İlk hidrojen teknesi üretime başladı!

Türkiye'nin ilk hidrojen teknesi 'Martı' üretime başladı. Teknenin çalışma mantığı ise şöyle...

Türkiye'nin ilk hidrojen teknesi Martı, Tuzla Tersanesi'nde üretime başladı. "Martı" bu yılın Nisan ayında tamamlanarak Haliç sularında yüzecek.

İTÜ'lü mühendis ve mühendis adaylarının oluşturduğu İTÜ İstiklal Projelendirme ve Uygulama Topluluğu'nun ilk ürünü Martı- Hidrojen Teknesi'nin, tasarımından elektrik sistemine kadar her şeyi, öğrenciler tarafından üretiliyor. Martı-HidrojenTeknesi, sıkıştırılmış hidrojen gazını atmosferdeki oksijen gazıyla birleştirerek elektrik enerjisi üreten yakıt hücresi teknolojisiyle çalışıyor. Üstelik atık olarak doğaya sadece saf su bırakıyor. 6 kişilik yolcu ile 2 kişilik mürettebatı taşıyacak teknenin boyu 8.13 metre, genişliği ise 3.2 metre olarak tasarlandı. 8 kilowatt yakıt hücresi kullanacak olan tekne, saatte 7 deniz mili hızla Haliç'i turlayacak.

Temiz ve yenilebilir hidrojen enerji

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Gittikçe azalan ve çevre kirliliğine yol açan fosil yakıtlara alternatif olarak öne çıkan temiz ve yenilenebilir hidrojen enerjisi, İTÜ'lü öğrencilerin projesine kaynak oluşturuyor. Öğrenciler, ülke ve dünya bilimine katkıda bulunmak, alternatif çevreci yakıtların günlük yaşamda kullanımına ön ayak olmak için en hafif ve doğada en fazla bulunan hidrojen elementini projelerinde kullanıyor. Hidrojenin enerji çevrimi konusunda meydana gelen gelişmeler de, günlük yaşamda enerji kullanımda geleceğin yakıtı olacağına işaret ediyor.

UNİDO-ICHET ve Hidrodinamik Tersanesi'nin platin, Habaş ve Elta'nın altın, Türk Loydu, Data Hidrolik, Korkmaz Yatçılık ve Seagull'ın gümüş, Polymak ve İO Çevre Çözümleri'nin bronz sponsor ve İTO, PETDER, GMO, Su Vakfı sivil toplum kuruluşları ile 10'nun üzerinde özel kuruluş tarafından desteklenen Martı-Hidrojen Teknesi'nin üretimi Tuzla tersanelerinde devam ediyor. Tekne, İDO'nun filosuna katılarak Haliç'te yolcu taşıyacak.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Sonraki Haber

Forum