İndirmek suç mu, değil mi?
Telif hakkı bulunan bir materyali sabit diske indirmek suç mu, değil mi? İşte cevabı!
İngiltere'de, Gazeteciler Cemiyeti ile Halkla İlişkiler Derneği arasındaki bir dava ilginç bir tartışmaya konu olunca, mesele üst mahkemeye taşındı ve ortaya çıkan sonuç, dünyada örnek temsil edecek bir durum oluşturdu.
Gazeteciler Cemiyeti, halka ilişkiler şirketlerinin müşterileri için medya takip şirketlerinden satın aldıkları haber kupürlerini online ortama koyarak müşterilerine internet ortamından göndermesini, telif hakları ihlali olarak değerlendirerek mahkemeye başvurdu. Zira, medya takip merkezi, hakkında arama yaptığı kişi veya kurum hakkındaki haberin çıktığı gazetedeki kupürü dijital hale getirip halkla ilişkiler şirketine gönderiyor, onlar da bu dijital imajı müşterisinin görebileceği şekilde, web ortamında saklıyordu. Ancak gazeteciler, bu işlemin, gazetelerinin yasa dışı olarak kopyalanması olduğunu dile getirerek dava açtılar.
Alt mahkeme, tartışmada önce gazetecileri haklı bulsa da üst mahkemeye taşınan dava, bir kullanıcının web'de sörf yaptığı sırada web sitesinden bilgisayarının ekranına ve sabit diskine , telifli materyali kopyalamasının yasa dışı kopyalama sayılıp sayılamayacağı tartışmasına dönüştü. Üst mahkeme, internet kullanıcılarının web sitelerinde dolaşırken, teknolojinin gereği olarak, bazı görsel ve yazılı eserlerin bilgisayarın hard diskine inmesi gerektiğini, aksi halde web'in çalışmayacağını göz önünde bulundurarak bunun bir "yasa dışı kopyalama" işlemi olmadığını vurguladı. Bu ilkeye dayanarak Gazeteciler Cemiyeti'nin iddiasını da reddeden üst mahkeme, halkla ilişkiler şirketlerinin suç işlemediğine karar verdi.
Bu kararın, dünyada çok tartışılan, "web'de gezinti sırasında bilgisayarın sabit diskine kopyalanan görsel ve yazılı materyaller yasa dışı kopya sayılır mı?" tartışmasında önemli bir referans noktası olması bekleniyor. Aynı durumun mizük ve film indirmeleri için de geçerli olması durumunda, işlerin bambaşka bir boyuta taşınacağı da kesin...