Intel ABD'nin İlk Exscale Bilgisayarını Yapacak
Intel ile Cray Computing, ABD'de inşa edecekleri ilk "Exascale" süperbilgisayar Aurora ile devasa bir işlem gücünü Amerikalılara sunacak
ABD şu an için dünyanın en güçlü süperbilgisayarlarına sahip olabilir ancak Birleşik Devletler tahtında rahat bir durumda değil. Exascale (saniyede bir kentilyon veya daha fazla işlem yapabilen) süperbilgisayarları inşa etmek için uluslararası bir rekabet ortaya çıkmış durumda.
Geçtiğimiz gün ise ABD enerji bakanı Rick Perry, Intel ve yüklenici firma Cray Computing'in ABD'deki ilk exascale süperbilgisayarı inşa etmek için çalışmalara başladığını açıkladı. İnşa edilecek süperbilgisayarın ismi Aurora olacak ve Intel'in hedefi, bilgisayarı ABD Enerji Bakanlığı'nın Chicago'daki Argonne Ulusal Laboratvarı'na 2021 yılında teslim etmek.
Perry, açıklamasında "Exascale ölçeğine ulaşmamız zorunlu. Bunu sadece bilim camiamız için değil, tüm Amerikanlar için yapmalıyız." ifadelerini kullandı. "Aurora ve gelecek nesil exascale süperbilgisayarlar, yüksek performanslı hesaplama kabiliyetlerini ve yapay zeka teknolojilerini kanser araştırmalarına, iklim modellerine ve gazilerin sağlık hizmetlerine getirecek."
Araştırmanın maliyetinin 500 milyon doları geçmesi bekleniyor. Aurora projesinin çok çeşitli amaçlara hizmet edeceği düşünülüyor, örneğin Argonne Ulusal Labortuvar Yöneticisi Rick Stevens'a göre bu bilgisayar risk faktörlerini analiz ederek bir kişinin intihar etmesinin engellenmesine yardım edebilir ve iklim değişimlerini bölgesel ölçekte hesaplayabilir. Araştırmacılar ayrıca bu bilgisayarın işlem gücünü kullanarak daha verimli güneş panellerinin üretilmesi için gerekli materyalleri keşfedebilmeyi ve "ekstrem ölçekte kozmolojik simülasyonlar" düzenleyebilmeyi umuyor.
Projenin arkasındaki ekip, şu an için bilgisayar hakkında spessifik teknik detayları (örneğin, bilgisayarın beklenen güç tüketimi miktarı) paylaşmaktan kaçınıyor. Ancak Aurora'nın Intel'in Xeon Ölçeklenebilir işlemcisinden, Intel Optane DC hafıza birimlerinden, X hesaplma mimarisinden ve Intel'in ONE uygulama süreç arayüzünden güç alması bekleniyor. Cray Computing ayrıca projeye Shasta süperbilgisayar sistemi ile katkı yapacak. Shasta sistemlerine 200'den fazla işlem kabini ve Slingshot serisi bağlantılar da dahil.
Intel, 2011 yılında yaptığı bir açıklama ile bir exascale süperbilgisayarı 2018 yılına kadar inşa etme hedefi olduğunu belirtmişti, bariz olarak bu hedef gerçekleştirilemedi. MIT Review, Exascale süperbilgisayarların devasa işlem gücünü şu ifade ile net olarak açıklıyor. "Dünya üzerindeki her bir insan, dört yıl boyunca her günün her saniyesinde bir hesaplama yapsaydı, bu bir exascale süperbilgisayarın bir saniyede yapabileceği hesaplamaya eşit olurdu.
Geçtiğimiz yılın Haziran ayında ABD, Çin'den "en güçlü süperbilgisayar sahibi" unvanını geri almıştı. Çin, exascale süperbilgisayar prototipi ürettiğini geçtiğimiz yıl açıkladı ve Çin Ulusal Süperbilgisayar Merkezi bu prototipin son hâli için 2020'nin ikinci yarısı ile 2021'in ilk yarısına işaret etmişti. Japonya da 2021 yılına kadar exascale ölçeğinde bir süperbilgisayar inşa etmiş olmayı hedefliyor ve Avrupa Birliği de exascale ölçeğinde bir süperbilgisayarı Avrupa'nın kendi teknolojik imkânları ile 2022-2023 yılları arasında inşa etmeyi planlıyor.