IE'nin sonu mu geliyor?

Bir zamanlar internetin kralı Internet Explorer'dı. Peki ama sonra ne oldu; yarın neler olacak?

Microsoft'un Windows XP ve Internet Explorer 6 ile internete hükmettiği günler geride kaldı. Aslında Windows 95 ile birlikte patlama yaşayan IE kullanımı, en büyük başarısının ardından rakipsiz kalmıştı.

Rakipsiz kaldığı için gelişemeyen Internet Explorer, Firefox tehlikesi güçlenene kadar kendini toparlayamadı. Ancak Internet Explorer 7 ile kıpırdandı ve 8 ile güçlü bir şekilde kendini tarayıcı savaşında buldu. Sadece Firefox ile değil, IE6'nın ta kendisiyle rekabet etmek zorunda kaldı. Daha iyiydi ancak alışkanlıklar kuvvetliydi.

Yüzde 95'lik pazar payından düşüşü devam eden Internet Explorer, bunun neredeyse üçte birini kaybetti. Bir zamanlar ölü olan tarayıcı pazarı yeniden canlanıyordu...

Tarayıcı savaşları 2010

Chrome en hızlı yükselen

İnternet ölçüm şirketi Net Applications'a göre 2010 yılı Microsoft ve Internet Explorer için zor geçecek.

IE 2010'da pazar payı kaybetmeyi sürdürürken, rakipleri güçlenecek. 2009 yılında yüzde 7.8 düşen IE kullanımı yüzde 62.7 civarında. 2008'de yüzde 8.3 düşmüştü. Ayrıca bu süreç hızlanıyor, Internet Explorer kullanımı 2009'un son 6 ayında, aylık düşüş hızı olarak önceki 6 aylık dönemin üç katı hızda düşüş yaşadı.

Avrupa Birliği'nin anti-tekel kararı da işleri kolaylaştırmayacak. Windows 7'nin başarısı, bu kadar olmasaydı uzun vadede IE'nin varsayılan tarayıcı olmasıyla durumu tersine çevirebilirdi. IE'nin tek bir kozu kaldı, testlerde şaşırtan IE9.

Firefox, Almanya'da IE'yi geçmeyi başardı. Ama Ateş Tilkisi'nin hemen kuyruğunda, Safari'yi geçiveren Google Chrome internet tarayıcı var. Chrome, uzun vadede bütün tarayıcılar için en büyük tehdidi oluşturuyor. Çünkü Firefox yüzde 2.9 artarken, Chrome yüzde 3.2 artarak en hızlı büyüyen tarayıcı oldu.

Sonraki Haber

Forum