İki ülkenin Ay'a inme yarışı: Aynı anda, aynı yere iniş yapabilirler
Hindistan ve Rusya, birbirlerinden bağımsız olarak Ay'a iniş yapmaya hazırlanıyor. İşin ilginci, iki ülkenin aynı anda, aynı noktaya iniş yapma ihtimalinin bulunması. Peki bu ilginç yarışı kim kazanacak; hangi ülkenin şansı daha yüksek?
Önümüzdeki birkaç hafta içinde Ay’a inmek için küçük bir yarış yaşanacak. Hindistan Uzay Araştırma Kurumu’nun (ISRO) Chandrayaan-3 aracının 23 Ağustos ile 24 Ağustos tarihleri arasında Ay’ın Güney Kutbu’na inmesi bekleniyor. Ve bu hafta Roscosmos, çok gecikmiş olan Luna 25’in bu günlerde fırlatılacağını duyurdu ve başlatacak zorlu uçuş programı, onu Hint uzay aracıyla hemen hemen aynı zamanlarda Ay’a ulaştırabilir.
Her iki uzay aracı da Ay’ın Güney Kutup bölgesine inmeyi hedefliyor. Gelecekteki Çin görevleri ve insanları Ay’a geri götürecek olan Artemis programı da aynı bölgeyi hedefliyor. Bu bölgenin en heyecan verici özelliği, kalıcı olarak gölgelenmiş kraterlerde su buzunun bulunması. Dünya’da oldukça değerli bir kaynak olan su, Ay’da daha da büyük bir öneme sahip.
Ay'a inme yarışı: Hindistan ve Chandrayaan-3
Chandrayaan-3, 14 Temmuz’da fırlatıldı ve 5 Ağustos’ta Ay’ın yörüngesine girdi. Bu, ISRO’nun önceki Chandrayaan görevlerinden sonraki üçüncü başarılı yörünge yerleştirmesi oldu. Şimdi yere inecek olan sondanın bırakılma aşamasını planlıyorlar. Ay’a güvenli bir iniş yapmak kolay değil. Yüzeye inecek sistem, iniş ve gezici araçlardan oluşacak.
Daha önce Ay’a inmeyi başaramayan ISRO’nun, hem Mangalayaan görevi ile Kızıl Gezegenin muhteşem görüntülerini yakalayarak Mars’ın çevresinde yörüngeye girdiği hem de doğal uydumuzun yörüngesine girdiği iyi bir keşif geçmişi var. Ayrıca ISRO’nun yaklaşımının oldukça düşük maliyeti de dikkat çekiyor. Chandrayaan-3’ün bütçesi sadece 74,6 milyon dolardı.
Ay'a inme yarışı: Rusya ve Luna 25
Luna 25 ise tamamen farklı bir konu. Görev, Sovyetler Birliği döneminde 1976’da gerçekleşen örnek geri getirme görevi olan Luna 24’ün doğrudan olmayan halefi olarak görülüyor. Luna 25 ilk olarak 1990’larda önerilmişti ve Phobos-Grunt görevinin başarısızlığının yanı sıra Japon Uzay Ajansı ve ISRO ile başarısız işbirliği girişimleri nedeniyle değiştirildi ve ertelendi.
2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından diğer uluslararası ortaklarla işbirliği de sonlandırıldı. Bu gerçekler, birçok kişinin görevin başlatılabileceğinden şüphe duymasına neden oldu, ancak Rusya bu hafta görevin devam edeceğini duyurdu. Aracın Ay’a doğru 5 gün seyahat etmesi ve ardından iniş aracı yüzeye inmeden önce yörüngede bir hafta kadar kalması bekleniyor.
Yarışı kim kazanacak?
Eğer bu plan sorunsuz uygulanırsa, Rusya iniş yarışında biraz öne geçirebilir ve 23 Ağustos’ta Hindistan’ın görevinden önce iniş yapabilir.
Ancak her iki ülkenin de asıl amacı oraya önce varmak değil, oraya tek parça halinde varmak. İniş görevleri her zaman zorludur ve beklenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Yarışın nasıl geliştiğini önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz.