İnternetten maksimum fayda!
Hızlı internet bağlantısına sahip bir bilgisayarla yapabilecekleriniz sınır tanımıyor. İster kendi radyonuzu kurup yayın yapın, isterseniz de sisteminizi bir FTP sunucusu dönüştürüp dosyalarınızı paylaşın. CHIP, geniş bant internet bağlantısı ile neler yapılabileceğini anlatan bir rehber hazırladı…
Piyasada uzaktan erişimi pratik bir şekilde sağlayabilmeniz için hazırlanmış birçok yazılım bulunuyor. Bu yazılımların haricinde Windows XP içersine entegre edilmiş “Remote Desktop Connections” aracı ile de anlattığımız ölçülerde bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Bu aracın kullanım amacı sorun olan bir bilgisayara uzaktan bağlanıp kontrolünü ele almak ve gerekli ayarlamaları yaparak karşı tarafa yardımcı olmaktır. Sistem karşı tarafın size bir uzaktan erişim daveti göndermesi ve sizin de bu daveti kabul edip karşı tarafın bilgisayarına bağlanmanızla başlar ve bu şekilde devam eder.
Neler gerekli?
Bir sisteme uzaktan erişim sağlayabilmek için öncelikle iletişim kuracak bilgisayarlara hangi uzaktan erişim yazılımı kullanılacaksa bu yazılımın gerek gördüğü dosyalar kurulmalı ve yapılandırılmalıdır. Bu amaç için kullanabileceğiniz birçok yazılım bulunuyor.
Örneğin Symantec’in http://www.symantec.com/pcanywhere adresinden bilgisayarınıza indirebileceğiniz pcAnywhere isimli programı, bu alanda kullanabileceğiniz başarılı bir yazılım.
Hızlı bir internet bağlantısı ile bu tür yazılımları rahatça yapılandırıp birçok alanda kullanabilir ve bazı işlerinizi evinizden bile idare edebilirsiniz. Bunun dışında bilgisayar tecrübesi olmayan arkadaş ve yakınlarınıza telefonla yardım etmektense, daha önceden böyle bir sistem kurarak gerekli durumlarda bilgisayarlarına doğrudan müdahale edip sorunu çok kısa bir zamanda pratik bir şekilde çözebilirsiniz.
Ücretsiz: Sesli ve görüntülü iletişim
Yüksek hızda internet bağlantısının bize sağlamış olduğu artılardan biri de, sesli ve görüntülü iletişime olanak sağlaması ve bunun yanında bu işlemler için herhangi bir ücret ödemememiz. Türkiye’nin veya dünyanın neresinde olursanız olun, bu yöntemle, uzaklık tanımaksızın istediğiniz kişilerle iletişim kurabilirsiniz. İnternet üzerinden sesli görüşme yapabilmek için bize, görüşmeyi sağlayacak donanım ve programın dışında, bu görüşmelerin sağlıklı yapılabilmesi için, hızlı internet bağlantısı gerekecektir.
Bu aşamadan sonra istediğimiz herhangi bir yakınımızla veya arkadaşımızla, telefon kalitesinden bile iyi ses ve görüntü ile iletişim kurabiliriz.
Bu tür yazılımların kalitesi ne kadar iyi olursa olsun sesli ve görüntülü iletişimde akıcılığı, doğrudan kendi bilgisayarınızın o anki performansı etkiler. Mesela iyi bir internet bağlantısı ile çok başarılı sonuçlar alabileceğiniz bu tür yazılımları kullanırken internet üzerinden dosya download veya upload etmemeye özen gösterin. Bu tür işlemler internet performansınızı etkilediği için kurduğunuz sesli veya görüntülü iletişimde takılma gibi sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
Neler gerekli?
Bu tür sesli ve görüntülü iletişim için gerekli olan araçlar, mikrofon, webcam ve görüşmeyi sağlayacak olan iletişim programıdır ki, bu Windows XP işletim sistemlerinde yüklü gelen MSN Messenger programı olabilir. Bu program yardımı ile listenize eklemiş olduğunuz arkadaşlarınız eğer bir web kamerası ve mikrofon sahibiyse ve gönderdiğiniz daveti kabul ederse görüntülü ve sesli iletişim sağlayabilmeniz çok kolaydır.
Bunun yanında, sesli görüşmelerde ise çok kaliteli bir hizmet sunan Skype programını da kullanabilirsiniz. http://www.skype.com adresinden indirebileceğiniz bu başarılı yazılımı kurduktan sonra, sisteme ücretsiz üye olmanız gerekiyor, tabii ki görüşmek istediğiniz kişilerinde ücretsiz edinebilecekleri birer Skype kullanıcı hesabı olmalı. Yazılımı kuran her iki taraf da programı çalıştırıp online konuma geçtikten sonra birbirlerinin kullanıcı isimlerini listelerine ekleyerek görüşme yapmaya başlayabilirler.
Uğur Seven - Onur Seven
CesarFTP’nin yazımız içinde geçen tüm özelliklere sahip başarılı bir yazılım olduğunu söyleyebiliriz. Programı sisteminize kurup birkaç tıklamayla yapılandırıyorsunuz ve FTP sunucunuz hazır oluyor. Yazımızın önceki bölümünde bahsi geçen “Ratios” özelliğinin yanında kota seçeneği ile sunucunuzdaki veri transferine limit koyabilen yazılım, sisteminize bağlı kullanıcıların dosya indirme hızları ve sunucuya bağlanabilecek istemci sayısını belirleme gibi birçok ek özelliği bizlere sunabiliyor. Tüm bunların yanında programın en güzel tarafı ise freeware, yani ücretsiz olması.
TV ve radyo: İnternet üzerinden TV ve radyo yayınlarını takip edin
Televizyon yayınlarını bilgisayar karşısında takip edebilmek yine geniş bant internet bağlantımızla yapabileceklerimiz arasında. Ülkemizde yayın yapan hemen hemen tüm televizyon kanallarının web sayfalarında o anki yayın akışını takip edebileceğiniz bağlantılar yer alır ve bu bağlantılar aracılığı ile televizyonun olmadığı bir mekanda internet üzerinden de bu televizyon kanallarının yayın akışlarını takip edebilirsiniz.
Gerçek zamanlı yayın akışının dışında bir de önceden yayınlanmış dizi, şov ve kanalın hazırlamış olduğu diğer türdeki programların kaçırdığınız bölümlerini de takip edebiliyorsunuz. Bazı televizyon kanallarının web siteleri bu tür yayınlarını kendi inisiyatifine bağlı olarak internet üzerinden yayınlayabiliyor ve siz bu programları kaçırdığınızda siteyi ziyaret edip kolayca izleyebiliyorsunuz.
Aynı şekilde radyo yayınlarını da internet üzerinden takip edebilmeniz mümkün ve bu yayınların kalitesinin de sizleri tatmin edebilecek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde yayın yapan radyo kanallarının web sayfalarınız ziyaret edip ilgili bağlantıları takip ederek radyo yayınlarını canlı bir şekilde takip edebiliyoruz. Bunların dışında sistemimize kuracağımız birkaç yardımcı yazılım ile yabancı birçok radyo yayınını internet üzerinden dinleyebilme şansı elde edebilirsiniz.
Neler gerekli?
İnternet üzerinden bu tür televizyon ve radyo kanallarını takip edebilmeniz için sisteminize standart şekilde kurulu olan Windows Media Player işinizi görecektir. Bu tür yayınların sorunsuz bir şekilde izlemek için ilgili televizyon kanalı veya radyo kanalının web sayfasına bağlanın. Bu sayfalarda mutlaka “Canlı Yayın” veya “Yayın Akışı” gibi bağlantılar bulunur ve bu bağlantılar yardımı ile yayın sayfalarına kolayca erişebilirsiniz.
Bu sayfaların içine gömülü olan yayın yeterli bölümü ön belleğe alındıktan sonra başlar ve bu şekilde izleyebilirsiniz. Normal yayın akışı dışında daha önceden yayınlanmış ve sizin kaçırdığınız programlara ise ilgili web sayfalarının arşiv bölümlerinden ulaşabilirsiniz. Bunların dışında internet üzerinden yayın yapan programları izlemenizi sağlayan Holersoft’un http://www.holersoft.net adresinden indirebileceğiniz Free Internet TV programı gibi yardımcı yazılımlar da mevcut ve bu yazılımlar yardımı ile online yayın yapan birçok televizyon kanalı izleyebilirsiniz...
Remote Control: PC’ye uzaktan erişim
Hızlı ve kesintisiz internet bağlantısıyla gerçekleştirebileceğiniz bir başka özellik ise internet üzerinden kendi bilgisayarınıza erişebilmeniz veya başka kullanıcılara sizin bilgisayarınıza erişim şansı verebiliyor olmanız. Bu sayede uzaktaki bir bilgisayara erişebilerek bu sistem üzerinde izin verilen ölçülerde işlem yapılabiliyor. Mesela evinizden ofisinizde bulunan bir bilgisayara bağlanarak işlem yapabilmek bu işlem için verebileceğimiz sadece bir örnek.
Eğer iş yerinizdeki bilgisayarınızı gerekli şekilde yapılandırmışsanız evinizdeki bilgisayarınıza kurabileceğiniz yarımcı bir yazılım yardımı ile karşı tarafa rahatlıkla bağlanabilir ve işlem yapabilirisiniz.
Bu tür bir düşünceyi hayata geçirmeye karar vermiş okuyucularımızı aydınlatmak ve onlara yol gösterecek bir kaynak oluşturmak için hazırlamış olduğumuz yazımızın bu bölümünde, sizlere olan önerilerimize geçmeden önce konunun mantığını kavramak için birkaç ön bilgiden bahsetmek gerekir:
Bu tür yayınlar genel olarak akıcı MP3 teknolojisi kullanılarak yapılıyor. İnternet radyonuzu dinlemek isteyen kullanıcı yayınınızı başlattıktan sonra, çalınan müzik istemci bilgisayara küçük parçalar şeklinde aktarılır. Yayını dinlemek isteyen tarafın sistemine kurulu olan medya aracı, gelen verileri ön bellekte toplar ve belirli bir seviyeden sonra aktarımın tümü yapılmamışsa bile yayını dinleyebilecek duruma gelebilir.
Bu aşamadan sonra ön belleğe alınan müzik çalınırken bir taraftan da yayının diğer bölümünün aktarımı devam eder. Bu şekilde işleyen bir döngüyle yapmış olduğunuz radyo yayını karşı tarafa iletilmiş olur. Şunu da belirtmek isteriz ki, bu yayın profesyonel derecede olmadığından, internet bağlantınızın hızı, dinleyicilerin alacağı yayın kalitesini ve radyonuzu dinleyebilecek kullanıcı sayısını doğrudan etkileyecektir.
Neler gerekli?
Anlattığımız ölçüde bir internet radyosu kurmak isteyen kullanıcı, sistemine kurulu Winamp 2 veya 5’in herhangi bir sürümü ile bu işi kolayca başarabilir. İlk ihtiyacınız Winamp, diğerleri ise http://www.shoutcast.com/download adresinden temin edebileceğiniz SHOUTcast Server ve SHOUTcast DSP Plug-In dosyaları.
Bu aşamadan sonra sisteminize Winamp’ı ve ardından öncelikle SHOUTcast DSP Plug-In ve daha sonra SHOUTcast Server dosyalarını sırasıyla kurup gereken ayarları doğru bir şekilde yaparsanız, kendi bilgisayarınızda çaldığınız müzikleri, oluşturmuş olduğunuz bu internet radyosundan yayınlayarak dilediğiniz arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Tavsiye ettiğimiz bu yöntem ve önerdiğimiz yazılımları kullanarak gerekli ayarların ne şekilde yapılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatan onlarca internet sayfasına, yapacağınız küçük bir arama sonucu ulaşabileceğinizi de unutmayın.
Dosya sunucusu: Bilgisayarınızı FTP sunucusuna çevirin
Yüksek hızda bir internet bağlantısına sahipseniz, kullanmış olduğunuz bilgisayarınızı dilerseniz bir FTP sunucusuna çevirebilir ve sabit diskinizde paylaşıma açtığınız dosyalarınızın, diğer kullanıcıların direk ve hızlı bir şekilde bilgisayarlarına indirebilmelerini sağlayabilirsiniz. Kurmuş olduğunuz bu FTP sunucusuna “client” yani istemci makine bir FTP yazılımı yardımı ile makinenizin IP adresi ve kendisi için tanımlanmış kullanıcı adı ve şifresini kullanarak bağlanabilir, paylaşıma açtığınız klasörlerdeki dosyaları izin verdiğiniz ölçülerde indirebilir veya üzerinde işlem yapabilir. Bu konuda, kullanmış olduğunuz yazılımın özelliklerine bağlı olarak çok gelişmiş sınırlamalar ve kurallar belirleyebileceğinizi belirtmek isteriz.
Bilgisayarınıza kuracağınız bir FTP sunucusuna bağlanacak kullanıcıların neler yaptığını, hangi klasörde olduğunu veya hangi dosyayı indirdiğini görebilmenizin yanında, sunucunuza erişebilmeleri için tanımladığınız kullanıcı hesaplarına tek tek veya grup halinde izinler atayabiliyorsunuz.
Bu kuralları bir kademe daha ileri taşıyarak “Ratios” sistemi ile de FTP sunucunuza bağlanan kullanıcıların bu alana yaptıkları katkıyla orantılı olarak indirebileceği dosya oranı yine kendilerinin belirleyebilmesini sağlayabilirsiniz. Yani ne kadar katkı sağlarsa, karşılığını da yine yaptığı katkıya orantılı şekilde alacaktır.
Neler gerekli?
Bilgisayarımıza bir FTP sunucusu görevi atayabilmek için kaliteli ve kullanışlı bir FTP sunucu yazılımına gerek duyacaksınız. Yazımızın hazırlanma aşamasında yaptığımız araştırmalar sonucunda http://www.aclogic.com web adresinden temin edebileceğiniz CesarFTP yazılımı bu alanda kullanabileceğimiz başarılı bir yazılım olarak gözümüze çarptı ve sisteminize bu programı kurarak bir FTP sunucusu kurabilme olanağına sahip olabilirsiniz.
Daha bir sene öncesine kadar yüksek hızda bir internet bağlantısına sahip olmak, şimdiye kıyasla zordu. Ama artık ülkemizde de internet bir yaşam biçimi olmaya başladı. Bu hizmeti bize sunan kuruluşların kapasite artırımı ve teknik altyapısını genişletmesiyle birlikte, artık hemen hemen her başvuru değerlendiriliyor ve başvuru sahibi birkaç gün içinde talep ettiği aboneliğine kavuşabiliyor. ADSL ve KabloNET gibi yüksek hızda internet bağlantısına sahip bir kullanıcı, bu bağlantı kapasitesinden, tahmin ettiğinden çok daha fazla alanda verim alabilir. Geniş bant internet teknolojisinin sağlamış olduğu kesintisiz bağlantı ve hızlı veri aktarımı gibi avantajları her biri kendi alanında başarıyı yakalamış bilgisayar yazılımlarının işlevselliği ile birleştirerek, bilgisayarınıza tahmin edemeyeceğiniz işlevler kazandırabiliyorsunuz. Sisteminize kuracağınız birkaç yazılım ve eklentiyle kolayca online radyo yayını yapmak veya bilgisayarınızı bir FTP sunucusuna dönüştürerek dosya paylaşımına açmak yapabileceklerinizden sadece iki örnek. CHIP bu ay, hızlı bir internet bağlantısı ve gerekli diğer yardımcı araçlarla neler yapabileceğiniz konusunda sizlere yol göstermeyi hedeşeyen bir kaynak hazırladı.
Radyo yayını: Kendi radyonuzun DJ’i olun!
İnternet üzerinden müzik yayını yapmak ve bu yayını arkadaşlarınızla paylaşıp onlara kendi çaldığınız müzikleri dinleme imkanı sunabilmek kuşkusuz müzik merakı olan bilgisayar kullanıcılarının dikkatini çekecektir. Yüksek hızda internet bağlantısına sahip bir kullanıcı, bu hizmeti sunabilmek için hazırlanmış yazılımlar ve bu yazılımların işlevlerini artıracak birkaç eklentiyi sistemlerine kurarak bu işe başlayabilirler.