IE ve Firefox'un SSL listesinde bir Türk

TÜRKTRUST, IE ve Firefox tarafından SSL listesine alınan Türkiye'nin tek bilişim firması oldu.

TÜRKTRUST'ın sertifikalarının internetin en büyük arama motorları tarafından tanınmasıyla ilk kez bir Türk şirketi, sanal güvenlikte uluslararası rekabet pazarına girdi.

TÜRKTRUST Genel Müdürü Tolga Tüfekçi, AA muhabirine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) El Ele Vakfı'nın bir kuruluşu olan TÜRKTRUST'ın bilişim alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. TÜRKTRUST'ın 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olarak hizmet vermek üzere kuruluş çalışmalarını tamamladığını belirten Tüfekçi, 2005 yılında da Telekomünikasyon Kurumu'ndan yetki belgesini alarak ticari faaliyetlerine başladığını kaydetti. Tüfekçi, "TÜRKTRUST, bu tarihten itibaren, elektronik imza, nitelikli elektronik sertifika ve zaman damgası hizmetlerinde Türkiye'nin bir kuruluşu olarak hizmet vermeye devam ediyor" dedi.

Yakın zamana kadar Türkiye'deki web siteleri, bankalar, internet ortamında ticaret yapan şirketlerin hizmetlerinde müşteri güvenliğini sağlamak için sunucu sertifiklarını genellikle yurt dışı kaynaklı firmalardan temin ettiklerini anlatan Tüfekçi, bu sertifikaların kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: "SSL sertifikaları, Türkiye'de uzun zamandır kullanılıyor. İnternet üzerinden herhangi bir işlem yapıyorsanız, özellikle alışveriş ve bankacılık uygulamalarında, ciddi kuruluşların tamamında SSL sertifikası bulunuyor.

Sertifikalar, kullanıcı yazılımların bağlandıkları sunucuların alan adı doğrulamasının yapılarak sahteciliğin önlenmesini ve kullanıcı-sunucu iletişiminde verilerin şifrelenmesini sağlar. İnternet üzerinden ödeme yapılan alışveriş sitelerinde ve bankacılık uygulamaları gibi gizliliğin ön planda olduğu uygulamalarda kullanımı çok yaygındır."

SSL internet güvenliğini sağlıyor

Popüler tarayıcıların SSL listelerinde artık bir Türk firması da var.

SSL sertifikalarının, internet üzerindeki veri iletişiminde güvenliğin sağlanması amacıyla kullanıldığını belirten Tüfekçi, SSL protokolünün sunucu tarafında X.509 standardında elektronik bir sertifikanın kullanımını zorunlu kıldığını, sertifikada bunun ait olduğu sunucunun alan adının mutlaka yer aldığını anlattı.

Sunucuya bir bağlantı talebinin ulaşması halinde kullanıcının öncelikle sunucudan gelen SSL sertifikasını doğruladığını ifade eden Tüfekçi, böylece bağlanılmak istenilen sunucuya bağlanıldığından, başka bir sunucuya yönlendirilmediğinden emin olunmasının sağlandığını kaydetti.

Tüfekçi, sertifikanın doğrulanmasının ardından, kullanıcı ile sunucunun sadece bağlantı süresince ve iletilecek verilerin şifrelenmesinde kullanılacak bir şifreleme anahtarı üzerinden anlaştıklarını ve böylece üçüncü kişilerin kullanıcı ve sunucu arasındaki iletişimi izlemesinin engellendiğini belirtti.


Net güvenliğinde uluslararası standartlar
Kullanıcıların internet işlemlerini çoğunlukla Microsoft (Internet Explorer) ve Mozilla (Firefox) üzerinden yaptıklarını dile getiren Tüfekçi, bu arama motorları tarafından tanınmayan sertifikalarda kullanıcıların güvenlik konusunda çeşitli tedirginlikler yaşadığını aktardı. Türkiye'de kuruldukları günden beri internette güvenlik için güvenli sunucu sertifikaları verdiklerini anlatan Tüfekçi, TÜRKTRUST'ın kök sertifikalarının Microsoft ve Mozilla tarafından Güvenilir Kök Sertifikaları Listesine kabul edildiğini bildirdi. Tüfekçi, böylece TÜRKTRUST'ın, SSL güvenli sunucu sertifikası pazarında uluslararası geçerlilikte hizmet veren Türkiye'nin ilk ve tek kuruluşu olduğunu söyledi.

SSL sertifikası hizmetleri sağlayan yabancı kaynaklı firmaların Türkiye'de genelde birkaç temsilci üzerinden satışlarını gerçekleştirdiğini anlatan Tüfekçi, bir Türk firmasının bu hizmete başlamasıyla kullanıcıların hizmet kalitesinde de önemli avantajlar elde edeceklerini söyledi. İnternette güvenli iletişimi sağlayan SSL sunucu sertifikalarını yurt dışı kaynaklı firmaların fiyatlarının altında sunduklarını belirten Tüfekçi, "Fiyatlarımızla ve güvenilirliğimizle sadece Türkiye'de değil, uluslararası pazarda da pay sahibi olabilmek için agresif rekabet uyguluyoruz" diye konuştu.

Tüfekçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Nasıl başka firmalar gelip bu ürünlerini Türkiye'de satabildiyse biz de ürünlerimizi başka ülkelerde satabilecek konuma geldik. Buna bir engel kalmadı. Türkiye'nin, SSL sunucu sertifikaları alanında katma değerli ürününe artık sahibiz. Tüm bu özelliklerle birlikte TÜRKTRUST SSL sertifikaları hizmeti, güvenilir yerel bir şirket tarafından yerli teknolojiyle üretilen ve dünya standartlarında kabul görmüş bu alanda ülkemizdeki ilk ve tek hizmettir."


AA

Sonraki Haber

Forum