İnternet Filtreleri O Kadar da Güvenli Değil!
İnternetteki uygunsuz veya tehlikeli içeriğe karşı kullanılan internet filtreleri, ne kadar işe yarıyor? Cevap, pek de beklediğimiz gibi değil...
İnternet elbette günümüzün olmazsa olmazı, ancak büyük tehlike barındırdığı da açık. Özellikle gençlerin internette karşılaşabilecekleri tehditlerden korunması amacıyla kullanılan güvenlik filtreleri ise ne yazık ki yeterli kalmıyor. Saldırılar bir şekilde bu engelleri de aşmayı başarıyor. Okullarda, kütüphanelerde veya farklı noktalarda kullanılan internet filtreleri yaygınlığını arttırırken, elbette yeteneklerini de her geçen gün geliştiriyor; kuşkusuz onunla birlikte kapının dışında tutulanlar da boş durmuyor, gelişiyorlar. Bununla mücadele etmekte yeni yöntemler geliştirmekle uğraşan Oxford Üniversitesi araştırmacıları, kullanılan filtrelere yönelik bir analiz yapmışlar. Sonuç ise tatmin edici değil.
Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, İngiltere genelinde yaşları 12 ila 15 arasında değişen 515 genç yer almış. Journal of Pediatrics'te yayınlanan sonuçlar, güvenilen internet filtrelerine o kadar da güvenilmemesi gerektiğini ortaya koyar nitelikte.
İnternet filtre paravanına rağmen araştırmada yer alan gençlerin yüzde 14'ü internette kötü örnek olabilecek bir deneyim yaşadığını, yüzde 8'i yabancıların kendisiyle iletişime geçmeye çalıştığını, yüzde 4'ü sahte hesapların rahatsızlığına uğradığını, yüzde 2'si cinsel içeriğe maruz kaldığını ve yüzde 3'ü de kendisini korkutan bir materyalle karşılaştığını söylüyor. Bunun neticesinde de ebeveynler ile görüşen araştırmacılar, en az çocuklar kadar onların da internet konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Ebeveynlerin internet filtresi uygulayıp "iç rahatlığıyla" kenara çekilmelerinin çocuklarını korumayacağını söyleyen yetkililer, daha fazla kanıt bulmak için internet kullanımıyla ilgili araştırmalarına devam edecekler. Araştırmacılar ayrıca gençlerin de internet ortamını kullanma alışkanlıkları hakkında daha fazla eğitilmesi gerektiğini düşünüyor.