İkinci elde yeni rapor açıklandı: iPhone mu, Android mi daha çok değer kaybediyor?

Akıllı telefonlar ucuz cihazlar değiller. Peki ama onları ikinci elde satmak istediğinizde paranızın değerini öldürmeyen telefonlar hangileri? İşte Android ve iPhone'ların ikinci elde değer kaybı oranları.

Yeni bir telefon aldıktan sonra eskisini satmayı tercih edenlerdenseniz, ikinci elde fiyatı çok düşen bir telefon satın almak istemeyebilirsiniz. Peki, ikinci elde en çok tercih edilen ve değerini en az yitiren telefonlar hangileri?

Yeni bir rapora göre Apple'ın telefonları, Android eşdeğerlerinden daha iyi uzun vadeli yatırımlar olmaya devam ediyor. Tüketici Zekası Araştırma Ortakları tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada yeni telefon alıcılarına önceki telefonlarıyla ne yaptıklarını soruldu. Öne çıkan istatistik, iPhone sahiplerinin %41'inin eski telefonlarını satarak veya takas ederek paraya çevirdiği oldu. Android telefon sahiplerinin ise yalnızca %17'si eski telefonlarını sattıklarını açıkladı.

Öte yandan, bu istatistik muhtemelen iPhone sahiplerinin ortalama olarak daha pahalı telefonlarına daha fazla yatırım yapmış olmalarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla kullanmadıklarında onları satma olasılıkları daha yüksek. Ancak veriler, emekli iPhone'ların emekli Android telefonlardan da genellikle daha eski olduğunu ortaya koydu. Yani, kullanıcılar iPhone modellerini daha uzun süre kullanıyor. Dolayısıyla, ikinci elde iPhone'lar daha az değer kaybederek satılıyor.

Mağazada sıraya giremeyenler ikinci el peşine düşüyor

Örneğin, ikinci el mağazası SellCell'in 2024 verileri yakın zamanda iPhone 15 serisinin Google, Samsung ve OnePlus gibi rakip 2023 amiral gemilerinden çok daha yavaş bir oranda değer kaybettiğini ortaya koydu. Dikkat çekici bir diğer örnekse, iPhone 15'in ilk üç ayında ortalama %27,4 fiyat değer kaybı yaşamasıydı; Samsung Galaxy S23 serisinin ilk birkaç ayındaki değer kaybı %43,5'i buldu.

Sonraki Haber

Forum