IE kullanmayı gerçekten bırakmalı mıyız?

Internet Explorer'ı terk edip Firefox ve Chrome'a geçmeli miyiz? İşte bu sorunun çok net cevabı...

Internet Explorer güvenlik açıkları kamuoyunda derin yankılar uyandırdı.

Bunda en büyük pay Almanya ve Fransa gibi ülkelerin yaptığı "Internet Explorer kullanmayın" çağrıları oldu. Microsoft ise eski sürümlerin güvenliğin zayıf olduğunu, açıklar olduğunu, bu yüzden kullanıcıların yeni sürümleri kullanması gerektiğini belirtti.

Herkes bir şeyler söylüyor, peki tüketiciler Internet Explorer kullanmayı bırakmalı mı? İşte bu sorunun cevabına bakıyoruz.

Dünyanın en yaygın kullanılan tarayıcısı Internet Explorer olduğu için, bu tarayıcıdaki güvenlik açıkları bütün diğer tarayıcılardan daha fazla önem arzediyor. Microsoft en zayıf halka olan IE6'nın fişini defalarca çekmeye çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Özellikle korsan Windows XP kullanan ve otomatik güncelleştirmeleri kapatan kullanıcılar büyük tehdit altında. Microsoft bu yüzden sadece IE6'yı değil, Windows XP'yi de ufak ufak bitirmek istiyor.

Diğer tehlikeler

Güncelleme bütük tehlikelere karşı şart

Microsoft'un yayınladığı yama, Çinli hackerların Google'ı hacklemekte kullandığı IE açığını kapatıyor.

Ancak bu arada hackerların sadece IE değil, Adobe PDF kullandığını da hatırlatmak gerekiyor. Kullanıcıların PDF kullanmayı bırakmasına bir yönelik açıklama oldu mu? Hayır olmadı. Dahası 2009 yılına Flash açığını kullanan saldırılar da damgasını vurdu. Adobe Flash internette büyük ağırlıkla kullanılmaya devam ediyor. Sonuçta bu açıklar kapatıldı.

IE6'yı bırakıp IE8'e geçmek mantıklı bir seçenek ama Internet Explorer, bütün sürümleriyle bir kenara bırakılabilecek bir tarayıcı değil. Geriye dönük uyumluluk için şirketlerin vazgeçilmez tarayıcısı. Dahası Amerikan Savunma Bakanlığı bile Internet Explorer kullanıyor ve sadece bu tarayıcıyla uyumlu özel yazılımlar kullanıldığı için asla vazgeçemeyecek gibi görünüyor.

Şirketler ve devlet daireleri bir yana, son kullanıcı Firefox'a ya da Chrome'a geçebilir. Peki geçerse daha güvende olur mu?

Peki son karar ne olmalı?

Kullanmayı biliyorsanız hepsi kullanılabilir

İnternet tarayıcıların birbirine güvenlik açısından teknik olarak çok bir üstünlüğü yok. Çünkü hepsinin kendi güvenlik açıkları zaman zaman ortaya çıkıyor.

Bütün tarayıcılar güvenli kalabilmek için devamlı güncellenmek zorunda. Burada iki önemli faktör var. Bunlardan ilki, tarayıcının kullanımının yaygınlığı. Dünyanın büyük kısmı IE kullandığı için saldırılar için en zengin hedef IE oluyor. Tek bir açıkla daha çok kullanıcıyı hacklemek mümkün oluyor, bu da hackerların aynı çalışma miktarıyla daha fazla yasadışı gelir elde etmesi demek.

Bu açıdan bakıldığında piyasa payı daha düşük bir tarayıcı seçmek daha güvenli. Öte yandan açıkların ortaya çıkması da daha geç oluyor.

İkinci faktör ise otomatik güncellemeler. IE'nin en büyük problemi kullanıcıların güncelleme yapmamasından ve otomatik güncellemeleri kullanmamasından kaynaklanıyor. Google Chrome arka planda küçük güncellemeleri mutlaka yapıyor. Firefox da kullanıcıları güncelleme yapmaları için daha çok rahatsız ediyor.

Sonuç itibariyle çeşitlilik güvenlik açısından fayda sağlıyor. Bilgisayarını güncellemeyi ihmal etmeyen bir kullanıcı, IE de dahil istediği yazılımı ve tarayıcıyı rahatlıkla ve güvenle kullanabilir. Yani bir tarayıcıyı bırakmak, sizi asla güvenli sulara taşımayacaktır...

Sonraki Haber

Forum