Yeni bir araştırma, insan beyninin aslında ne kadar yumuşak olduğunu ortaya koydu

İnsan beyni hakkında şaşırtıcı keşif: Beynimiz o kadar yumuşak ki, kendi ağırlığı ile çökmesi bile mümkün. Peki o zaman kafamız hareket ettiğinde, beynimiz kafamızın içinde nasıl hareket ediyor?

Yeni bir araştırma, formaldehit içinde korunmamış bir insan beynini ele almaya çalışmanın, jelatinimsi yapışkan bir damlayı kaldırmaya çalışmak gibi bir şey olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma yazarları, MRI taramaları ve hesaplamalı modellemenin bir kombinasyonunu kullanarak, beynin kırılganlığı hesapladı ve gerçekten çok yumuşak olduğunu ortaya koydu.

Televizyonda izlediğimiz medikal dizilerinde görünen beyinler oldukça sağlam gibi bir hava yaratsa da, kafatasımızın içindeki gerçek beyin aslında sallanan bir dokudan oluşan sarkık bir topak. Koruyucu maddelerin kullanımı beynin sertliğini artırmaya ve onu daha fotojenik hale getirmeye yardımcı oluyor.

Yeni çalışmanın yazarlarından Nicholas Bennion, "hiçbir şekilde korunmamış bir beyin alırsanız, sertliği inanılmaz derecede düşüktür ve elinizde kolayca dağılır. Beyin muhtemelen çoğu insanın düşündüğünden çok daha yumuşak” diyor.

Bu yumuşaklık, kafatasının küçük hareketlerinin beynin sallanmasına neden olarak "konumsal beyin kayması" olarak bilinen şeye yol açtığı anlamına geliyor. Kesikler yaparken nokta atışı doğruluk isteyen beyin cerrahları için, beynin sallanma eğilimi büyük bir zorluk teşkil ediyor.

Bennion ve meslektaşları, beynin ve onu çevreleyen dokunun özelliklerini hesaplayarak konumsal beyin kaymasının mekaniğini anlamak için yola çıktılar. Görüntüleri bir makine öğrenme programından geçirmeden önce, yüzüstü ve sırtüstü yatan 11 kişinin beyinlerini taradılar.

Ortaya çıkan model, beynin aslında kafatasının içinde nispeten az kaydığını ve kafa pozisyonu değiştikçe derin beynin kabaca bir milimetre yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Bu arada beynin yüzeyi, çevreleyen dokuların beyni yerinde tutmasını sağlayan bir "bağlama etkisi" sayesinde yalnızca yarım milimetre hareket ediyordu.

Ortaya çıkan model, beynin aslında kafatasının içinde nispeten az hareket ettiğini ve beynin, kafanın konumu değiştikçe kabaca bir milimetre yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Bu arada beynin yüzeyi, yalnızca yarım milimetre hareket ediyor. Ancak bağlama etkisi sayesinde çevredeki dokular beyni yerinde tutuyor.

Araştırmacılar, beynin ayrıntılı bir modelini sunarak, çalışmalarının beyin cerrahi ameliyatları sırasında cerrahların beyin kaymasının etkisini azaltmak için uygulanabileceğini düşünüyorlar.

Sonraki Haber

Forum