İnsan gibi dişleri var: Vejetaryen pirana balığı Sauron'a merhaba deyin

İnsan dişlerine benzeyen dişleri var, adını Yüzüklerin Efendisi'nden alıyor ve görüntüsünün aksine oldukça zararsız: İşte, karşınızda vejetaryen pirana balığı Sauron...

Pirana balığı dendiğinde aklınıza, suya giren bir canlıyı saniyeler içinde öldürebilen korkunç balıklar geliyor olabilir. Ama pacu olarak adlandırılan vejetaryen kuzenleri de, insana benzeyen tuhaf dişleriyle internette belirli bir üne sahip. Şimdi de, Amazon’da tespit edilen yeni bir üye daha bu türe katıldı ve yan tarafındaki Sauron'un Gözü’ne benzeyen ayırt edici bir işaret nedeniyle J.R.R Tolkein'in Yüzüklerin Efendisi romanındaki aynı isimli Karanlık Lord’dan esinlenerek Myloplus sauron adı verildi.

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde balıklardan sorumlu Kıdemli Küratör olan baş yazar Dr. Rupert Collins, yaptığı açıklamada, “Meslektaşlarım bu balığa isim önerdiğinde, onun için mükemmel olduğunu gördük” dedi ve ekledi: “Özellikle de gövdesindeki turuncu lekelerle, desenleri Sauron’un Gözü’ne çok benziyor.

Collins, yaptığı bir açıklamada “Amazon ve çevresindeki nehirlerdeki çok fazla tanımlanmamış biyolojik çeşitlilik göz önüne alındığında, dünyamızı paylaştığımız hayvanların çoğu hakkında ne kadar az şey bildiğimizi vurgulamak çok önemli” diyerek devam etti: “Nasıl göründükleri ve nerede yaşadıkları gibi basit şeyler bile. Dünyayı paylaştığımız biyolojik çeşitliliği korumak için önce onları anlamalıyız.

Myloplus sauron aslında bir pacu balığı ve bu tür piranaların çok yakın akrabaları olmalarına rağmen, iki balık grubu arasındaki en temel fark pacuların vejetaryen olmasıdır. Bu yiyecek tercihi, insanlarınkine benzediği söylenen ilginç diş yapısına da yansıyor.

Pacular, yeterli alana ve kaynağa sahip olduklarında 1 metre uzunluğa ve 20 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Muazzam boyutları ve diş yapısı sebebiyle bazı kişiler bunların tehlikeli olabileceğine inanıyor olsa da, otçul balıklar olarak çoğunlukla (örneğin kendilerini tehlikede hissetmediklerinde) zararsızlardır.

Çalışma Neotropical Ichthyology dergisinde yayınlandı.

Sonraki Haber

Forum