Intel Core Ultra 285K, tek iş parçacıklı performansta rakiplerini ezdi

Intel Core Ultra 285K, ortaya çıkan tek çekirdekli testlerde Apple M3, AMD 9950X ve Qualcomm X Elite'i geride bırakmayı başardı. Ama konu çok iş parçacıklı performans olduğunda, işler değişiyor.

Intel, geçtiğimiz ay mobil ve dizüstü bilgisayarlar için Lunar Lake mimarisini temel alan Core Ultra 200V CPU’larını duyurdu. Masaüstü tarafında ise şirket, Arrow Lake-S işlemci serisini sunmaya hazırlanıyor ve üst seviye SKU’nun 24 çekirdekli 24 iş parçacıklı Core Ultra 9 285K olması bekleniyor.

Bu üst seviye parçaların en ilgi çekici kısmı performansları ve ardından yaratabileceği hale etkisi olarak görülüyor. PassMark tarafından paylaşılan bir tek iş parçacıklı testine göre etkileyici bir şekilde 5.268 puan alan Intel, Ryzen 9950X ile 4.739 puan alan rakibi AMD’nin karşısında bu nesilde önemli bir zafer kazanabilir.

Bu ölçümlerde Intel işlemci %11,16 daha hızlı olarak gözüküyor ve 9950X’in AMD’nin en son Zen 5 mimarisine dayanmasından dolayı aynı nesil olması düşünülürse, bu farkın oldukça etkileyici göründüğü rahatlıkla söylenebilir.

UserBenchmark gibi, PassMark da CPU’lar da dahil olmak üzere çeşitli bilgi işlem ürünlerinin performansını içeren bir veri tabanı tutuyor ve bu sayede bir ürünün birden fazla ünitede nasıl performans gösterdiğine dair bilgi sunmuş oluyor. PassMark’ın tarafsız olması da, ürünlerin gerçek dünya performansı hakkında göreceli olarak iyi bir temsil sağlıyor.

Apple’ın oldukça etkileyici olan ve özellikle güç verimliliğiyle dikkat çeken 8 çekirdekli M3’ü 4.779 puanıyla çok iyi bir konumda bulunsa da, Intel’in gerisinde kalıyor. Artık Windows masaüstü CPU’larını da üreten ve kısa bir süre önce ortaya çıkan bilgilere göre Intel’in bir kısmını satın almak isteyen Qualcomm da bir diğer ilgi çekici karşılaştırma olabilir. Ancak, şirketin en iyi çipi olan Snapdragon X Elite X1E-84-100 SKU, PassMark testlerinde sadece 3.958 puana sahip ve diğer devlerin hepsinin gerisinde kalıyor.

Core Ultra 285K’nin tek iş parçacıklı performansı oldukça etkileyici olsa da, çok iş parçacıklı performans tarafında AMD’nin 16 çekirdekli 9950X’inin gerisinde kalıyor. Bu karşılaştırmada Core Ultra 285K 46.872 puan alarak, rakibinin muazzam 66.609 puanının çok gerisinde kalıyor. Aynı güç çekişi için performansı göz önünde bulundurursak, 120W TDP’de 12 çekirdekli 9900X 54.631 puan alıyor, bu da AMD CPU’nun çok iş parçacıklı çalışmada %16,55 daha verimliği olduğu anlamına geliyor.

Sonraki Haber

Forum