iPad yokken, onlar vardı!
Daha ortalarda iPad diye bir şey yokken, bu 4 tablet çoktan piyasaya çıkmıştı bile...
Büyük kalabalıkların 2009 yılında iPad ile tanışması tablet kavramının da hayatımıza girmesine neden oldu. Ancak aslında dünyanın ilk dijital tableti iPad değil. iPad'den çok önce başka tablet denemeleri oldu. Bazıları piyasaya çıktığı dönem güzel ilgi de gördü ama hiçbiri kalıcı olamadı.
iPad ise 2009 yılında, bir tablet için tüm ihtiyaçların sağlandığı mükemmel bir zamanda ortaya çıkarak parsayı topladı. 3G internet bağlantısının yaygınlığı, YouTube gibi online video kanalları, online gazete ve dergilerin geniş kabul görmesi, sosyal medya gibi insanları sürekli online olmak için cezbeden bir kavramın hayatımıza girmesi ve elbette yüksek çözünürlüklü minik uygulama ve oyunları mümkün kılan güçlü mobil işlemciler, artık tabletleri herkes için cazip kılmıştı ve iPad bu fırsatı hiç affetmeyerek bir devrim yarattı.
Peki, iPad'den önce zamansız şekilde ortaya çıkan tabletler hangileriydi?
1-Message Pad
Apple'ın bu tableti, aslında iPad'in atası sayılabilir. Dokunmatik ekranlı tablet bir kalemle kontrol ediliyordu ve kullanıcıların mobil ofis uygulamalarını çalıştırmasını sağlıyordu.1998'de ortaya çıkan Message Pad, kullanıcılarına, internete bağlanabildikleri taktirde mobil olarak e-posta ve mesajlrını kontrol etmeleri imkanını da tanıyordu. Ama dünya henüz o kadar "dijital" değildi ve insanlar her dakika başı e-posta kontrol etmeye ihtiyaç duymuyordu. Message Pad de unutuldu gitti.
Palm Pilot
iPad'den önce başarılı olan yegane tablet varsa o da PalmOS işletim sistemli avuçiçi bilgisayarlardı. 90'ların sonunda, 2000'lerin başında, kısa bir süre için popüler olan bu cihazlar, bazı eklentiler ile biraz zorlama da olsa kablolu olarak internete bağlanabiliyor, ofis yazılımlarını çalıştırabiliyor hatta eğlenceli mobil oyunlarla insanların ilgisini çekmeyi başarıyordu.
Fakat özellikle laptopların ucuzladığı 2000'lerin ortasına doğru artık popülerliklerini kaybederek tahtlarını çok daha güçlü mobil cihazlar olan laptoplara bıraktılar. Netbook'ların ortaya çıkması ise avuçiçi bilgisayar kavramının tam anlamı ile ölüm fermanı oldu. Zaten bu cihazları üreten iki lider şirket Palm ve Handspring de iflas bayrağını çekip yarışı bırakarak sahneden çekilmişlerdi.
Bu cihazlar, avuç içinde ofis belgeleri ile çalışma yaptıktan sonra PC ile fiziksel bağlantı kurmak suretiyle senkronizasyon yaparak dosyaları PC'ye veya avuçiçi cihaza aktarmaya izin verdiği için özellikle "masa başından nasıl kurtulur da mobil çalışma düzenine geçeriz?" sorusuyla boğuşan dönemin "özgürlük arayışı içindeki" ofis çalışanlarının çok büyük beğenisini kazanmıştı. Ama olmadı. Olamadı. Palm'in nefesi mobilite yarışına dayanamadı.
Intel Web tablet
iPad'in yerine geçebilecek bir tablet varsa, o da Intel'in web tabletidir. Bugün anladığımız şekilde, basitçe, pratik şekilde internete bağlanması ve web'de sörf yapması için tasarlanmış olan Intel Web Tablet, aslında yanlış zamanda ortaya çıkmış doğru bir tabletti.
Ne yazık ki, 2001 yılında dünya henüz "internet devrimi" yaşamadığı için, ancak teknolojiye meraklı gençlerin ilgi gösterebileceği bu cihazlar aynı zamanda gençlerin bütçesini çok aşan bir fiyata da sahip olunca, ölü doğdular. 2001 yılında henüz online gazete ve dergiler yaygınlaşmamış, dijital iletişim ve e-postalar bir zorunluluk haline gelmemiş, sosyal medya namına hiçbir site yayına girmemiş, anında mesajlaşma için de kerameti kendinden menkul ICQ kullanılmakta idi. Dünyada interneti hayatına geniş şekilde sokmuş toplam 100 milyon kişi bile yokken, Intel'in kendisi bile Web Tablet'in çok büyük bir satış başarısı yakalayacağını düşünmüyordu. Ve düşündüğü gibi de oldu. Intel dikkatli bir pazar araştırması yaptıktan sonra ürünü piyasaya sürmekten vazgeçti. Böylece insanoğlunun pratik internet tabletleri ile tanışması 8 sene gecikti.
Microsoft Tablet PC
Çok acıdır ki, "iPad" aslında Microsfot'un ve Bill Gates'in hayaliydi. Bill Gates, 90'ların sonundan itibaren masaüstü PC'lerin bir dijital tablet içinde çalışabileceğini ve insanların avuçlarında taşıyacakları bu tabletler üzerinden işlem yapabileceklerini hayal ettiğini anlatıp durdu. Artık herkes Bill Gates'in tablet hayalini kelime kelime ezberlemişti zira Gates gittiği her toplantıda, her konferansta tabletlerden bahsedip duruyordu. Bu yıllar boyunca da Microsoft'un her yıl yüzlerce milyon dolar maaş ödediği yetenekli mühendislerini ve eşsiz kaynaklarını bu tableti geliştirmeleri için gece gündüz çalıştırmaya başladı.
Bill Gates, tablet konusuna o kadar takıntılıydı ki, ilk Microsoft tableti piyasaya çıkardıklarında, dünyanın bambaşka bir yer olacağını, insanoğlunun evrim basamağında yeni bir boyuta atlayacağını, dünyada büyük bir sansasyon olacağını ve insanların elektronik mağazalarına koşarak kapılarda kuyruk olarak Microsoft tabletlerini almak için birbirleriyle kavga edeceklerini düşünüyordu.
Bu yüzden de hem "laptop" hem de tablet olan, yani aynı zamanda hibrid tablet olan ilk Microsoft tabletlerini 2002 yılında, iPad'den 7 yıl önce piyasaya sürdüğünde 3000 doların üzerinde fiyat etiketi koydu.
Aslında Microsoft açısından bakınca, bu mantıklı bir fiyatlandırmaydı çünkü Microsoft'un çok önemli kaynakları bu tablet için harcanmıştı. Üstelik 2002'de dokunmatik ekranlı mobil bir tablet üretmek için gereken elektronik bileşenler son derece pahalı idi. Dolayısıyla 3000 dolar çok iyi niyetli bir fiyattı.
Bill Gates, belki de çok daha pahallıya mal olacak bir tableti, tüm imkanlarını kullanarak 3000 dolara satılabilecek şekilde dizayn etmeyi başarmıştı. Ama insanoğlu bunun değerini bilemedi. Dünyanın çok büyük ekonomik ve siyasi krizler içinde olduğu 2002 yılında kimse 3000 dolarcığini tabletler için harcamak istemedi. Müşterinin gözünü boyayacak havalı sunumlar yapmak isteyen bir kaç şirket dışında kimse tableti satın almadı. Zaten alsalar da, bu kadar pahalı bir tabletle günde iki, üç tane gelen e-postalarına cevap vermekten başka yapabilecekleri fazla bir şey yoktu. 2002, dijital olarak çok da eğlenceli bir dönem değildi. Mark Zuckerberg bile henüz lisede, okulun fiyakalı basketbol takımı kaptanından dayak yiyen sıradan bir ABD ergeniydi ve Facebook'u icat etmesine daha vakit vardı.
Sonuç olarak, Microsoft tablet de öldü ve piyasa, 2009 yılında çıkacak iPad'e kaldı. Dünya bazen çok acımasız.