IBM, Türkiye'de düzenlediği basın toplantısıyla yapay zeka alanındaki gelecek planlarını açıkladı
IBM, İstanbul Feriye Palace'da düzenlediği basın toplantısıyla yapay zeka alanındaki gelecek planlarını açıkladı. İşte toplantının öne çıkan notları...
IBM, 6 Mart 2024 tarihinde İstanbul Feriye Palace'da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla, şirketin yapay zeka alanındaki gelecek planlarını ve sektördeki durumunu değerlendirdi. Toplantıya, IBM Türkiye'nin Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna, IBM CTO'su Serdar Gere ve birçok basın mensubu katıldı.
Toplantıda açıklanan IBM Küresel Yapay Zeka Benimseme Endeksi, şirketlerin yüzde 42'sinin yapay zekayı kullanmaya başladığını, yüzde 40'ının ise araştırma veya deneme aşamasında olduğunu gösteriyor. Son 5 yılda, yapay zeka benimseme oranı ise ikiye katlanmış durumda. Endekse göre, şirketler personellerini eğitirken ve yapay zekayı üretim süreçlerine entegre ederken yapay zekaya öncelik veriyor. Bu öncelikli kullanım durumları arasında insan kaynakları, müşteri hizmetleri iş akışları ve bilgi teknolojileri süreçleri bulunuyor. Yapay zeka uygulamalarının önündeki engeller arasında ise beceri eksikliği, veri karmaşıklığı ve güven gibi faktörler yer alıyor.
IBM, verilerin ve öngörülerin
yaratıcılarına ait olduğu, güven ve şeffaflık ilkelerini temel alan
yapay zeka
yeteneklerinin geliştirilmesine odaklandığını, ilk kurumsal veri ve
yapay zeka platformu olan Watsonx ile
güvenilir veri ile yapay zekanın etkisini ölçeklendirmeyive
hızlandırmayı hedeflediğini belirtiyor. IBM İş Değerleri
Enstitüsü (IBV) verilerine göre, CEO'ların yüzde 75'i
rekabette üretken yapay zekanın etkili olacağını belirtirken, yüzde
50'den fazlasının veri güvenliği konusunda endişeleri
bulunuyor.
IBM İş Değerleri Enstitüsü'nün (IBV) Araştırmasına göre, yöneticilerin yüzde 75’i sürdürülebilirliğin iş sonuçlarına olumlu bir etkisi olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik verilerini otomatik olarak elde eden kuruluşların sayısı sınırlı.
Basın toplantısında, IBM'in yapay zeka teknolojilerinin farklı sektörlerde çeşitli uygulamalara yönelik çözümler sunduğu açıklandı. Bunlar arasında; futbolcu transferlerindeki belirsizliği azaltmak amacıyla geliştirilen Scout Advisor veya Londra Metrosu operasyonlarının bakım ve erken müdahale sistemlerini geliştirmek için düzenlenen IBM Maximo gibi çözümler bulunuyor. Ayrıca NASA'nın metin ve sensör verileri için yapay zeka uygulamaları oluşturmayı kolaylaştırmak, doğal tehlikeleri tespit eden ve bitki örtüsü ve vahşi yaşam habitatındaki değişiklikleri izleyen modelleri etkinleştirmek ve IOT verilerini organize etmek için Watsonx.ai geospatial modellerinden yararlandığı belirtildi.
Son olarak IBM, SkillsBuild platformu ile yapay zeka, siber güvenlik, veri analizi, bulut bilişim ve mesleki beceriler gibi konularda birçok eğitim fırsatı sunduklarını, Türkiye’de de bu anlamda birçok proje yürüttüklerini ve yürütmeye devam ettiklerini dile getirdi. Bu yıl Kodluyoruz Derneği ile bir eğitim programını başlatacağını açıklayan şirket, bu program ile siber güvenlikten kodlamaya kadar birçok beceri kazanımı elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.