Intel, Windows 10 kullananları üzen Wi-Fi iddiasını, resmi olarak olmasa da yalanladı
Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan söylentiler, Windows 11'den önceki Windows sürümlerinde Wi-Fi 7 desteği olmayabileceğini öne sürmüştü. Ancak Intel web sitesindeki listelemeye göre bu iddia doğru çıkmayacak gibi görünüyor.
Geçtiğimiz ay, Intel ve Microsoft'un Wi-Fi 7 desteğini Windows 11 ve daha yeni sürümlerle sınırlandırabileceğini öne süren bir belge internette ortaya çıkmıştı. Bu belge, desteklenen işletim sistemleri listesinde Windows 11, Linux ve ChromeOS'tan bahseden ve Windows 10'un en yeni Wi-Fi standardını desteklemeyeceğini düşünmemize neden olan bir teknik özellik sayfasıydı.
Ancak, Intel'in Wi-Fi 7 desteğinin Windows 10'a da geleceğini doğrulamasıyla durum böyle olmayacak gibi görünüyor. Şirket bu konuda resmi bir açıklama yapmamış olsa da ark.intel web sitesinde iki Wi-Fi 7 modülünün özelliklerini listeledi: Intel'in Gale Peak 2 ve Misty Peak kod adlı Intel Wi-Fi 7 BE200 ve Intel Wi-Fi 7 BE202. Her iki cihaz da Windows 11 ve Linux'un yanı sıra Windows 10 desteği sunuyor. İlginç bir şekilde, bu kez ChromeOS'tan söz edilmiyor.
Wi-Fi 7'nin neler getireceğini merak ediyorsanız, buna cevap vermenin en kolay yolu; Wi-Fi 6E'ye kıyasla 2,4 kata kadar ve Wi-Fi 6'ya kıyasla yaklaşık 4,8 kat daha yüksek hızlar demek olacaktır. Wi-Fi 6 için maksimum teorik veri hızı 9.6 Gbps iken, Wi-Fi 7 için bu hız yaklaşık 46.1 Gbps ve iki kat daha fazla bant genişliği sunuyor. Gale Peak 2, Intel'in Harrison Peak 2 (Wi-Fi 6) ve Garfield Peak (Wi-Fi 6E) modellerinin yerini alıyor. Form faktörü, M.2 2230 ve 1216 ile bu Wi-Fi 7 modülleri için aynı kalıyor.
Aşağıdaki tablodan yeni Wi-Fi 7, Wi-Fi 6/6E ve Wi-Fi 5 arasındaki karşılaştırmayı görebilirsiniz.