İnceleme: Kaspersky Internet Security 2009

Kaspersky Internet Security 2009 güvenlik açısından kullanıcılara neler vaat ediyor?

İnternete bağlı olan PC'lerin sayısı gün be gün hızla artmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak da internetin kullanım alanın genişlemesiyle birlikte bankacılık işlemleri, alışveriş, sohbet ve daha birçok aktiviteler, artık internet üzerinden gerçekleştiriliyor.

Gerçek hayatın internete kaymasıyla birlikte güvenlik de bilgisayar kullanıcıları için çok önemli bir hal aldı. Banka şifrelerini çalmaya çalışan zararlılardan veri hırsızlığına yol açan virüslere kadar birçok tehdit, internette kurbanlarını bekliyor ve zayıf noktasını bulduğu kullanıcıları tek tek avlıyor.

Bu gibi durumlara meydan vermemek için ise mutlak suretle kullanıcıların kendi güvenlik önlemlerini alması gerekir. Bugün internet üzerinden bulabileceğiniz birçok güvenlik yazılım paketi, kullanıcıların temel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir. Bu yazılımların birçoğu virüslerden trojan'lara, spam'lardan spyware'lere kadar hemen her tehdide karşı maksimum koruma sağlarlar.

Ancak piyasada bulunan birçok güvenlik yazılımı, kullanıcıların da kafasını karıştırıyor. Hangi güvenlik yazılımının daha iyi olduğunu bilmek isteyen kullanıcılar, en iyi şekilde korunmak istiyor. Ancak elbette bir gerçeğin de altını çizmekte yarar var: Hiçbir zaman kullanıcıların güvenliği %100 sağlanamaz.

Maksimum koruma tam koruma sağlamaz

Bir kullanıcının güvenliği ancak maksimum seviyede sağlanabilir. Peki neden güvenlik yazılımları PC'lerin güvenliğini garantileyemiyor?

Örneğin ortaya yeni bir virüs tehdidi ortaya çıktı; ancak bu virüsü tanıyan hemen hiçbir güvenlik yazılımı da yok. Nihayetinde bu yeni virüs hiçbir güvenlik yazılımınca tespit edilemediği için bir tehdit olarak da görülmeyebilir. Oysa güvenlik yazılımlarına takılmayan bu gibi virüsler kullanıcılar için son derece zararlı olabilir.

Geçtiğimiz haftalarda Limbo 2 isimli bir virüsün varlığından sizi haberdar etmiştik. Kısaca bahsetmek gerekirse, bu virüsün en önemli özelliği hiçbir güvenlik yazılımına yakalanmama statüsüne sahip olmasıydı. Böylesine iddialı ve tehlikeli olan bu virüs, elbette kullanıcıları kara kara düşündürmüyor değil bugünlerde.

Görüldüğü gibi güvenlik yazılımları ne kadar donanımlı olurlarsa olsunlar; bazı durumlarda gerçekten çaresiz kalabiliyorlar. Bu nedenle maksimum güvenliği sağlamak için sadece bu gibi yazılımları PC'lere kurmanın yanında, kullanıcıların da bu konuda son derece bilinçli olması gerekiyor.

Bilinçli kullanıcının önemi

Bilinçli bir PC kullanıcısı öncelikle iyi bir güvenlik yazılımını bilgisayarına kurmakla işe başlar. Ancak güvenlik yazılımlarının bilgisayarlara kurulması, kullanıcının burada görevini elbette bitirmez. Bu yazılımların sık sık güncellenmesi de bir elzemdir.

Güncellenen güvenlik yazılımlarıyla en yeni tehditlere karşı kullanıcılar kendilerini koruyabilirler. Bu nedenle güvenlik yazılımınızı sık sık güncellemenizde yarar vardır.

Bunun yanında güvenlik yazılımları dışında kullanıcıların da bilinçli olmasından bahsetmiştik. Bilinçli bir kullanıcı, bilmediği kaynaktan hiçbir dosyayı PC'sine indirmemelidir. Çünkü bu gibi durumlarda güvenlik yazılımları gerçekten hiçbir işe yaramayabilir.

Örneğin bilinmeyen bir kaynaktan email aldınız ve bu emaili açıp incelediniz. Bu esnada PC'nize farkında olmadan belki de en tehlikeli virüslerden birini taşımış olabilirsiniz. Oysa bilinmeyen kaynaktan gelen email'ler her zaman tehdit unsurunu içerisinde barındıracak potansiyele sahiptir.

Yakın zamanda verdiğimiz bir haberde Opera imzalı sahte email'leri kullanıcılarımıza duyurmuştuk. Opera'dan geldiği sanılan ve Opera imzası taşıyan bu email, aslında bir fake (sahte) email olmasının ötesinde hiçbir özelliği yok. Bunun yanında bankalardan gelen email'ler de bir diğer ciddi problem. Sizden hesap şifrenizi bir şekilde isteyen veya sizi bankanın resmi sitesine yönlendirmek için tamamen orijinal kılığa bürünen, ancak tamamen kötü amaçla hazırlanmış fake sayfalar, kullanıcılar için oldukça zararlı olabiliyor.

Hangi güvenlik yazılımı?

Görüldüğü gibi güvenliği sağlamak için sadece güvenlik yazılımlarını kurmanın dışında kullanıcıların kendi önlemlerini de alması gerekiyor. Eğer kullanıcılar bu gibi noktalara dikkat ederlerse, güvenlik anlamında pek de bir sıkıntıyla karşılaşmayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Güvenlik yazılımlarına dönecek olursak; daha önce de belirttiğimiz üzere bugün internetten çok sayıda bu tip araçlara rastlamanız mümkün.

CHIP Online olarak, güvenlik yazılımlarını daha iyi tanıyabilmeniz için, ileriki günlerde önde gelen güvenlik yazılımlarını inceleyen bazı makalelerimiz olacak. Bu makalemizde ise kullanıcıların yoğun olarak kullandığı ve rakiplerine kıyasla bir hayli iddialı olan Kaspersky Internet Security 2009 (KIS) yazılımını inceleyeceğiz.

KIS 2009 kullanıcıları nasıl koruyor? Tehditlere karşı güvenlik önlemlerini nasıl alıyor? Hangi tehditlere karşı koruma mekanizması sağlıyor? KIS ile ilgili bu ve bununla ilgili daha birçok sorunun yanıtını ilerleyen sayfalarımızda bulacaksınız.

KIS 2009 ile maksimum koruma

Bilinen tüm malware tipi tehditleri engelleyebilen ve izole edilmiş sanal dünyadan gelecek saldırılara karşı kullanıcıların maksimum seviyede güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren Kaspersky Internet Security 2009 (KIS), sistem kaynaklarını da olabildiğince az kullanır.

KIS 2009'un 8. sürümüyle beraber göze çarpan önemli özelliklerden biri, grafiksel kullanıcı arayüzünün güncellenmesi. Bunun yanında imza tabanlı denetleme de yapabilen KIS 2009, kullanıcılarına etkin bir kullanım sunuyor.

Malware korumasından, filtrelemeye, kimlik hırsızlığı korumasından ebeveyn korumasına, hızlı mesajlaşma (IM) korumasından iki yönlü ateş duvarına (Firewall) kadar geniş kapsamlı bir güvenlik çözümü sunan KIS 2009, sistem kaynaklarına erişen programlara da sınırlama getiriyor.

KIS 2009'un diğer özelliklerine geçmeden önce en son yayınlanan KIS 2009 v.8.0.0.454 Final sürümünü indirmek için tıklayın.

KIS 2009'un belli başlı özellikleri (1)

Şimdi isterseniz KIS 2009 güvenlik paketinin hangi özellikleri içerdiğine madde madde göz atalım:

- Ücretsiz teknik destek (Telefonla ya da email aracılığıyla destek alabilme)

- Saat başı güncelleme (KIS 2009'un en önemli özelliklerinden biri de hiç kuşkusuz neredeyse saat başı yazılımın güncellenmesi. Bu sayede kullanıcılar en yeni zararlılara karşı da korunabiliyor.

- Kaspersky Anti-Virus 2009

- Anti-Spyware (Spyware yani casus yazılımlara karşı tam koruma)

- Anti-Phishing (Phishing saldırılarına karşı tam koruma)

- Anti-Rootkit (Rootkit saldırılarına karşı tam koruma)

- İki yönlü Firewall (Ateş Duvarı)

- Ebeveyn Koruması (Çocukların güven içinde internette dolaşabilmesini sağlar ve uygun olmayan sitelere karşı çocukları korur)

- Sanal klavye (Keylogger'lara karşı geliştirilen ve kullanıcıların gizliliğini muhafaza eden başarılı bir fonksiyon - Özellikle bankacılık işlemlerinde oldukça etkili bir koruma sağlar.)

- Anti-spam (Spam tehditlerine karşı koruma)

- Anti-banner

KIS 2009'un belli başlı özellikleri (2)

KIS 2009'un diğer önemli özellikleri ise şöyle:

- Güvenilir uygulamalar listesi (Tehdit içermeyen ve güvenli görülen uygulamaları listeler.)

- Security Analyzer ve Browser Configuration gibi yeni sihirbazlarla beraber gelen KIS 2009, kullanıcılarına daha kolay bir kullanım sunarken kullanıcı arayüzü de yine kullanıcı dostu olarak tasarlandı.

- Network Monitoring (Ağ İzleyicisi) ve Network Packet Analysis araçları ile PC'nizdeki ağ aktiviteleri hakkındaki bilgilerin analizini yapar)

- Privacy Cleaner Wizard ise cookie ve web geçmişi gibi kullanıcıların gizlilik bilgilerini içeren tüm bilgileri kullanıcıların bilgisi dahilinde kolayca silinebilmesine olanak tanır.

- Yeni System Restore (Sistem Geri Yükleme) özelliği ile malware saldırılarından sonra sistem hataları onarılır.

- Microsoft Outlook, Outlook Express, The Bat! Ve Thunderbird eklentisiyle anti-spam ayarlarını kontrol etmek artık daha basit.

- IM yazılımlarını (MSN, ICQ, Yahoo! Messenger) her an kontrol ederek bu yazılımlar aracılığıyla gelebilecek olası saldırılara karşı tam koruma

- Wi-Fi bağlantılarını taramak suretiyle kablosuz ağlar için kullanım güvenliği sağlar

Sistem gereksinimleri

Kaspersky Internet Security 2009'un sistem gereksinimleri ise şöyle:

Windows XP altında çalışan sistemler için;

- Minimum 300 MHz işlemci

- 256 MB RAM

- 50 MB boş disk alanı

Windows Vista altında çalışan sistemler için;

- 800 MHz işlemci

- 512 MB RAM

Sistem kaynaklarını çok fazla tüketmeyen ve üstün bir koruma sağlayan KIS 2009, güvenlik çözümü arayanlar için tam bir biçilmiş kaftan.

Not: 30 günlük deneme sürümünden sonra ürünü ücretli kullanmanız gerekiyor.

Sonraki Haber

Forum