Hubble, parçalanan bir asteroiti görüntüledi!
Hubble teleskobu, güneşin etrafında dolaşırken paramparça olan bir gök cismini böyle görüntüledi!
Hubble uzay teleskobu, güneşin etrafında dolanırken paramparça olan bir asteroidin görüntülerini yakalamayı başardı. HubbleSite'ta yapılan açıklamaya göre bu tür bir parçalanmaya ilk kez rastlandı.
Gözlem, Catalina ve Pan-STARRS'ın geçen sene asteroidin çevresinde garip, belirsiz bir cisim keşfetmesiyle başladı. Ardından Hawaii'deki WM Keck Observatory, "toza gömülü bir alanda hareket eden 3 gövdenin dünyanın çapına yakın bir boyutta" olduğunu söyledi. Hubble tam bu sırada devreye girdi ve sadece şaşırtıcı değil, açıklanması zor bir fenomen gözlemledi. Asteroid, 10 parçaya ayrılmıştı ve parçalanma devam ediyordu.
Birden çok parçaya ayrılan nesnenin etrafındaki toz bulutunun güneş ışığının basıncıyla dağıldığı gözleniyor. Kuyruklu yıldızların parçalanması, University of California'dan gök bilimci David Jewitt'e göre şaşırtıcı bir durum değil. Ancak bir asteroidin (küçük gezegen) başına bunun gelmesi başka bir olay. Jewitt, şöyle devam ediyor: "Bu bir taş. Gözlerinizin önünde parçalara ayrılması çok etkileyici."
Parçalar, birbirinden saniyede yarım metre hızla ayrılırken asteroit, güneş etrafında saniyede 17 km hızla dönmeye devam ediyor. Jewitt'in UCLA sitesinde söylediklerine göre P/2013 R3, herhangi bir gezegene veya güneşe yeterince yaklaşmıyor, bu yüzden gelgitsel gerilimlerin parçalanmayla ilgisi bulunmuyor. Jewitt'e göre parçalanmanın nedeni, sıcaklık veya aşınma da değil.
Jewitt'in takımı, P/2013 R3'ün parçalanmasının nedeninin dönüşten kaynaklanan gerilimler olabileceğini söylüyor.
Hubble'ın yaptığı açıklamaya göre asteroidin 200 bin tonluk kalıntıları, gelecekte meteorlar için zengin bir kaynak haline gelecek. Zaman içinde hepsi güneşe saplanacak ancak küçük bir kısmı, bir gün Dünya'ya da ulaşabilir.
Fotoğraflardan oluşturulmuş animasyonu, yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.