, aynı zamanda Apple'ın yeni Touch ID teknolojisiyle zenginleşmiş.
Bunlar dışında iPhone 5S'in iPhone 5 ile tıptatıp aynı göründüğünü söyleyebiliriz. Hatta iPhone 5'i salladığınızda giriş düğmesinin hafiften hareket etmesi bile iPhone 5S'te ortadan kalkmamış. Bu denli yüksek bir yapı kalitesine sahip cepte "bol kalmış" bir bileşenin yer alması ise biraz şaşırtıcı.
Telefonun geri kalan her bölümü neredeyse kusursuzca tasarlanmış. Yuvarlak ses düğmelerine basmanız oldukça kolay, sesi kapatıp açtığınız düğmenin verdiği "sağlam" his hala mevcut. Kulaklık girişi de yine telefonun alt tarafında.
Lightning bağlantısı telefonun alt kısmındaki yerini koruyor. Stereo hoparlörler de Lightning portunun sağ ve sol tarafında bulunuyor. Hoparlörlerin farklı bir konumda olmasını tercih ederdik, çünkü telefonu yatay tuttuğunuzda parmaklarınız hoparlör yuvalarını kapatabiliyor.
iPhone 5S'in sol kenarındaysa SIM kart çekmecesi bulunuyor. Ancak bugünkü çoğu akıllı cepteki microSIM'in aksine iPhone 5S'te nanoSIM teknolojisi tercih edilmiş.
Bu arada Apple'ın yeni deri kılıflarıyla telefonunuzu korumaya almanız mümkün. Ancak bu kılıflar düğmelerin basılmasını zorlaştırdığı gibi kısa sürede yıpranabiliyor.
Yine de iPhone 5S'in tasarımından etkilendiğimizi söylemeliyiz. Metal ve camdan oluşan telefon biraz kırılgan gibi göründüğünden, özellikle alüminyum yüzeyi korumanız için bir kılıf kullanmanızı öneriyoruz.
Ekran
Ekran
Apple, iPhone 5S'te (ve iPhone 5C'de) iPhone 5'teki 1136 x 640 çözünürlüklü Retina ekranın aynısını kullanmış. 4 inç'lik ekran, 326 DPI piksel yoğunluğu sayesinde çok keskin görüntüler sunabiliyor.
iPhone 5S'in ekranının piyasadaki ceplerdeki en iyi ekran olduğunu söyleyemeyiz, ancak Galaxy S4 veya HTC One gibi büyük ekranlı cepler size göre değilse, iPhone 5S'in ekranı sizi fazlasıyla memnun edecek. iPhone 5S'in ekranının renk üretimi harika. Ancak iPhone 4S'ten 5S'e geçenlerin ekranın büyümesi dışında büyük bir fark görmeyeceğini söyleyelim.
Bununla birlikte iPhone 5S'in ekran boyutu, Apple'ın söylediği gibi kusursuz değil. Telefonu tek elle kullanmak istediğinizde zorlanabiliyorsunuz.
iPhone 5S, ekran çerçevesini biraz daha incelterek bizi daha çok etkileyebilirdi, ancak sanırız bu durumda uygulamaların boyutlandırması konusunda sorunlar çıkacaktı.
iOS 7
iOS 7
iPhone 5S'in en önemli özelliklerinden bir tanesi, kutusundan yeni iOS 7 ile çıkması. Yeni işletim sistemi, iPhone 5S'te kendini tam anlamıyla gösterme şansı buluyor.
iOS 7 ve önceki iOS'larda devam eden küçük bir sıkıntı, uygulamaların ayarlar menüsünün kendi içlerinde bulunmaması ve ayarlara ulaşabilmek için önce uygulamadan çıkmanızın gerekmesi.
Ancak arayüz içinde dolaştığımızda iPhone 5S'i kullanmanın aslında çok daha kolay olduğunu fark ettik. Bu, basitliğiyle öne çıkan bir telefon için bizce çok önemli bir avantaj.
Herhangi bir yerde parmağınızı yukarıya doğru çektiğinizde ekrana Denetim Merkezi geliyor. Buradan müzik çalıcıya, parlaklık ayarlarına, fenere, hesap makinesine, Wi-Fi ve Bluetooth gibi bileşenleri açıp kapamaya izin veren ayarlara hızla ulaşabiliyorsunuz. Benzer işlev Android'de senelerdir var, ancak iOS 7'deki Denetim Merkezi öyle iyi tasarlanmış ki istediğiniz ayara erişmeniz hiç olmadığı kadar kolay.
Küçük bir sorun ise Denetim Merkezi'ni açtığınızda herhangi bir simgeye dokunmanız için 1-2 saniye beklemeniz gerekiyor. Bu çok önemli bir sorun değil ancak zaman içinde sizi yorabilir.
İki alan da oldukça şık tasarlanmış. Tasarıma eklenen saydamlık, arka planda olup biteni kabaca görmenizi sağlıyor.
Çoklu görev, iOS 7'de baştan aşağı yenilenen işlevler arasında. Giriş düğmesine çift basarak açtığınız çubuk artık yok. Çift basmak, artık ekrana açık uygulamaların küçük resimlerinden oluşan yatay bir listenin gelmesi anlamına geliyor. HTC'nin Sense arayüzünü andıran yeni düzende uygulamaları kapatmak için uygulamayı yukarıya doğru sürüklemeniz yeterli.
iPad'de beş parmağınızı kullanarak uygulamalar arasında geçiş yapabilme işlevinin iPhone'a da gelmesini dilerdik. Zira iPhone 5S'te uygulamalar arasındaki geçişi ek adım nedeniyle iPad'deki kadar hızlı gerçekleştiremiyorsunuz.
iOS 7'de geliştirilen klasör sistemi, bir klasöre sığdırabileceğiniz uygulama sayısını artırıyor. Bunun yanında internet tarayıcısı ve kamera uygulamalarında da bazı performans geliştirmeleri var. iOS 7'deki hemen hemen tüm yenilikler, görsel yenilikler ve Apple'ın bu konuda iOS'un şiddetle ihtiyaç duyduğu yenilikleri yaptığını söyleyebiliriz.
iOS 7 hakkında çok daha fazlasını iOS 7 incelememizde bulabilirsiniz!
Touch ID
Touch ID
Sıra iPhone 5S'in en özel işlevi olan Touch ID'de. Gelecekteki iPad'lerde de kullanılacağı iddia edilen Touch ID, giriş düğmesine bir parmak izi tarayıcısını entegre ederek sizi parola girme derdinden kurtarmayı amaçlıyor. Peki bunu sorunsuzca yapabiliyor mu?
Parmak izi tarayıcısını ilk kullanan telefon iPhone 5S değil. Örneğin Motorola Atrix'te de bir parmak izi sensörü bulunuyordu, ancak işlevin başarıyla çalıştığını söylemek zordu. Ancak iPhone 5S'teki Touch ID sensörüyle işler değişiyor. Çalışma şekliyle önemli bir yenilik sunan Touch ID'yi kullanmak için giriş düğmesine basmanız ve parmağınızı düğme üzerinde tutmanız yeterli. Ardından telefonunuzun kilidi sihirli bir biçimde açılıyor - bunu yapmanın harika bir his olduğunu itiraf etmeliyiz.
Touch ID, iTunes parolanızın yerini aldığı için her satın alma işleminden önce parolanızı tekrar girmeniz gerekmeyecek. Belki sadece birkaç saniye kazanacaksınız, ancak iPhone 5S ile sadece parmak izinizi okutmak bile sizi kendisine hayran bırakacak bir işlem olabilir.
Parmağınızı Touch IT'ye taratırken düğmeye hangi yönde dokunduğunuzun bir önemi yok. Nadiren tarama hataları oluşsa da işlev genel olarak çok iyi bir performans sunuyor ve parmaklarınızı herhangi bir açıdan okuyabiliyor.
Yeni A7 ve M7 çipleri; pil ömrü
Apple, iPhone 5S'i bir değil iki yeni çiple donatmış. Önemli bir performans artışı sunan iPhone 5S'in potansiyeli zaman içinde ortaya çıkacak.
A7 çipi
A7 çipi, sadece daha yüksek performans sunmakla kalmıyor, 64-bit'lik işlemci mimarisiyle de ceplerde yeni bir kapı açıyor.
64-bit çip, basitçe açıklamak gerekirse daha yüksek bir işlem güçlü ve uygulamaların gelecekte daha fazla RAM'i kullanabilmesi anlamına geliyor. Bununla birlikte şu an itibariyle 64-bit'in pek bir anlamı yok.
iPhone 5S'in arayüzünün performansında büyük bir performans artışı beklemeyin. Bunun nedeni telefonun yavaş çalışması değil, iPhone'un zaten gayet hızlı ve akıcı bir arayüzünün olması. iPhone 4'ten bu yana Apple'ın ceplerinde herhangi bir yavaşlamaya çok az rastlıyoruz. iPhone 5S ile iPhone 5'i yan yana koyup denediğimizde ise iPhone 5S'in sadece biraz daha yavaş olduğunu gördük. Bunun nedeni iOS 7'nin uygulamalar arasında geçiş yaparken daha çok animasyon göstermesi. Telefonun yavaş olduğunu söylemiyoruz, bu sadece iPhone 5'in gezinti şeklinde yapılmış bir değişiklik.
Apple, 64-bit işlemciyle donattığı iPhone'un artık "masaüstü sınıfı mimari" sunduğunu iddia ediyor. Peki bu tüketiciler, yani bizler için ne demek? Basitçe anlatmak gerekirse bu, pil ömründen minimum fire vererek ihtiyaç duyacağımızdan bile fazla işlemci gücü anlamına geliyor.
Bunun bir pazarlama hamlesinden ibaret olduğunu düşünebilirsiniz, ancak aslında değil. Apple, yeni işlemcisi ve yeni güvenlik işlevleriyle geliştiricilere daha yüksek olanaklar sunuyor ve bu şekilde geleceğini garanti altına alıyor.
M7 nedir?
A7 ana birimine "yardımcı" olarak çalışan M7 çipi, iPhone 5S'in Nike Fuelband, Jawbone Up gibi fitness aksesuarlarıyla daha akıcı bir biçimde çalışmasını sağlayacak. iPhone 5S'in sensörlerini takip etmeye adanan M7, telefonun hareketi algılamayla meşgul olduğu sırada işlemcinin uyumasına izin veriyor.
Apple, fitness işiyle yakın gelecekte daha çok ilgilendikçe M7'nin daha çok faydasını görebileceğiz.
Pil ömrü
iPhone 5S'in pil ömrü, cihazın güçlenen A7 işlemcisi ve yenilenen işletim iOS 7 gibi nedenlerle en çok merak edilen konular arasında. iPhone 5S, iPhone 5 ile gelen pil geliştirmelerini devam ettiriyor diyebiliriz.
Onarıldığını fark ettiğimiz en önemli sorunlardan bir tanesi, cihazı bekleme konumunda bıraktığımızda pilin çok daha yavaş harcanmasıydı. Cihaz bir gecede ortalama yaklaşık yüzde 4-5 pil harcıyor (bununla birlikte bir keresinde yüzde 15'lik pil tükettiğini de gördük).
Dolayısıyla iPhone'un en önemli sorunlarından bir tanesi ortadan kalkmış. Telefonunuz cebinizdeyse onu elinize aldığınızda aniden pilinin bittiğini görme ihtimaliniz oldukça düşük.
Ancak telefonu kullandığımızda küçük bir sorun olduğunu gördük. Telefon normalden biraz fazla ısınmakla kalmadı, pilini de hızla tüketmeye başladı. Durumun çok kötü olduğunu söylemiyoruz, ancak Apple'ın 3G ile 8 saatlik web'de gezinti iddialarının neye dayandığını açıkçası merak ettik. iPhone 5S konuşma sırasında da ısınıyor ve Apple'ın iddia ettiği 10 saatlik konuşma süresine yaklaşmıyor.
Ancak pil hakkında tüm bu yazdıklarımızı gölgede bırakabilecek bir gelişme var. iPhone 5S çok daha hızlı şarj oluyor! Tamamen bitmiş bir pili yüzde 100 şarj etmemiz, iki saati sadece birkaç dakika geçti.
Çağrılar, bağlantı seçenekleri ve iTunes
Çağrı yapma
Telefonun arama kalitesi yerinde ve yeterli. Bundan fazlasını söyleyip çağrı kalitesini övmemiz güç, çünkü rakip ceplerde genellikle konuşmadaki ses kalitesi ve telefonun kulak hoparlöründen kulağınıza gelen sesle ilgili yapabileceğiniz daha çok şey var. Yine de iPhone'u çoğu kullanıcının basitliği için tercih ettiğini düşündüğümüzde bu bir sorun niteliğinde olmayabilir.
Karşı tarafın sizi nasıl duyduğu konusunda ise iPhone 5S'ten övgüyle bahsedebiliriz. Cihazın üzerindeki üç mikrofon, gürültüleri ortadan kaldırmada ve sadece sizin söylediklerinizi çok başarılı.
iOS 7'de akıllı çevirme işlevinin olmaması bizce önemli bir eksiklik. Android'de bu sayede sayılara dokunarak rahatlıkla istediğimiz kişiye ulaşabiliyorduk. Dahası bu işlev Android 4.3'ün "saf" sürümünde de var. Bizce Apple'ın da iPhone'u benzer bir yetenekle donatmasının zamanı geldi.
Ön kamerada yapılan geliştirmeler, FaceTime görüşmelerinize yansıyor. Kamera daha hızlı ve resimler artık daha net, tabi bu ikisi için hızlı bir bağlantıya ihtiyacınız olacak.
Bağlantı
Birçok bağlantı yeteneğini içinde bulunduran iPhone 5S, NFC'yi hala desteklemiyor. Wi-Fi a/b/g/n, 3G ve 4G destekli cihaz, LTE bantlarını destekleme konusunda çoğu akıllı cepten daha iyi.
iPhone 5S'te Wi-Fi ve Bluetooth 4.0'ı denetlemenin yeni bir yolu var. Daha önce de bahsettiğimiz, parmağınızı aşağıdan yukarıya kaydırarak açabildiğiniz Denetim Merkezi, bu bağlantıları açıp kapamanıza ve dahası uçak modunu açıp kapamanıza izin veriyor.
iPhone 5S, Apple'ın iPhone 5'te ortaya çıkardığı Lightning portuna sahip. 30-pin porta göre daha yüksek hız sağlayan bu bağlantı noktası, kabloyu her iki yönde de bağlamanıza izin veriyor - böylece küçük bir zahmetten daha kurtulmuş oluyorsunuz.
iTunes
iPhone'unuzu ilk kez başlatırken artık masaüstü iTunes yazılımına ihtiyacınız yok. iPhone 5S'i kullandığınız sürece onu şarj etmek dışında fiziksel bir bağlantı hiç kurmasanız bile olur.
Çok fazla müziğiniz, videonuz ve fotoğrafınız varsa ve bunları aktarmak için telefonunuzu PC'nize veya Mac'inize bağlamak isterseniz, iTunes'un son sürümünü (11.1) yüklediğinizden emin olmalısınız. Aksi halde yeni telefonunuz, iTunes ile çalışmıyor.
iTunes'un Mac'te Windows'a kıyasla çok daha iyi çalıştığını, ancak her ikisinde de uzun eşitleme işlemlerine gerek duyduğunu söyleyelim. Yani müzik organizasyonu sizin için çok önemli değilse iTunes ile bağlanmaktan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Mesajlaşma, sosyal ağlar, internet
Mesajlaşma
Mesajlaşmanın iPhone'un en güçlü yönü olmadığını çoğumuz biliyor. Ancak parmaklarınızı kullanarak konuşmak, iPhone 5S ile artık daha kolay. iOS 7, olması gereken şeyleri size yerinde sunuyor ve yeterince seçenek de mevcut. Küçük ekran size çok sayıda seçeneği bir anda sunabiliyor ve ekran sanırız bundan daha iyi değerlendirilemezdi.
Ancak klavyeyi kişiselleştirme seçenekleri kısıtlı olduğundan aynı övgüleri devam ettiremiyoruz. Apple, "yazma deneyiminizin" üçüncü parti araçlar tarafından olumsuz etkilenmesini istemiyor ve bunu bir yere kadar anlamak mümkün. Ancak iPhone 5S'in klavyesini "harika" olarak adlandırmak güç, yazarken hata yapma olasılığınız hiç de düşük değil.
Metin tahmin etme işlevi ise önceki iPhone'lara göre daha iyi görünüyor.
Sosyal ağlar
Twitter ve Facebook, iOS 7'yle bütünleşik olarak geliyor. Bu ağlara iPhone 5S'in ayarlar menüsünde oturum açtıktan sonra herhangi bir uygulamaya gitmeden paylaşımda bulunmanız mümkün hale geliyor. Zaten Facebook ve Twitter uygulamaları telefonu kutusundan çıkardığınızda henüz yüklenmemiş durumdalar.
Örneğin Facebook'a bir fotoğraf göndermek için Photos uygulamasını açmanız, bir fotoğrafı seçmeniz ve Facebook simgesine dokunmanız yeterli. Bunu yaptığınızda ekrana mesajınızı yazmanızı sağlayan küçük bir kutucuk geliyor. Bu kutucuktan bulunduğunuz konumu ve gönderiyi görmesini istediğiniz kitleyi seçmeniz de mümkün.
İnternet
İnternet tarayıcısı, iPhone 5S'in en çok geliştirilen öğelerinden. Çok daha düz bir arayüze sahip yeni tarayıcıdaki en önemli değişiklik, üstteki URL çubuğunun ihtiyacınıza göre büyüyüp küçülmesi. Retina ekran ise web tarama deneyiminizi her zaman olduğu gibi kusursuza yakınlaştırıyor. Yine de piyasadaki bazı Full HD ekranlı ceplerin aksine masaüstü web sitelerini okuyabilmek için çift dokunarak yazılara yaklaşmanız gerekebilir.
A7 işlemci, sayfaların hızlı açılmasını sağlamakla kalmıyor, onlara yakınlaşıp uzaklaşırken de öğelerin hızla ve düzgün bir biçimde büyüyüp küçülmesine izin veriyor.
Apple'ın arama işlevini URL alanına entegre etmesi de hoşumuza gitti. Bu sayede ekrandaki alanınız daha büyük hale gelmiş.
Kamera, ağır çekim, galeri ve AirDrop
Kamera
Çoğumuz için iPhone 5S'in kendini göstermesini beklediğimiz alan, kamerası. Ve cihaz bunu başarıyor. Apple'ın daha da geliştirdiği kamera sensörü, HTC One ve Galaxy S4'tekinden çoğunlukla daha iyi.
Aslında piyasadaki HTC One ve Galaxy S4 gibi üst seviye cepler, kameralarında farklı alanlarda lider konumdalar. HTC One, az megapikselli Ultrapixel kamerasıyla düşük ışıktaki fotoğrafların kalitesine önem veriyor. Galaxy S4 ise neredeyse tam tersini yaparak düşük ışıkta çok iyi sonuçlar vermeyen, ancak harika kareler yakalamanızı sağlayan bir kamera sunuyor.
iPhone 5S ise 8 megapiksellik sensörü ve HTC One'ın yüzde 75'i boyutundaki pikselleriyle iki cebin ortalarında yer alıyor. 5S'le çektiğiniz fotoğraflar hem yeterince keskin, hem de düşük ışıkta yeterince iyi.
f/2.2 diyaframa sahip iPhone 5S, aslında S4 ile aynı değeri sunuyor ve f/2.0 sunan HTC One kadar iyi değil.
A7 işlemcinin üç fotoğrafı birleştirerek en iyi fotoğrafı ortaya çıkarma yeteneği ve yeni kamera arayüzü birleştiğinde ise mükemmel bir kamera telefonu ortaya çıkıyor. Farklı modlar arasında "kaymanıza" izin veren yeni arayüz, panorama, sosyal ağlar için yeni "kare" modu, standart mod, 1080p video ve yeni yavaş çekim modları (720p çözünürlükte 120 FPS) arasında hızla geçiş yapmanıza sağlıyor.
Peş peşe fotoğraf çekmenizi sağlayan yeni burst modunun hızı etkileyici ve neredeyse sınırsız fotoğrafı peş peşe çekmenize izin veriyor. iPhone 5S, diğer ceplere kıyasla en iyi fotoğrafı seçme konusunda da olukça başarılı. iPhone, burst modu konusunda geç kalmış olsa da işlev yeterince iyi ve sorunsuz çalışıyor.
Bir başka yenilik olan çift LED, aslında akıllı ceplerde yeni bir şey değil. iPhone 5S bu sayede sahneyi analiz ederek amber ve beyaz LED renklerini daha iyi bir resim üretmek üzere kullanıyor. Sonuçların etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bize flaşı daha fazla kullandıracak kadar değil; çünkü iPhone 5S'in düşük ışık performansı zaten etkileyici.
Sonuç olarak iPhone 5S'in kamerasının seleflerini rahatlıkla geride bıraktığını ve çok iyi bir kameraya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Video ve ağır çekim
iPhone 5S video konusunda çok özel bir yeteneğe sahip değil. Donanımında optik görsel sabitleme desteği bulunmadığından el titremeleriniz olduğu gibi videolarınıza yansıyor. Bu özellikle yakınlaştırarak çektiğiniz videolarda belli oluyor.
Ancak videoların görüntüsü son derece net ve etkileyici. İyi bir aydınlatma için LED'inizi açabilirsiniz. LED'lerin çok parlak olduğunu söyleyelim.
Ağır çekim
A7'nin sunduğu nimetlerden biri olan ağır çekim, saniyede 120 kareyi 720p çözünürlüğünde yakalamanıza izin veriyor. Daha önemlisi videonun ne zaman yavaşlayıp ne zaman hızlanacağını seçebiliyorsunuz. Bu ise ağır çekim göstermek istediğiniz sahneyi kolayca vurgulamanızı sağlıyor.
Yavaş çekim efekti oldukça hoş ve eğlenceli, ancak bu işlevi telefonun en büyük özelliklerinden biri olarak saymak bizce zor. Dahası yavaş çekim videonuzu paylaşmanız oldukça zor, zira ortaya çıkan .MOV dosyasını PC'nizde açtığınızda biraz sorunlu, takılıp atlayan bir videoyla karşı karşıya kalıyorsunuz.
Galeri
iPhone 5S'teki galeri uygulamsı, tüm fotoğraflarınızı aynı konumda gösterebildiği gibi onları kolayca bulmanızı sağlayacak biçimde organize de edebiliyor. Örneğin yenilenen fotoğraf uygulamasını açtığınızda karşınıza birkaç seçenek geliyor. Bu sayede albümünüzü görüntüleyebiliyor, Photostream'inize iCloud'dan göz atabiliyor veya kaydettiğiniz videoları izleyebiliyorsunuz.
Film rulosuna gittiğinizde karelerinizi zamana, konuma (ve fazlasına) göre organize etmeniz mümkün. Sosyal ağlarda paylaşmak ise sadece birkaç dokunuş uzağınızda. Beğenmediğiniz fotoğrafları iPhone 5S'in temel işlevlerle gelen düzenleyicisinde her zaman geliştirebilirsiniz. Seçenekleriniz arasında kırpma, döndürme, kırmızı göz kaldırma, 8 filtre ve otomatik geliştirme var. App Store'dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz iPhoto kadar detaylı olmasa da genel kullanımda fazlasıyla yeterli.
Airdrop
Apple'ın tescilli işlevi, Samsung Galaxy ceplerdeki S Beam'i malup edecek kadar iyi. İşlevi kullanmak için önce karşınızdaki kişinin uyumlu bir Apple cihazına sahip olduğundan emin olmanız, ardından paylaşmak isteğiniz fotoğrafa dokunmanız gerekiyor. Ardından Denetim Merkezi'nde kişinin simgesine dokunmanız yeterli. Apple'ın Wi-Fi teknolojisini kullanarak geliştirdiği işlev gerçekten de başarılı bir biçimde çalışıyor ve fotoğraflarınızı hızla paylaşmanıza izin veriyor.
Kararımız
CHIP Online yorumu
iPhone 5S için pek şaşırtıcı olmayan şu cümleyi rahatça söyleyebiliriz: "iPhone 5S şimdiye kadarki en iyi iPhone". Ancak bu cümle kendi başına bir şey ifade etmiyor.
iPhone 5S'i kullanırken ondan son derece keyif aldık. Apple'ın "S" uzantılı cepleri, çok fazla yenilik getirmediği için kullanıcıların çok fazla ilgisini çekmeyebiliyor. Evet, iPhone 5S'le gelen yeniliklerin sayısı sınırlı, ancak bu sınırlı değişiklikler bizi etkileyecek kadar iyiydi.
64-bit uygulamalar henüz yoklar, ancak ortaya çıktıklarında ve A7'nin potansiyeli de kullanıldığında iPhone 5S'teki geliştirmeler daha da belirgin hale gelecek.
Cihazın kamerasında önemli gelişmeler var. Sadece bir dokunuşla en iyi kareyi yakalamamızı ve detaylarla çok fazla uğraşmamamızı isteyen Apple, bu işi başarmış görünüyor. Touch ID sensörü ise akıllı ceplere parmak izi sensörünü eklemek üzere atılmış ilk gerçek adım. Apple'ın iki teknoloji şirketini bünyesine katarak geliştirdiği yeni giriş düğmesi, başarılı bir biçimde çalışıyor ve parolalarınızın yerini alacak kadar yeterli.
iOS 7'yle beraber yenilenen arayüz, iPhone 5S'i tazeleyen bir başka faktör. Ancak biz her ne kadar iPhone 5S'i beğensek de, cihazın (Türkiye'de henüz belli olmayan) yüksek fiyatı, çok kişiyi ondan vazgeçirebilir.
iOS 7 hakkında daha fazlasını iOS 7 incelememizde bulabilirsiniz!