ING Bank'tan bankacılığın ötesinde hizmet
ING Bank, bilinen bankacılığın ötesine geçerek "görünmez bankacılık" için modeller geliştiriyor.
Geleneksel bankacılığın ötesine geçen uygulamalarıyla finans dünyası kadar teknoloji dünyasında da fark yaratan ING Bank'ın teknoloji ve dijitalleşme vizyonuna ilişkin olarak ING Bank Operasyon ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu'nun katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Köseoğlu: "80 milyar dolarlık teknoloji sektörünün 10 milyar doları bankacılıkla bağlantılı"
Görkem Köseoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, ING Grubu'nun kısa süre önce 5 yılda teknolojiye 800 milyon euro yatırım yapmayı planladığını açıkladığını belirterek, bunun Grubun gelecekteki bankacılık uygulamalarına yaklaşımı açısından önemli bir ipucu olduğunu söyledi.
Köseoğlu, "Bunun anlamı, bilinen bankacılığın ötesine geçerek 'görünmez bankacılık' gibi yeni bir modelin inşa edilmesidir. Artık insanlar bankalar yerine bankacılık hizmetleri istiyorlar. Bulundukları her yerden ve her an finansal ihtiyaçlarını kolayca karşılamak istiyorlar. Biz bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olma vizyonumuzla bu talebi karşılayacak ürün ve hizmetlere odaklanıyoruz. Türkiye'de teknoloji pazarının büyüklüğü 80-85 milyar dolar ve bunun 10 milyar doları bankacılık sektörüyle bağlantılı. Yani aslında bankacılık ve teknoloji arasındaki bağlantı pek çoğumuzun hayal ettiğinin çok üzerinde. Biz de ING Bank olarak özellikle son 4 yıldır teknoloji ve şube dışı kanallara yatırımlarımızı artırdık. Bu süre zarfında toplam 400 milyon dolar teknoloji yatırımı gerçekleştirdik" diye konuştu.
ING müşterilerinin %25'i dijital
Ürün ve süreçleri mobil ve dijital platformlara entegre ederek sundukları inovatif ve öncü hizmetlere ilişkin bilgiler paylaşan Görkem Köseoğlu, bu sayede müşterilerinin dijital kanalları kullanım oranlarında ciddi artış sağlandığına işaret etti.
ING Bank müşterilerinin yaklaşık yüzde 25'inin dijital bankacılık hizmetlerinden yararlandığını ve mobil bankacılık kullanan müşterilerin, dijital kanalları kullanan toplam aktif müşteriler içindeki payının yüzde 85'e ulaştığını aktaran Köseoğlu, "Ekim sonu itibariyle mobil bankacılık kullanıcı sayımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 470 bin 229 oldu. Günde ortalama 300 bin kez tıklanan mobil bankacılık hizmetimiz üzerinde günde 135 bin işlem yapılıyor" dedi.
ParaMara, Apple Watch'ta ilk uygulamalardan biri
Görkem Köseoğlu, ING'nin yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara'nın kullanım verilerine ilişkin bazı ayrıntılara değindiği konuşmasında, şunları kaydetti:
"ParaMara, ING Bank müşterisi olsun olmasın, akıllı telefon sahibi herkesin günlük finansal ihtiyaçlarını tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirebildiği yepyeni bir yaklaşım. Aynı zamanda Apple Watch'ta yer alan ilk uygulamalardan biri olan ParaMara ile internet üzerinden alışveriş ve para transferi işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. HCE teknolojisiyle ING Bank kredi kartı müşterileri, MasterCard üye işyerlerinde ödemelerini cep telefonuyla temassız olarak gerçekleştirebiliyor. Şu anda ParaMara'nın aktif kullanıcı sayısı 113 binin üzerinde.
İçeriden dışarıya inovasyon kültürü oluşturuyoruz
ING Bank'ın inovasyonu iç süreçlerinin de önemli bir parçası haline getirdiğini, böylelikle hem çalışan mutluluğunun hem de verimlilik ve müşteri memnuniyetinin artırıldığını söyleyen Köseoğlu, "Çalışanlarımızın yüzde 20'si kredi onayları, esnek çalışma modeli onayları, kullanıcı IT talep onayları ve masraf onayları gibi işlemlerini mobil üzerinden yürütüyor. Ana bankacılık uygulamamız ile çalışanların kullandığı farklı bankacılık çözüm ekranlarını tek ekranda toplayarak kolaylık ve hız kazandırıyoruz. Eğitim platformumuz ING Akademi'yi mobile taşıyarak çalışanların e-eğitimlerini akıllı telefonları ve tabletleri üzerinden her yerden yapabilmelerini sağladık. Bu sayede flexing isimli esnek çalışma modelimizi uygulayabiliyoruz" dedi.
ING Grubu'na hizmet ihraç ediyoruz
ING Bank Türkiye'nin, 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteren ING Grubu'nun "inovasyon üssü" olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Görkem Köseoğlu, "Türkiye ekonomisine bir aşama atlatacak en önemli şey, katma değerli ürünlerimizin sayısını artırmak. Bunun ucu da dönüp dolaşıp inovasyona bağlanıyor. Biz ING Bank olarak kendi üzerimize de bir sorumluluk düştüğüne inanıyor ve geliştirdiğimiz yazılımları diğer ING ülkelerine ihraç etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Şimdiden bu konuda önemli mesafe kat ettik. Örneğin Avusturya'nın mobil bankacılık yazılımını bizim ekiplerimiz geliştirdi. Geliştirme çalışmaları hala devam ediyor ve her ay fatura kesiyoruz. Aynı zamanda The Way You Pay, ParaMara'nın altyapısıyla hazırlandı ve Türkiye ekibinden 3 kişi proje takımında yer alıyor. ING Grubu'nun ATM yazılımları da yine bizim ekibimizden 2 kişinin katılımıyla gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı. Köseoğlu ayrıca Kahramanmaraş Bankacılık Üssü'nün ING'ye hizmet ihracı noktasında gerek genç insan kaynağı ve gerekse operasyon başarısı ile önemli bir role sahip olduğuna değindi.
Inovasyon ekosistemi yaratıyoruz
Gerek kurum içinde Inovasyon Kampı ile gerekse kurum dışında ING Hackathon ile inovasyon ekosistemi için çalıştıklarına değinen Köseoğlu "Hackathon 3 yılda 450 proje sahibine 117 projeye ev sahipliği yaptı Bu yıl Hackathon'da kolay bankacılığın yanı sıra engelsiz bankacılık teması altında projeler üretildi. Hackathon benim için yılın en keyifli zamanı, Hackaton'u geleneksel hale getirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.