İngiliz ordusunun alay konusu olan "ışık hızında" lazer silahı

"Işık hızında lazer" kavramı kulağa garip gelse de, İngiliz ordusu bu kavramda ısrarcı. Ama bu inat, aynı zamanda Dünya medyasında alay konusu olmalarına da yol açıyor.

Birleşik Krallık ordusu tuhaf bir şekilde “ışık hızında lazer silahı” adını verdiği bir silahı, bir savaş aracının tepesine yerleştirerek ateşledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın "Kara Lazer Yönlendirilmiş Enerji Silahı" (LDEW) Demonstrator programı tarafından geliştirilen silah, Salisbury, Porton Down'daki bir atış alanında test edildi. Savunma Bakanlığı'na göre “çığır açan” test başarılı oldu ve lazer bir kilometreden (0.6 mil) daha uzaktaki hedefleri etkisiz hale getirebildi.

Yeni testle ilgili basın açıklaması, testten “ışık hızında lazer silahı” olarak bahsederek biraz akılları karıştırdı. Lazer başlı başına bir ışık olduğu için, aslında tüm lazer silahları ışık hızında çalışıyor. Hatta inanmayacaksınız ama, kedileri oynatmak için cebinizde taşıdığınız minik lazer çubukları bile ışık hızında lazer üretiyor. Ancak İngilizler yaptıkları işi biraz daha gösterişli hale getirmek için böyle bir reklam yöntemi tercih etmişler gibi görünüyor. Ancak elbette dünya medyası bununla alay etmeden duramadı.

Ipıslak su ve ışık hızında lazer

Savunma Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı Program Lideri Matt Cork basın açıklamasında şunları söyledi: “Bu yüksek güçlü lazer silahının başarılı bir şekilde test edilmesi, İngiliz Ordusunun gelecekteki operasyonel yeteneklerini geliştirmeye yönelik devam eden çabalarımızda çok önemli bir noktaya işaret ediyor. Bu teknoloji hava tehditlerini bertaraf etmek için hassas, güçlü ve uygun maliyetli bir araç sunarak kuvvetlerimiz için daha fazla koruma sağlıyor.”

Ordu personelinin “ışık hızında lazer silahının” yeteneklerini ve faydalarını “gerçek dünya senaryolarında” denemesiyle birlikte bu yılın ilerleyen dönemlerinde daha ileri testler gerçekleştirilecek.

Sonraki Haber

Forum