İlaca dirençli bakterilerle nasıl mücadele edileceğini keşfetmiş olabiliriz

İlaç dirençli bakteriler, 2050 yılına kadar yılda 2 milyona kadar can alabilecekleri tahminleriyle, zamanımızın en acil sağlık krizlerinden biri. Peki bu riskle nasıl başa çıkabiliriz? Yeni yöntem, umut vaat ediyor.

Bilim insanları ilaca dirençli bakteriler hakkında yeni çözümler ararken, yeni bir çalışma ilginç bir detayı ortaya çıkardı: Magnezyumla bağlantılı bir zayıflık...

Magnezyum, bakterilerin hayatta kalmasında önemli bir rol oynar. Protein üretiminden sorumlu hücresel makine olan ribozomları stabilize eder ve tüm hücrelerin enerji birimi olan ATP aracılığıyla enerji üretimini destekler. Ancak, mutasyona uğramış L22 ribozomlarına sahip Bacillus subtilis gibi belirli ilaç dirençli bakteriler için durum biraz farklı. Bu bakteriler, kendilerini antibiyotiklere karşı savunmak için magnezyuma sıkıca bağlanıyorlar. Bu adaptasyon onları korusa da enerji üretimi için mevcut magnezyumu sınırlayarak büyümelerini ve yayılmalarını ciddi şekilde engelliyor.

Magnezyum etkisi fark yaratıyor

Bu fizyolojik maliyet, araştırmacılara antibiyotiklere dirençli olduğu kanıtlanmış bakteri suşlarıyla mücadele etmek için yeni bir araç sunuyor. Ortamı magnezyumdan mahrum bıraktığınızda, dirençli suşlar seçici olarak bastırılabiliyor ve magnezyuma tutunma yeteneği olmayan, mutasyona uğramamış bakteriler ürüyor.

Bilim insanları şimdi bu yöntemi kullanarak dirençli bakterileri yok etmenin, diğerlerini de farklı yöntemlerle vücuttan atmanın karma bir yöntemini geliştirmek üzere çalışıyorlar.

Sonraki Haber

Forum