İnsanların yüzde 82'si başka birinin telefonunu veya bilgisayarını gözetliyor
Bir arkadaşınızın ya da partnerinizin telefonunu gizlice gözetlemek gibi kötü bir huyunuz mu var? Belki bu haber içinizi biraz olsun rahatlatabilir.
Bir arkadaşınızın veya partnerinizin ortalıkta duran telefonunu gördüğünüzde, içinizde ona gizlice göz atma isteği uyanıyorsa, yalnız olmadığınızı bilmek muhtemelen sizi rahatlatacaktır. Secure Data Recovery'deki veri kurtarma uzmanları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Amerikalıların %82'si hayatlarının bir noktasında başka birinin cihazına gizlice göz attıklarını söylüyor. Bu insanlardan %81'i ise, hiç suçüstü yakalanmadıklarını ifade ediyor.
Çalışma, "bu durum için motivasyonlar oldukça açıklayıcı" diyor ve devam ediyor: "Gözetleme için en sık belirtilen neden genel merak (%59).”
Secure Data Recovery, dijital gözetlemenin kolaylığı ve erişilebilirliğinin de bu kadar yaygın olmasının nedeni olabileceğini söylüyor. Bir telefonun, tabletin veya bilgisayarın kilidi açık olduğu sürece, söz konusu cihazın nasıl çalıştırılacağı konusunda en temel bilgiye sahip olan neredeyse herkes, saniyeler içinde metinleri, e-postaları, fotoğrafları, belgeleri ve daha fazlasını tıklamaya başlayabiliyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çoğu insan dijital gözetlemeye mesajlara bakarak başlıyor (%87). Buna metin mesajları, e-postalar, sosyal medya DM'leri ve daha fazlası dahil. Görünüşe göre en çok arkadaşlarımızın diğer kişilerle neler konuştuğunu merak ediyoruz.
Romantik partnerlerini gözetleyenlerin %53'ü, partnerinin cihazında endişe verici bir şey bulduğunu belirtiyor. Gözetleyenlerin çoğu, ortaya çıkardıkları ilgili içeriğin ya şahsen sadakatsizliğin ya da dijital flört ve/veya aldatmanın kanıtı olduğunu söylüyor.
Dijital gözetleme ne kadar onursuz olsa da, çalışma gözetlemeden sonra herhangi bir pişmanlık veya vicdan azabı hissetmeyenlerin üçte birden fazla olduğuna işaret ediyor.
Bu çalışmadan çıkarılacak önemli bir çıkarım varsa, o da dijital gözetlemenin sandığınızdan daha yaygın olduğu. Ve tabii ki tüm cihazlarınıza bir parola koymanız gerektiği...
Bu arada çalışmanın Amerika Birleşik Devletleri genelinde, 1.003 kişiyle yapıldığını da belirtelim.