Intel, en büyük rakibi AMD'nin çiplerini üretmek istiyor
Intel, AMD ve Qualcomm gibi dev rakipleri de dahil olmak üzere, tüm Dünyanın en büyük çip üreticisi olmak istiyor.
Intel CEO’su Pat Gelsinger, IFS Direct Connect 2024 etkinliğinde şirketin yarı iletken üretim kolu Intel Foundry Services’in (IFS), AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi rakipleri de dahil olmak üzere, PC ve dizüstü bilgisayar çip alanında kendisi ile doğrudan rekabet eden şirketler için çip üretmeye açık olduğunu açıkladı.
Gelsinger , Tom’s Hardware’den Paul Alcorn ile yaptığı röportajda şunları söyledi: “Intel ürünleri ve Intel dökümhanesi var. Bunlar arasında net bir çizgi var ve son gelir duyurusunda da söylediğim gibi, bu yıl Intel dökümhanesi için ayrı bir tüzel kişilik kuracağız. İleriye dönük olarak bununla ilgili ayrı mali tablolar yayınlamaya başlayacağız. Ve dökümhane ekibinin hedefi basit: Fabrikaları doldurmak. Gezegendeki en geniş müşteri kitlesine hizmet edeceğiz. Buna Jensen (Nvidia), Christiano (Qualcomm) ve Sundar’ın (Google) da dahil olduğunu umuyoruz ve bugün bunun Satya’yı (Microsoft) da kapsadığını duydunuz, hatta umarım bundan sonra Lisa (AMD) da buna dahil olur. Demek istediğim, dünyanın dökümhanesi olmak istiyoruz ve eğer büyük ölçüde Batı dökümhanesi olacaksak, buna kimin katılacağı konusunda ayrımcılık yapamayız. Yani tam olarak dünyanın dökümhanesi olmak istiyoruz.”
Bu açıklamalar, IFS’nin Intel’in doğrudan rakipleri için çip üretmekten çekinmeyeceğini açıkça gösterirken Gelsinger, şirketin bu konudaki yaklaşımını yineleyerek “Bu yüzden dökümhanemin herkes tarafından kullanılmasını istiyorum. Nokta. Nvidia çipleri, AMD çipleri, Google için TPU çipleri ve Amazon için çıkarım çipleri oluşturmaya yardımcı olmak istiyoruz. Nokta. Onlara yardım etmek ve sistemlerini oluşturmaları için onlara en güçlü, performanslı ve verimli teknolojileri sunmak istiyoruz. Nokta. Tam nokta” dedi.
Intel’in bu şirketler için çip üretme planı, özellikle de IFS’nin 2nm ve hatta 1,8nm üretim prosesinde (Intel 20A ve Intel 18A) çip üretme teknolojisine sahip olduğu düşünülürse, aralarında Samsung Foundry ve TSMC’nin de bulunduğu diğer yarı iletken imalat şirketlerini kesinlikle etkileyecektir.