Intel'in yeni Core Ultra 9 285K'sından rekor üstüne rekor geliyor

Intel Core Ultra 9 285K, 7.5GHz'e ulaşan hızıyla rekorları alt üst etti. Ve tabii ki işin içinde yapay zeka da vardı...

Intel’in yeni Arrow Lake masaüstü işlemcilerinin piyasaya sürülmesiyle beraber, daha fazla güç isteyen meraklılar şimdiden yeni amiral gemisini sınırlarına kadar zorluyor. Core Ultra 9 285K için (şimdilik) ulaşılan 7,5 GHz hız da bu çabaların son ürünü.

Asus’un bir blog yazısında açıkladığı üzere bu, tanınmış hız aşırtmacı Elmor tarafından bir Asus ROG Maximus Z890 Apex anakartında yer alan Core Ultra 9 CPU ile başarıldı. Elmor ve 3D Systems, Diabatix, ElmorLabs ve SkatterBencher'dan oluşan bir ekip ile bu proje üzerinde çalıştı ve sıvı helyum soğutma kullanarak tam olarak 7488,8 MHz hıza ulaştı. Core Ultra 9 285K, varsayılan olarak 5,7 GHz’e kadar çıkıyor.

Ayrıca Asus, LN2 kabının (CPU’yu inanılmaz hızlara çıkarmak için LN veya sıvı nitrojen veya helyum gazının kullanıldığı kap) Diabatix’in üretken AI teknolojisi kullanılarak tasarlandığını vurguluyor. Başka bir deyişle yapay zeka, hızlı şekilde birkaç farklı soğutma kabı tasarımı alternatifi geliştirme yeteneğiyle optimum soğutma performansına ulaşmaya yardımcı oldu.

285K, çalışma hızı sayesinde, dördü 3DMark CPU'da olmak üzere bir dizi yeni dünya rekoru kırdı ve 19 küresel birincilik (ve toplamda çeşitli kıyaslamalarda 31 birincilik) elde etti. Tahmin edebileceğiniz gibi bunların büyük bir çoğunluğu farklı Cinebench ve Geekbench sonuçlarıydı.

Ayrıca Wccftech, hız aşırtma uzmanı BenchMarc’ın Asus ROG Maximus Z890 Apex anakartında DDR5 RAM’leri inanılmaz bir hız olan 12066MT/s’ye çıkarmayı başardığını da belirtiyor.

Arrow Lake çiplerinin çok iyi karşılanmadığı düşünülürse, Intel’in böyle bir başarıdan memnun olacağı rahatlıkla söylenebilir. Ancak bu başarının bariz bir sorunu, gerçek dünya kullanımlarının büyük bir kısmında neredeyse hiçbir etkisinin olmaması. Yine de geleneksel hız aşırtma yöntemlerini kullanan kullanıcıların 285K’de daha verimli bir performans bulabileceklerine işaret olduğu da bir gerçek.

Sonraki Haber

Forum