Internet tarayıcı savaşları yeniden başladı

IE'nin payındaki hafif oynamayla taşlar yuvarlanmaya başladı! İşte analizler, işte rakamlar...

Uzun zamandır tahtında hiç sarsılmadan oturan Internet Explorer, küçük miktarlarda da olsa pazar payı kaybediyor. Rakipleri hem IE ile, hem de kendi aralarında savaşıyor. İnternet tarayıcı savaşları, araştırmaların ortaya koyduğu değişimlerle yeniden alevleniyor!

Internet tarayıcılar yenilik ve farklılık arayışında biz kullanıcılara daha zengin bir deneyim, daha keyifli sörf sunuyorlar. Sayısız yeni özellik, bir zamanlar Netscape ile Internet Explorer arasındaki rekabette doğmuştu. Bugün de benzer bir süreç yaşıyoruz ama daha fazla katılımcıyla. Bu rekabetin sonucunda ortaya çıkan özellikler Internet Explorer'ı da gelişmeye zorluyor. Yani ister alternatif bir tarayıcı kullanın, ister bu piyasa devini, kullanıcıalr karlı çıkıyor.

Mesela Microsoft'un HTML 5 tartışmalarına gerçek bir çabayla katkıda bulunması bunun br sonucu. Microsoft'un en büyük rakibi olan Google da internet uygulamalarıyla ve bulut bilgi işlem çalışmalarıyla düşmanına meydan okuyor.

İnternet tarayıcılar nereye koşuyor?

Gittikçe daha fazla işlev kazanan internet tarayıcılar farklılaşmaya çalışıyor

Google Docs, Microsoft'u kendi online ofis uygulamalarını oluşturmaya zorladı. Internet tarayıcılar sadece sörf aracı olmaktan çıkıp, bilgi işlemin, ofis uygulamalarının anahtar bir parçası haline geldi. Internet tarayıcı üzerinden oynanan oyunlar, dinlenen müzik ve izlenen videolar, multimedya keyfinin bile ayrı yazılımlardan tarayıcıya taşınması açık bir işaret değil mi? İnternet tarayıcılar, işletim sisteminde ayrı uygulamaların yaptığı her şeyi kendi içlerinde birleştirip, kısıtlı sistem kaynaklarıyla başarmaya uğraşıyorlar.

Kısacası internet tarayıcılar bir zamanlar olduğundan çok daha esnek ve kullanışlı hale geldi. Bu da çeşitliliğe kapı açtı ve her geçen gün birbirinden ilginç internet tarayıcı özelliklerinin geliştirildiğine şahit oluyoruz. Ama modern bir internet tarayıcı kullanmak, internet uygulamalarının bütün işlevlerinden yararlanmak için çok önemli. Eski sürümler gereken teknolojik standartlara uyumluluğa haiz değiler. Tarayıcıda video izlemek gibi yeni HTML özelliklerinin yanı sıra internet tabanlı JavaScript uygulamalarının hızlı çalıştırılabilmesi için güncel tarayıcılar gerekiyor.

Ama şimdilik analizleri bir kenara bırakıp istatistiklere bakalım...

Ve beklediğiniz istatistikler...

Tıklayarak tarayıcıların dünyadaki paylarını görebilirsiniz

Net Applications'un araştırmaları ortaya üzerinde analiz yapılabilecek yeni rakamlar koyuyor. Global değişkenleri daha iyi hesaplayan yeni metodolojisi ile NA, Internet Explorer'ın rakiplerinin yavaş ama kararlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.

IE'nin en büyük rakibi olan Firefox, pazar payını yüzde 22.5'ten yüzde 23'e çıkartıyor. Google Chrome, yüzde 2.6'dan yüzde 2.8'e yükseliyor. Apple'ın Safari'si yüzde 4.1'den oynamıyor. Opera 10'un çıkışından önceki ölçümlere göre yüzde 2'lik Opera pazar payı da değişmiyor. Internet Explorer ise yüzde 67.7 olan pazar payında yüzde 67'ye geriliyor.

Bir sonraki sayfada tarayıcıların farklı sürümlerinin kullanım dağılımını ve değişimi görebilirsiniz...

Tarayıcıların sürümlere göre dağılımı

Yeni sürümlere geçiş biraz yavaş görünüyor

Internet Explorer 6 hala en hakim internet tarayıcı, ancak Microsoft'un yoğun çabaları sonucunda kullanımı düşüyor ve IE6 yerini IE8'e bırakıyor. IE 8 kullanımı Temmuz ve Ağustos ayları arasında yüzde 12.5'ten 15.1'e yükseldi. IE 7 kullanım oranı ise yüzde 23.1'den yüzde 21.1'e geriliyor.

Mozilla'nın yeni Firefox sürümü 3.5 Haziran ayında çıktı ve yüzde 4.5'tan 8.9'a çıktı. Firefox 3.0'ın kullanımı da bununla birlikte 16.2'den 12.5'e düştü.

Gelişmeleri takip etmeye ve sizlere bildirmeye devam edeceğiz.

Sonraki Haber

Forum