Huawei, HarmonyOS ile Microsoft'un yapamadığını yapmak istiyor

ABD'nin ambargo uygulayıp Android ekosisteminden çıkardığı Huawei, buna cevap olarak kendi işletim sistemi HarmonyOS'u geliştirmiş ve ABD'ye mahkum olmadığını göstermişti. Peki şimdi sırada Android ve iOS'u aşağıya çekmek mi var?

ABD, Çinli teknoloji devi Huawei'nin ABD markalarını oyun dışı bırakıp bir numara olacağını çok önceden görüp şirkete savaş açmak için bin dereden su getirdi, bahaneler buldu ve sonunda 2019'da ABD şirketlerinin Huawei ile çalışmasını yasakladı. Böylece şirket Google Android sisteminden çıkarıldı. Ama Huawei, bu hamleye kendi işletim sistemi ile cevap verdi.

Çinli şirketin işletim sistemi HarmonyOS, 4.000 uygulamaya ulaştı ve yeni 1.000 uygulama da yolda. Şirket uygulama geliştiricileri teşvik ettikçe pazar payı da büyüyor. Öyle ki, ABD'nin korktuğu oldu ve Huawei ilk defa Çin pazarında Apple'ı geçti. Apple'ın pazar payı %20'den %15,7'ye düşerken Huwei tırmandı. Çin pazarının lideri ise, yine Çinli bir dev olan Vivo oldu.

Microsoft bir zamanlar Windows Mobile ile bu hayali gerçekleştirmeye çalışırken o kadar başarısız oldu ki sadece Windows Mobile işletim sistemini batırmakla kalmadı Nokia ve SymbianOS'u da beraberinde dibe çekti. Birkaç milyar dolar için Nokia'yı Microsoft'a satan yöneticiler muhtemelen dünyanın geleceğini çok radikal şekilde değiştirdiklerin farkında değillerdi. 

Ancak bu Huawei için daha yolun başı. Şirket şimdi gözünü yurt dışı pazarına dikti.

Çin pazarındaki büyük satışların desteği ve 5.000 uygulamanın özgüveniyle dünya çapında yarışa geri dönecek şirketin Apple ve Android'in pazar paylarını aşağı çekmesi sürpriz olmayacak zira Huawei rakipleri gibi fason üretim teknolojilere değil, kendi geliştirdiği teknolojilerin üretimine dayanan bir politika izliyor.

O son ambargoyu koymayacaktınız

Bu da onu Samsung gibi güçlü bir rakip haline getiriyor ama Samsung'un aksine ABD'li Google'ın Android ekosistemi için değil kendi ekosistemi için çalışıyor. Bu da tüketiciler için olumlu ve sağlıklı bir rekabetin oluşacağı anlamına geliyor. 

Bundan sonra ABD hükümeti bir ambargo kararı aldığında muhtemelen dev ABD şirketleri Beyaz Saray'ın kapısına dayanıp vazgeçirmeye çalışırlar çünkü ABD'nin kendi şirketlerini korumak için ambargo koyduğu herkes ertesi gün ABD şirketlerinin en büyük rakibi oluyor.

Sonraki Haber

Forum