İnternet trafiği yüzde 10 azaldı!
Mart ayında spam oranı yüzde 64’e gerileyerek, son 9 ayın en düşük rakamına ulaştı. Symantec tarafından hazırlanan Spam Raporu’na göre Mart ayında toplam e-posta trafiği de yüzde 10 azaldı.
Bilgi güvenliğinde dünya lideri Symantec tarafından yayınlanan Spam Raporu’na göre; geçen Mart ayında spam oranı bir önceki aya kıyasla yüzde 4 azalarak, yüzde 64’e geriledi. İnternet’te son 9 ayın en düşük spam oranının gerçekleştiği Mart ayında e-posta trafiği de yüzde 10 azaldı.
Symantec’e göre, Ocak ayında yüzde 69’lara kadar yükselen spam oranının düşüşünde, IPS (Internet Service Provider-İnternet Service Sağlayıcı)’lerin e-posta filitrelemesinin büyük rolü var. Spam’in kaynağında durdurulmasının önemine işaret eden Symantec Türkiye Genel Müdürü Gökhan Say, Türkiye’de de ISP'lerin bu konuda yatırım yapması gerektiğini vurguladı. ‘Türkiye'de son kullanıcılar ne yazık ki spam’lerle kendileri başa çıkmak zorundalar’ diyen Say, bazı ISP'lerin antispam hizmeti verdiğini ama bunun çok küçük bir kesim olduğunu belirtti.
Spam Raporu, Symantec Probe Network- İnceleme Ağı ve Symantec
Brightmail AntiSpam verilerinden yararlanarak hazırlıyor. Symantec
Probe Network, 250 milyonun üzerinde e-posta
kutusunun 2 milyondan fazlasının istatistiklerine sahip bulunuyor.
Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya kıtalarındaki
ülkelerindeki e-mail trafiğinden elde edilen bu veriler ışığında
hazırlanan rapor, İnternet’in kapsamlı bir spam fotoğrafını
çekiyor.
Dolandırıcılardan gelen spam’ler de azaldı
Bir diğer olumlu gelişme ise spam kategorilerinde gerçekleşti. İnternet kullanıcıları için büyük tehdit oluşturan dolandırıcılardan gelen spam miktarı da Mart ayında geriledi. Symantec’in 2004 yılına ait Spam Raporu’nda dolandırıcıların gönderdikleri spam’lerin oranı yüzde 8 olurken, bu oran geçen Mart ayında yüzde 5’e düştü. Ürün tanıtımları ise tüm Spam Rapor’larında olduğu gibi liderliğini Mart ayında da sürdürdü. Ürün tanıtımlarına yönelik spam’lerin oranı yüzde 24 olurken, onu yüzde 15 ile finansal içerikli spam’ler izledi. Sağlık sektöründen gelen spam miktarı yüzde 8 ile üçüncü, eğlence ve cinsel içerikli spam’ler ise yüzde 5 ile dördüncü sırayı paylaştı. Beşinci sırada yeralan İnternet ve tuzak spam’lerin oranı da yüzde 6 oldu.
Kuzey Amerika liderliğini koruyor
Symantec’in dünya genelinde elde ettiği verilere dayanılarak hazırlanan Spam Raporu’nun kıtalararası karşılaştırmasında ise her zaman olduğu gibi büyük bir farkla Kuzey Amerika birinci sıraya yerleşti. Spam’lerin yüzde 47.8’ini dünyaya yollayan Kuzey Amerika’yı yüzde 17.3 ile Asya izledi. Avrupa, yüzde 9.1 ile üçüncü, Güney Amerika ise yüzde 1.3 ile dördüncü sırada yeraldı. Güney Yarımküre’deki iki kıta ise ‘en az spam yollayan anakaralar’ ünvanını korudu. Avustralya, Mart ayında spam’lerin 0.9’unu, Afrika ise sadece 0.1’sini gönderdi.