iOS vs Android vs Windows 8!

Android, iOS, Windows... Hangi işletim sistemi size göre? Peki hangi modeli seçmeli?

Güç, akıllıca özellikler ve gelişmiş işletim sistemleri sayesinde günümüz tabletleri tam anlamıyla teknik birer mucize. Ama size hangisi gerekli? Şık bir iPad mi, hızlı bir Android mi, yoksa yeni bir Windows tablet mi? En iyi seçenekleri burada sunuyoruz.

Şu günlerde tüm teknoloji ürünleri içinde en fazla arzulananların tablet bilgisayarlar olduğu kesin. Ama geniş tasarım yelpazesi yüzünden seçim yaparken neredeyse acı çekebilirsiniz. Açık seçik olan bir şey var ki o da modern bir tablette, iyi bir ekran, hızlı internet gezinti aracı ve uzun pil ömrü olmazsa olmaz.

iOS, Android ya da Windows

Ancak bir tablet tüm bu donanım ihtiyaçlarını karşılıyor olsa bile acele karar vermemelisiniz. İyi bir tablet arıyorsanız işletim sistemine de mutlaka dikkat etmelisiniz. İşletim sistemi seçimi yaban atılacak bir iş değil çünkü tabletinizde kullanabileceğiniz uygulamaları doğrudan belirliyor. Ayrıca tabletlerin dokunmatik ekranları gibi donanımlar belirli uygulamalara dayanıyor. Sizlere iOS, Android ve Windows cephelerindeki en iyi tabletlerin güçlü ve zayıf yanlarını gösteriyor, her testten en iyi sonucu alan tabletleri belirliyoruz: iPad önerileri, en iyi Android tabletler ve yeni Windows tabletler.

iOS: Apple'ın göz bebeği...

İşletim sistemi tabletin idaresinin ne kadar sorunsuz olduğunu ve hangi uygulamaları kullanabileceğinizi belirler. Sizlere önde gelen üç işletim sistemini sunuyor, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirlemenizde yardımcı oluyoruz.

Şimdiye kadar Google Android ve Apple iOS'un hâkim olduğu tablet pazarına en son Microsoft, Windows işletim sistemiyle girdi.

iOS: Sade, hızlı ve kolay

Apple iOS halen iPad, iPhone ve iPod Touch'da kullanılan gelişmiş ve güçlü bir mobil işletim sistemi. Pürüzsüz tasarımı, düşük tepkime süresi, açık seçik menü yapısı ve yığınla uygulama öne çıkan özellikleri.

iOS kimlere uygun?

Eğer dolambaçsız bir işletim sistemi arıyor, çeşitlilik ve satın alma özgürlüğü noktalarında kısıtlamaları önemsemiyorsanız iOS kullanan bir mobil cihaz sizin için uygun olabilir. AppStore üzerinden satılan her uygulama önce Apple tarafından onaylanmak zorunda. Tüm gerekliliklere uymayan uygulamalar içeri alınmıyor ve hiçbir şekilde yüklenemiyor. Bu nedenle uygulamalar genellikle virüs barındırmıyor ve cihazın performansına uygun çalışıyor. Ayrıca AppStore şu an için en geniş uygulama seçeneği sunan sistem. Apple hem donanım hem de yazılım ürettiğinden dolayı işletim sistemi her zaman uygulamalarla uyumlu çalışıyor ve gerektiğinde güncellemelere ulaşmak çok kolay. Eğer bir iPhone sahibiyseniz zaten Apple sistemine dâhil olmuşsunuz demektir ki bu da iPad'i sizin için en uygun tablet yapar.

Google Android: Esnek ve açık...

Google Android'in iOS karşısındaki en büyük avantajı uygulamalara, özelleştirme seçeneklerine ve menü çeşitliliğine açık oluşu. Her üretici arabirimi kendi istediği şekilde değiştirebiliyor.

Android'in en büyük avantajı özgürlük: Google Play Store üzerinden satılmayan uygulamaları farklı kaynaklardan indirebilir ve yükleyebilirsiniz. Ama bu esneklik ve açıklık bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Google uygulamaları kontrol etmiyor sadece kullanıcı şikâyetlerine karşılık veriyor. Bu nedenle son zamanlarda virüslü uygulamalar piyasaya sızmayı başardı.

Android kimlere uygun?

Eğer işletim sisteminizi en ufak ayrıntısına kadar özelleştirmek istiyorsanız ve deneme-yanılma hoşunuza gidiyorsa Android aradığınız işletim sistemi. Performans açısından her zaman iOS'un bir adım gerisinde olsa da en son çıkan 4. sürümle arayı kapamaya başladı. Ayrıca Android tercih ederseniz tek bir üreticiyi tercih etmek zorunda değilsiniz. Ama çeşitliliğin bazı sakıncaları da var: Sistemde ne zaman güncelleme yapılacağına her üretici kendisi karar veriyor. Google tarafından desteklenen uygulama mağazasında inanılmaz sayıda seçenek sunuluyor ama yine de Apple kadar çok değil. Eğer halihazırda Android'li bir telefon kullanıyorsanız, aynı işletim sistemine sahip bir tablet almak çok mantıklı bir adım olacaktır.

Microsoft Windows 8 ve RT: Yeni yarışmacılar

İlk girişim başarılı olamamıştı: Windows 7 yüklü tabletlerin, sistem çok geç yanıt verdiğinden ve dokunmatik ekran için optimize edilmediğinden dolayı iPad karşısında şansı yoktu. Ama Windows 8'le birlikte bu durum değişiyor.

Tile özelliği sayesinde işletim sistemi mobil cihazlarda kullanılabiliyor; çabuk ve kesin komut verilebiliyor. Ayrıca Windows 8 tablet sürümüne özel bir ek yapıldı: Windows RT. Bu sürümle ilgili sorun şu: Windows RT, orijinal Windows 8'in aksine geleneksel masaüstü bilgisayar programlarını çalıştıramıyor. Yani eğer internette gezinirken Firefox, video izlerken VLC Player kullanmak istiyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Sistem sadece özel olarak uyarlanan uygulamaları çalıştırabiliyor. Bunlar da Microsoft Store üzerinden satılıyor. Ama sistem piyasaya çıkalı henüz birkaç hafta olduğundan seçenekler kısıtlı.

Windows kimlere uygun?

Windows işletim sistemli bir tablet almak için henüz erken. Windows 8, PC ya da dizüstü bilgisayarınızda kullandığınız programları kullanma avantajı sunsa da bunlar henüz dokunmatik kontrol için optimize edilmiş değiller. Bu durum belki de ancak katlanabilen klavyeleri olan yeni nesil tabletlerin çıkmasıyla değişecek. Çünkü ancak o zaman tabletler bir Ultrabook'un sunabileceklerini sunar hale gelecek. Windows RT yüklü tabletler içinse durum biraz daha farklı: iOS ve Android'le karşılaştırıldığında hiçbir yenilik getirmiyor. Mevcut uygulama sayısı da diğer işletim sistemleriyle karşılaştırıldığında çok az.

iOS tabletler: Herşey onunla başladı

iPad mini

Tablet bilgisayar dalgasını iPad'le Apple başlattı. Ve üreticiler hala Apple modellerini referans alıyor. Apple tablet ailesinin en yeni üyesi olan iPad Mini henüz birkaç hafta önce geldi ama diğer tüm tabletleri geride bıraktı.

Apple iPad Mini

Android tabletlerin canlandırdığı rekabet Apple'ı daha ufak, 7 inç bir iPad üretmeye zorladı: iPad Mini. Orijinal iPad'in 9.7 inçlik ekranına karşılık küçük kardeş iPad Mini'de 7.9 inçlik ekran kullanılmış. Kulağa çok fazla bir fark yokmuş gibi gelebilir ama aslında ekran boyutu çok ciddi bir fark yaratıyor. İlk dikkat çeken fark ağırlık: iPad 2 650 gram ağırlığındayken iPad mini sadece 300 gram. Aynen iPad 2 gibi 1024x768 piksel çözünürlüğe sahip iPad Mini'nin ekranı daha ufak olduğu için çok daha temiz görüntü elde ediliyor. AppStore'da bulunan tüm uygulamalar yeni iPad'de hiçbir kısıtlama olmaksızın sorunsuz çalışıyor. Bu küçük canavarın avantajları ortada: testlerde bütün tabletleri geride bırakırken taşınabilirlikten taviz vermiyor. Şu an piyasada bulunan en iyi tablet.

Fiyat: 950 TL

Apple iPad 4

Yeni iPad 4, başarılı tablet serisinin biraz makyajlanmış son modeli: Lightning Connector ve yeni, hızlı A6X işlemciye sahip. Ayrıca iPad 3'teki 0,3 megapiksel kamera yerine 1,2 megapiksel çözünürlükte FaceTime HD kamera kullanılmış. En önemli güncellemelerden birisi de 4G desteği. iPad Mini gibi iPad 4'de de 1,800 MHz LTE band destekleniyor. Bir önceki modele göre pil ömrü bir saat kadar daha az (maksimum 6 saat) olsa, yüksek çözünürlüklü Retina ekran daha düşük değerler verse bile iPad 4 piyasadaki en iyi tabletlerden biri.

Fiyat: 1.400 - 1.700 TL

Android tabletler: Geniş ürün seçeneği

Nexus 10

Seçenek çok: Acer, Asus ve Samsung gibi büyük üreticilerin neredeyse tamamı, heyecan verici modeller sunuyor; hatta Google bile. Yolunuzu kaybetmeyin diye size rehberlik yapıyor, en iyi Android tabletleri sunuyoruz.

Samsung Google Nexus 10

10 inçlik bu tablet en yeni iPad'in çözünürlüğünü dahi (2,048x1,536 piksel) aşan inanılmaz yüksek çözünürlüğüyle dikkat çekiyor: 2,560x1,600 piksel. Doğrudan karşılaştırma yapıldığında iki ekran arasında pek bir fark yok: ikisi de fotoğraf ve yazıları son derece temiz gösteriyor. Yeni işletim sistemi Android 4.2 testlerde mükemmel performans gösterdi ve Apple iOS'la neredeyse aynı puanları aldı. Çift çekirdekli 1,7 GHz işlemci yeterince güçlü. Her ne kadar pil ömrü ortalama değerlerde (video: 5:37 saat; internet gezintisi: 6:16 saat) olsa da, tam dolum için gerekli 6:25 saatlik süre, modern bir tablet için çok fazla. Bu affedilmez kusur olmasaydı Nexus 10 tablet sıralamamızda üst sıralarda yer alabilirdi. Fiyat konusunda diyecek pek bir şey yok: 16 GB sürümü için istenen 400 euro gayet makul.

Fiyat: 400 Euro (Yurtdışı)

Asus Google Nexus 7

Samsung, Google Nexus 10'u piyasaya sürerken Asus, 7 inçlik ufak modeli üretiyor. Aynen 10 inçlik sürümde olduğu gibi Nexus 7'de de Android 4.2 ve pek çok harika özellik bulunuyor. Uzun pil ömrü (9:33 saat'e kadar) ve hafiflik Nexus'un taşınabilirlik açısından lider konuma getiriyor. Merkezi işlem birimi Tegra 3 platformu, dört çekirdekli ve 1,3 GHz hızında. Bu işlem gücü şu an Google mağazasında bulunan tüm uygulamaları çalıştırmaya yeter. 1,280x800 piksel çözünürlüklü IPS panel mükemmel renk doğruluğu sunuyor: fotoğraf ve görüntüler tertemiz. Yaklaşık 250 euroya 32 GB modelini bulmak mümkün ki bu cihaz için inanılmaz iyi bir fiyat.

Fiyat: 570 TL

Acer Iconia Tab A510

Fiyat performans oranı, hızlı Android 4.1 işletim sistemi ve uzun pil ömrü Iconia Tab A510'un dikkat çeken özellikleri. 370 euroluk modelde, istendiğinde hafıza kartıyla arttırılabilecek 32 GB hafıza bulunuyor. Micro-HDMI kablosu sayesinde tableti televizyona bağlayabiliyorsunuz. Ama tabii ki A510 sadece oturma odasında kullanılmak için tasarlanmamış. Pili tam doluyken 9 saat 38 dakika video gibi çok üstün bir performans sergiliyor. 1,280x800 piksel çözünürlükteki ekran kulağa çok iyi geliyor. 360 kandela bölü metrekare parlaklık ve 145:1 karşıtlık oranıysa ekranın gerçekten iyi olduğunun kanıtı. İşletim sistemi girdileri çabuk tepki veriyor ve komutları anında yerine getiriyor.

Fiyat: 1.500 TL

Amazon Kindle Fire HD

Yaklaşık 200 euro fiyatıyla Nexus 7'den daha ucuz olan Amazon Kindle Fire HD, 7 inç ekran, 16 GB hafıza ve HD ekran'a (1,280x720 piksel) sahip. Tablet özellikle acemi tablet kullanıcıları için tasarlanmışa benziyor. Amazon işletim sistemi menüsünü o kadar değiştirmiş ki bu açıdan piyasadaki tüm tabletlerden farklı hale gelmiş. Yapılan değişiklikler acemi kullanıcıların işine yarayacak cinsten: internette gezinmek, uygulama, müzik, video satın almak ve yüklemek çok kolay. Geniş ikonlar kullanıldığından ve pek fazla metin kullanılmadığı için Kindle Fire HD, kullanım kolaylığıyla öne çıkıyor. Tabletin en büyük kusuruysa, Google mağazası yerine kullanılan Amazon App Store mağazasının, benzer bir yapıda olsa da, çok daha az uygulama seçeneği sunuyor olması. Bu nedenle tableti, kullanım kolaylığına önem veren acemi kullanıcılara öneriyoruz. Amazon dokunmatik kontrol noktasında çok iyi iş çıkarmış.

Fiyat: 800 - 1.000 TL

Windows tabletler: Yeni Yarışmacılar

Microsoft Surface RT

Şu an için piyasada az sayıda Windows Tablet modeli bulunuyor: Microsoft Surface dışında Asus RT-vivo modeli bulunuyor. İki cihaz da Windows'un özel RT sürümünü kullanıyor. W150 modeliyle Acer gerçek bir Windows 8 cihaz sunuyor.

Microsoft Surface RT

Surface RT, Microsoft'un kendi ürettiği Microsoft Tablet. Cihazda AMD ya da Intel işlemciler yerine Nvidia'nın Tegra 3 platformu kullanılmış. Tablet Windows RT işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Testlerde iyi sonuçlar elde eden tablet hızlı tepki veriyor. Programlar arasında geçiş yaparken hiçbir gecikme görülmüyor. Youtube videoları da sorunsuz bir şekilde oynatılıyor. Ama aynı anda çok uygulama açtığınızda bir takılma görülebiliyor. Pil ömrünün tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz: yaklaşık 7:30 saat internet ve video. 10.6 inçlik ekran 1,366x768 çözünürlüğe sahip. Microsoft ilk tablet denemesinde, piyasadaki en iyi Android tabletlerin dengi bir ürün ortaya koymuş. Bununla birlikte oldukça pahalı ve uygulama seçenekleri de kısıtlı.

Fiyat: 750 euro (Yurtdışı)

Asus RT Vivo

Asus RT Vivo da Windows RT işletim sistemli bir tablet. Onu farklı kılan özelliği, Asus'un Android'li modellerindeki gibi pil ömrünü 6:30 saatten 10 saate çıkartan dock. Ayrıca dockda tableti laptopa çeviren bir klavye de bulunuyor. Testler Vivo'nun, aynen Surface RT gibi başarılı sonuçlar aldığını gösteriyor: İşletim sistemi girdileri çabuk kavrıyor; tile yüzeyi kullanmak eğlenceli kılıyor. Bununla birlikte genel performans Surface'in biraz gerisinde. Örneğin web sayfalarını açmak biraz daha uzun sürebiliyor. Sonuç olarak Asus yine ikna edici bir cihaz sunuyor.

Fiyat: 750 euro (Yurtdışı)

Acer Iconia Tab W510

Iconia Tab W510, test laboratuarımıza gelen tabletler içinde Intel'in yeni Atom CPU'sunu kullanan ilk cihaz. İşletim sistemi "gerçek" Windows 8. Yani Microsoft Store'a bağımlı olmadan, masaüstü bilgisayarınızda kullandığınız tüm programları Iconia Tab W510'a yükleyebilirsiniz. Windows RT, Android ve iOS'la karşılaştırıldığında W510 çok başarılı: 7:30 saatlik pil ömrü diğer tabletler kadar iyi. Cihazın idaresi de oldukça tatmin edici. İşlemci, internette gezinmek, Youtube videoları izlemek ya da yazı yazmak gibi günlük uğraşlar için yeterince güçlü. W510, aynen Vivo RT Tab gibi, ek pil ve klavye bulunduran bir dockla geliyor; tableti bir anda ultrabook'a dönüştürmek mümkün. Dikkat çeken bir diğer özelliğiyse fiyatı: dock ve 32 GB hafızalı tablet için 500 euro gayet iyi bir teklif.

Fiyat: 500 euro (Yurtdışı)

Sonraki Haber

Forum