İnsanoğlunun geliştirdiği en hızlı nesneden yeni hız rekoru
Güneşi incelemesi için gönderilen uzay aracı, insanlık tarihinde ulaşılan en büyük hız rekorunun sahibi. Peki bu minik uzay sondasının hızı nerelere kadar ulaştı, nerelere kadar ulaşabilir?
Dünyada üretilmiş en hızlı aracın bir jet uçağı olduğunu düşünebilirsiniz ama gerçek öyle değil. Güneşi incelemesi için üretilen Parker Güneş Sondası, şimdiye kadar yapılmış en hızlı insan yapımı nesne rekorunu kırmaya devam ediyor.
Sonda Güneş'in dış koronasına yakından bakmakla görevli ve güneşe her yaklaştığında, bir önceki hız rekorunu kırıyor.
Sonda, 29 Haziran'da saatte 635.266 kilometre hızla hareket ederek yeni bir rekor kırdı. Bu hıza aslında, 2018'de fırlatılmasından bu yana ikinci kez ulaşmış oldu ve muhtemelen ileride bu hızı da geçerek güneşi incelemeye devam edecek. Utanmasa ışık hızına da çıkabileceğini düşünebilirsiniz ama ışık hızı saatte 1.080.000.000 km olduğu için henüz o hızın yakınına bile yaklaşamıyor.
Ama eğer karşılaştırma yapmak isterseniz, bu sonda sesten 500 kat hızlı hareket ediyor. Parker Solar Probe'un çalışmaları sırasında ulaşması beklenen en yüksek hız saatte 692.000 kilometre. Muhtemelen bu hıza da 2025 yılında ulaşacak.
Başka yıldızlara yolculuğun anahtarı
Parker Solar Probe açık ara insanlığın en büyük teknolojik başarılarından biri olarak kabul ediliyor. Güneş'in güçlü ve tehlikeli radyasyonuna ve ısısına dayanacak şekilde tasarlanan sonda, güneş sistemimizin merkezindeki fokurdayan plazma topuna diğer tüm uzay araçlarından daha fazla yaklaşabiliyor.
Bu araçtan elde ettiğimiz deneyimler, ileride tehlikeli ve uzun uzay yolcukları yapabilmek için gerekli bilgiye ulaşmamızı da sağlıyor. Ama uzak gezegenlere veya yıldızlara ne zaman gideceğiz diye sorarsanız...Eğer yıldızlar arası yolculuk bugünkü piyade tüfekleriyse, insanlık henüz mağara dönemindeki mızraklı avcılık çağında diyebiliriz. Fakat umudunuzu kaybetmeyin, eninde sonunda "barut icat olacak..."