İhtiyacınıza en uygun monitörü seçin!

Çözünürlük, tepki süresi, arabirimler ve ergonomi derken doğru monitörü nasıl seçeceksiniz?

Bir Full HD çılgınlığıdır almış başını gidiyor. Siz de yeni bir monitör satın alacaksınız ve ve Full HD (1080p) monitörler ile 720p monitörler arasında karar veremiyorsunuz. Bir yanda fiyat varken öbür yanda da bariz bir görüntü kalitesi ve geniş açı söz konusu.

Öncelikle bir Full HD monitör almadan önce alışkanlıklarınızı sorgulamanız gerek. Eğer sürekli dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız 18.5" çözünürlükte Full HD bir monitörün karşısına geçtiğinizde ilk işiniz çözünürlüğü düşürmek olacaktır. Yazıların küçüklüğünden dolayı ekrana alışamayacak ve büyük yazılar isteyeceksiniz. Bu da görüntünün bulanık olmasına neden olacak. Bu yüzden eğer ben oyun oynamayacağım ve 1080p film de izlemeyeceğim derseniz 1920x1080 çözünürlüklü monitörler yerine 1366x768 çözünürlüklü modellere yönelebilirsiniz.

Üstelik bu modellerin fiyatları KDV dahil 200 liradan başlıyor ve en fazla 400 liraya kadar çıkıyor. Tabii ki bu monitörlerle de 1080p film izleyebiliyorsunuz. Sadece gördüğünüz görüntü 720p oluyor. Görüntünün ekrandan taşması gibi bir durum söz konusu değil.

Oyuncular için tepki süresi önemli!

Oyun oynayacaksanız ilk kriteriniz tepki süresi olmalı. Eğer tepki süresi 2 milisaniyenin üstünde ise oyunlarda ghosting diye adlandırılan hayalet etkisi oluşacaktır. Bu, hareketli oyunlarda, hıza yetişemeyen monitörden dolayı hareketlerin arkasında çıkan gölgelere verilen isimdir.

Tabii ki iş 2 ms tepki süreli bir monitör almakla bitmiyor. Monitörü PC'ye DVI veya HDMI ile bağlamanız da şart. Eğer bağlantıyı VGA ile yaparsanız ekran kartından gelen dijital görüntüler önce analog'a, sonra tekrar dijitale çevrilecektir. Bu da tepki süresini artıracaktır.

Eğer bir TV alacaksanız tepki süresinden de önemli bir etken var: giriş gecikmesi. Çoğu TV, görüntü daha panele giriş esnasında sizi yüksek gecikme süreleriyle karşı karşıya bırakıyor. Bu yüzden oyun oynamak için bir TV tercih edecekseniz TV'nin "Input Lag" değerini mutlaka araştırın.

Film izlenecek monitörde açıya dikkat

Patlamış mısırı hazırladınız ve filmi açtınız. Arkadaşlarınızla birlikte monitörün başına geçtiniz ama o da ne! Siz görüntüyü gayet iyi görüyorsunuz ama etrafınızdakilerin tek gördüğü şey tesrine dönmüş renkler. Bunun nedeni satın almış olduğunuz monitörün panel tipi.

Daha çok oyuncular içi düşünlen TN tipi panel ile film izlemeye kalktığınızda görüş açısı limitine takılırsınız. Bu limiti aşmak için yapmanız gereken ise IPS panelli bir monitör satın almak. Bu sayede arkadaşlarınız da yanınızda oturarak sizinle film izleyebilir.

Burada bir başka nokta da kontrast. Filmlerden en iyi görüntüyü elde etmek istiyorsanız LED arka aydınlatmalı bir monitör şart. Zira LED monitörlerin kontrast oranları LCD'lere göre çok daha iyi.

Ay sonu cebinizde krater açmayan monitörler

Düşük güç tüketimi her zaman önemlidir. Elektrik faturanız ya da küresel ısınma farketmez. Tercihler genelde düşük güç tüketen modellerden yana olur. Bu yüzden ilk iş Plazmalaran uzak durmanız. Her ne kadar ilk çıkan ince panel TV'ler plazma olduğu için margarin yağına sana yağı denilmesi gibi bütün TV'lere ayrım yapmaksızın plazma TV dense de işin aslı çok daha farklı.

Monitör konusunda plazma panel kullanılmasa da TV kısmında plazma hala üretilen bir panel. Eğer düşük güç tüketimi olan bir monitör arıyorsanız tercihiniz kesinlikle LED'den yana olmalı. Panelin ışıklarını tek tek kapatabilen LED monitörler sayesinde LCD'lere göre %40 daha az enerji tüketimi elde edebiliyorsunuz.

Ergonomi de önemli

Monitör satın alırken en çok gözardı edilen özelliklerden biri de ergonomi. Satın aldığınız monitör sürekli sabit bir seviyede duruyorsa bu bir süre sonra rahatsız edici bir hal alabilir.

Özellikle de çizim yapıyor ve monitörünüzü sık sık çeviriyor ya da döndürüyorsanız esnek ayaklı bir monitör tercih etmeniz kaçınılmaz. Yine monitörünüzün yükseklik seviyesini ayarlayabilmeniz de ergonomi açısından bir başka önemli nokta.

Son olarak bazı monitörlerin yan çevrildiğinde görüntüyü otomatik olarak dikeyleştirdiğini de belirtelim. Bu da özellikle tasarım ofisleri için önemli bir özellik.

Büyük monitör başınızı ağırtmasın

Oyun oynayacaksanız 24" bir monitör satın almak çok büyük bir hata olabilir. Aslında bu biraz da oynayacağınız oyuna bağlı. Eğer strateji oyunu oynayacaksanız geniş bir alan iyi olacaktır. Bu bağlamda 24" tercih edebilirsiniz. Fakat FPS oynayacaksanız dev ekrandan dolayı bir süre sonra gözleriniz doğrudan gelen yüksek ışıktan dolayı rahatsız olabilir.

Bu bağlamda büyük monitörler yerine mümkün olduğu kadar 22" altında modelleri tercih edin. Mümkünse 18.5" boyutlarında Full HD görüntü sunabilen modelleri bile tercih edebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum