iPhone 3GS'ten kim, ne kadar kazanıyor?

iPhone 3GS satış rekorları kırıyor ama sadece Apple kazanmıyor. İşte para ile dolan diğer cepler...

iPhone 3GS mağaza kasalarını milyonlarla çalkalıyor. Fakat Apple dışındaki bazı firmalar da iPhone kültünden faydalanıyor.

Gigaom.com sitesinin yöneticileri iPhone 3GS'nin (16 GB) üretim maliyetinin neredeyse 180 Dolar olduğunu hesapladı.

Cep telefonu 200 Dolara dahi satıldığında ise Apple aradaki 20 Dolar farktan çok daha fazlasını kazanıyor. iPhone, AT&T veya cihazın parçalarını üreten firmalar gibi sözleşme ortaklarına ödenecek miktarı tamamıyla karşılıyor.

iPhone: Para kimin cebine giriyor?

Zengin işi iPhone

İlk okuyuşta kulağa pahalı gelebilir: Uzmanlara göre AT&T, kendisine tanınan ayrıcalık karşılığında satılan iPhone için Apple'a tam 599 Dolar ödüyor. AT&T tüketiciden cep telefonu için 199 Dolar alıyor, 351 Dolar fark oluşturuyor.

AT&T bu farkı cep telefonunu satarken müşteriyle yaptığı veri tarifesi sözleşmeleri ile telafi ediyor. Ayda 30 Dolar ücret talep ederek firma, iki senelik sözleşme süresi içinde 720 Dolar kazanıyor. 351 Dolar cep telefonu masrafı düşüldükten sonra AT&T'nin kasasında yaklaşık 369 Dolar kalıyor.

Sözleşme ortakları ne kadar kazanıyor?
Diğer ayrıcalıklı ortaklarda da durum benzer şekilde gözüküyor. Apple, Batı Avrupa'da 2009'un üçüncü çeyreğinde iki milyon cep telefonu satabildi. Yukarıdaki örnek hesaplama baz alınırsa bir çeyrek içindeki toplam miktar 738 milyon Dolara tekabül ediyor. Apple'ın kendisi cep telefonun üretimi için sadece 179 Dolar harcıyor. Bu meblağın aslan payını bellek (24 Dolar) ve dokunmatik ekran (yaklaşık 35 Dolar) oluşturuyor.

Sonraki Haber

Forum