İNCELEME: Windows Phone 8.1
Microsoft, Windows Phone 8.1 güncellemesiyle en çok beklenen yenilikleri getiriyor mu? İnceledik!
Son dönemde ivme kazanan Windows Phone platformu, rakipleri karşısında pazardaki yerini güçlendirmeyi başardı. Bugün yayınlanan Windows Phone 8.1 ise uyarı çubuğu, kişiselleştirilebilir duvar kağıdı, kişisel yardımcı Cortana gibi platformun yokluğunu çok hissettiği özellikleri masaya koyuyor.
Windows Phone 8.1'deki çoğu yeniliği diğer platformlarda bulmanız mümkün. Ancak Microsoft, bu seçenekleri değerlendirerek kullanımı kolay ve işe yarar işlevler sunmuş. Bu sayede yenilikler, Windows Phone platformuna gerçek anlamda fayda getiren, katkıda bulunan yenilikler olmuş.
Windows Phone 8.1'in getirdiği tüm önemli yeniliklere, makalemizin devamında göz atacağız.
Yeni bildirim merkezi
Bildirim merkezi
Windows Phone'un en zayıf noktalarından biri olan uyarılar, yeni bildirim merkezi sayesinde beklediği yeteneklere kavuşuyor. Eskiden giriş ekranınıza sabitlemediğiniz bir uygulamadan bir uyarı geldiğinde, o sırada ekrana bakmıyorsanız, bunun hangi uygulamadan geldiğini anlamanız oldukça zordu.
Yeni işlem merkezi ise uyarılar için daha fazla işlev sunduğu gibi, uçak modu, Wi-Fi, Bluetooth ve konum kilidi gibi ayarlara hızla ulaşmanızı sağlıyor. Bu alanda VPN, kamera, sessiz saatler, parlaklık gibi farklı ayarları görmek isterseniz, dilediğiniz gibi kişiselleştirme de yapmanız mümkün. Mobil veriyi kapatıp açmanızı sağlayacak bir düğme eklemeniz ise (ne yazık ki) mümkün görünmüyor.
Uyarılar tam anlamıyla beklediğiniz şekilde görünüyor. Çubuğun altında gösterilmesini istediğiniz öğeler, türe göre gruplandırılıyor. Örneğin e-postalar, Twitter uyarıları ayrı gruplar altında gösteriliyor. Tüm uyarıları temizlemek için bir "Tümünü temizle" düğmesine de sahipsiniz.
Cortana
Cortana
Cortana, Windows Phone'un ihtiyaçlarınızı kendiliğinden anlayan, hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlayan kişisel yardımcısı. Ancak Cortana, Türkiye'deki telefonlarda normal şartlar altında kullanılmıyor: Ondan faydalanabilmek için telefonunuzun bölgesini ABD, dilini ise İngilizce olarak değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde Cortana'yı açmanız bile mümkün değil.
Bu değişiklikleri yapıp Cortana'yı açtığınızda ilk başta karşınıza bir sihirbaz geliyor ve size sevdiğiniz gıdalar, sıkça okuduğunuz haber türleri ve kişisel ilgi alanlarınızla ilgili sorular soruyor.
Cortana, siz onu kullandıkça davranışlarınızı öğreniyor ve sihir burada devreye giriyor. Örneğin sabaha işe gitmeden önce bir kafeye uğruyorsanız, Cortana bunu takip ediyor. İş yerine farklı bir mekana doğru yol aldığınızda Cortana kahve içeceğinizi düşünüyor ve yolunuzdaki kafeler için yol tarifleri sunuyor.
Hala beta aşamasında olan Cortana'nın sesinizi metne dönüştürme yetenekleri de iyi. Kusursuz olduğunu söylemiyoruz, ancak çoğunlukla cümlelerinizi yavaş söylemenize gerek kalmıyor. Cortana'nın sesinin çok robotik olmaması da güzel - yine kusursuz olduğunu söylemiyoruz, ancak ilk kez ortaya çıkan bir platform için yeterince iyi.
Cortana'nın işlevleri arasında not defteri, ilgi alanlarınıza göre sunulan bilgiler, öneriler, hatırlatıcılar, planlama, sessiz saatler, karşılıklı konuşabilme var. Cortana, zaman içinde daha da gelişecek, ancak bizce şu an bile rakiplerinden geri kalır bir yanı yok.
Cortana'yı çalıştırmak için ilgili canlı kutucuğa dokunabiliyor veya arama düğmesini kullanabiliyorsunuz.
Swype benzeri çizerek yazma ve Internet Explorer
Çizerek yazma
Windows Phone'da Swype stili yazma hayalleri kurduysanız, artık hayalleriniz gerçeğe dönüşmüş sayılabilir. Windows Phone 8.1, klavye üzerinde şekiller çizerek metin girişi yapmanıza izin veriyor. Bu yönteme alıştığınızda cümlelerinizi daha hızlı girebiliyorsunuz.
Çizerek yazma işlevini kullanmak için parmağınızı kaldırmadan yazmak istediğiniz kelimenin harfleri üzerinde dolaşmanız gerekiyor. Denemelerimize dayanarak işlevin başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Internet Explorer 11
Yenilenen Internet Explorer, inPrivate gezinti, okuma görünümü, sınırsız sekme, yüzde 45-70 tasarruf sağlayan veri tasarruf modu gibi yeni işlevlerle geliyor. Arka planda ise çeşitli performans geliştirmeleri var.
Internet Explorer 11'deki geliştirmeler çok büyük olmasa da yerindeler. Genel kullanımda Windows Phone 8'deki gibi çalışan tarayıcıda herhangi bir soruna rastlamadık.
VPN ve diğer geliştirmeler
VPN
Microsoft, 8.1 güncellemesiyle beraber Windows Phone'un kurumlara yönelik işlevlerini de güçlendiriyor. Windows Phone 8'in önemli eksiklerinden biri olan VPN, yeni sürümde işletim sistemine kazandırılırken bunun yanında S/MIME destekli güvenli e-postalar göndermeniz de mümkün. IRM (Bilgi hakları yönetimi) desteği de platforma eklenenler arasında. Bu temel kurumsal işlevler sayesinde Microsoft, artık platformunu güçlü olduğu kurumsal alanda daha iyi tanıtabilecek.
Daha fazla geliştirme
Windows Phone 8.1'de zamandan ve bazen paradan da tasarruf etmenizi sağlayacak yenilikler var. Bunlardan biri olan Akıllı Wi-Fi, etrafınızdaki Wi-Fi hotspot'lara otomatik olarak oturum açarak mobil verinizden tasarruf etmenizi sağlıyor. Aynı işlev, evinizdeki Wi-Fi bağlantısını arkadaşlarınızla paylaşmanıza da izin veriyor. Tabi bu işlevden faydalanabilmek için arkadaşınızın da bir Windows Phone sahibi olması gerekli.
Akıllı depolama ise cihazınızın depolama alanını yönetmenizi sağlayan, tam beklediğiniz gibi çalışan bir araç. Dahili depolamadaki dosyaları SD karta taşımanıza da izin veren işlev, SD kart yuvasına sahip, depolama alanı küçük olan cihazlarda çok işe yarayabilir.
Ayrı ses denetimleri
Windows Phone 8.1, nihayet ses denetimlerini de birbirinden ayırıyor: Artık zil sesleri, uyarılar ve uygulamalar için farklı ses seviyesi denetimlerine sahipsiniz. Küçük bir geliştirme olabilir, ancak bu tür küçük geliştirmeler işletim sistemini daha kullanılır kılıyor.
Güncellenen Takvim uygulaması, artık haftalık görünüme de sahip ve kullanımı çok daha rahat.
Bir başka yenilik, giriş ekranınızın sütun sayısını belirleyebilmeniz (4 veya 6 sütun olacak şekilde) ve nihayet arka plan için bir resim seçebilmeniz. Arka plan için düz bir renk yerine duvar kağıdı kullanmayı tercih ederseniz, kutucuklar yukarıda gördüğünüz gibi saydam hale geliyor. Ancak üçüncü parti uygulamaların bazıları, henüz bu işlevi desteklemediğinden kendi renklerinden vazgeçmeyebiliyorlar.
Sonuç
Sonuç
Windows Phone 8.1'le beraber Microsoft, kullanıcılarının isteklerini yerine getiriyor. Yeni uyarı merkezi, herkesin istediği yenilikler arasındaydı. Cortana ise zaman içinde gelişen, daha kişisel hale gelen başarılı bir kişisel yardımcı. İşletim sistemi olarak Windows Phone'un olgunlaştığını, rakip platformlarla işlevler anlamında eşleştiğini söylemek mümkün. Windows Phone'un hala zorlandığı alan ise uygulamalar. Tek mesele, belirli uygulamaları bulmak değil - önde gelen uygulamalar Windows Phone'da zaten var. Ancak uygulamaların Windows Phone sürümleri daha geriden geliyor - yani Microsoft'un geliştiricileri platforma uzun dönemli bağlamak üzere bir çözüm bulması gerekiyor.
Windows Phone 8.1'i "geliştirici" olarak kaydolmadan, final sürümünü hemen denemenin tek yolu, önümüzdeki haftalarda satışa sunulacak yeni Lumia'lardan birini almaktan geçiyor. Güncellemenin mevcut telefonunuza gelmesi için yaz aylarını beklemeniz gerekecek.