IE OS ve Firefox OS'a merhaba

Chrome'dan Chrome OS oluyor da, neden IE'den IE OS, Firefox'tan Firefox OS olmasın?

İşletim sistemi olarak duyurulan ancak temel olarak işletim sistemi kavramının dışında, bilgisayarın açılışını da gerçekleştiren, cihaz sürücülerini yükleyen bir internet tarayıcı olan Chrome OS, hem geleceğe yiönelik bir girişim olarak ilgiyle takip ediliyor, hem de son zamanların en büyük hayal kırıklıklarından biri.

Sonuçta gelişmiş özellikler çıkartılıp sadece cihaz sürücüleri ve belli başlı parçalar geride bırakıldığında, işletim sistemi zaten saniyeler içerisinde açılabilir. Ama bu, masaüstü işletim sisteminde, kullanılacak olan her şeyin sonradan yüklenmesi anlamına geliyor. Chrome OS için bütün uygulamaların internet üzerinden yüklenip çalışması demek oluyor.

Kullanıcılar Windows'a ve Mac'e rakip bir ürün beklerken, alışılmadık derecede sade bir işletim sistemiyle karşılaştı. Şimdi soru şu, internet tarayıcı işletim sistemi olabiliyorsa, Internet Explorer ve Firefox, hatta Opera, Safari, Maxton vb bu trendi neden izlemesin?

Henüz tutulmadı ama potansiyeli büyük

Chrome OS başarılı olursa herkesi peşinden sürükleyebilir

Chrome OS bugün için bir hayal kırıklığı olsa da aslında herkes önümüzdeki yıllarda bu konseptin başarılı olup olmayacağını merak etmeden de duramıyor. Alışılmış masaüstü işletim sisteminin rahatlığı ve gücü dururken, her şeyi bir kenara bırakmak şimdilik pek çekici değil.

Ama olur da gerçekten bulut bilgi işlem sistemleri ana trend haline gelirse, Chrome OS yüklü netbooklar satışta büyük bir başarı yakalarsa; işte o zaman tarayıcı tabanlı işletim sistemleri devrine merhaba diyebiliriz. Daha önceki bir yazımızda değindiğimiz gibi Microsoft Chrome OS projesine katılmak yerine, Internet Explorer tarayıcıyı, ya da pek dikkat çekmeyen Gazelle projesini bir işletim sistemi haline getirmeye karar verebilir.

Hızlı açılan, her şeyi internet üzerinden yapan bu işletim sistemlerinin temel amacı da elbette yapımcılarının hizmetlerine trafik çekmek olacaktır. Microsoft, IE OS ile Bing kullanımını ve online hizmetlerini yaygınlaştırabilir.

Microsoft'tan hibrit Windows

Bulut bilgi işlem ile alıştığımız masaüstü işletim sistemlerinin birleşmesi daha büyük olasılık

Eğer bu tarayıcı işletim sistemleri gömülü olmazsa ya da yakın donanım ihtiyaçlarına sahip olursa kullanıcılar farklı, ücretsiz internet tarayıcı tabanlı işletim sistemlerini kurup kaldırabilirler de. Çoklu boot ekranı ve işletim sistemi seçimi de pekala mümkün.

Hatta Microsoft'un tarayıcı seçim ekranını koymak zorunda kalması gibi netbook satıcıları haksız rekabeti önlemek için bilgisayarlara farklı tarayıcı bazlı işletim sistemlerini kurup satmak zorunda bile kalabilirler.

Ancak daha güçlü olan olasılık şu ki, Microsoft gerçekten salt internet üzerinden çalışan işletim sisteminin büyük bir başarı yakaladığını görmeden IE OS geliştirmeyecek. Bunun yerine Azure'a ağırlık verecek, yeni Windows sürümlerinde internete ağırlık verecek ve alıştığımız offline çalışabilen masaüstü işletim sistemiyle, internet hizmetlerinden, bulut bilgi işlemden yararlanan yeni nesil hibrit işletim sistemleri geliştirecek.

Sonraki Haber

Forum