HTC One X+ testte!
HTC'nin, amiral gemisi One X'i güncelleyerek piyasaya sunduğu One X+'ını A'dan Z'ye test ettik!
Samsung'un Galaxy Note 2'sini bir kenara bırakacak olursak, şimdiye dek üst düzey bir Android cep telefonu isteyenlerin başlıca 2 alternatifi bulunuyordu: Samsung Galaxy S3 ve HTC One X. Bu ikili arasındaki kıyasıya çekişmedeyse ibre, çoğu zaman Galaxy S3'ü gösteriyordu.
Ama şimdi, HTC işleri değiştirmek için yeni adımıyla bir kez daha karşımızda. One X'in geliştirilmiş modeli olan One X+, meraklı bir bekleyişin ardından piyasada. Ve tabii ki, CHIP Online test merkezimizde...
Zaten yeterince güçlü olan ve testlerimizde bizden yüksek puan almayı başaran One X'in daha gelişmiş hali nasıl olur; bizlere farklı neler sunabilir? İşte bu testimizde, bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız.
Boyutlarda değişen bir şey yok
Öncelikle, One X ve One X+ arasındaki farklara göz atalım. İlk bakışta iki telefon arasında pek bir fark görünmüyor. One X+'ta farklı olan, dokunmatik tuşların kırmızı olması; kamera lensinin çevresinin de aynı şekilde kırmızı bir çerçeve ile çevrelenmesi. Bunların dışında, kasa yapısı tamamen aynı. One X+ da, 134 x 70 x 11 mm'lik boyutlara sahip. Ağırlık ise, OneX'ten sadece 6 gram daha fazla: 141 gram...
Ekran yine SLCD2 teknolojisi ile üretilmiş ve sunduğu çözünürlük 1.280 x 720 piksel. Boyut ise, One X'te olduğu gibi, yine 4.7 inç. Büyük bir ekrana sahip olmasına rağmen, kasanın boyutları, tek elle kullanım için oldukça makul.
Telefonun işçilik ve malzeme kalitesi yine üst düzeyde. Ancak son dönem HTC modellerinde olduğu gibi, One X+'ta da yekpare (unibody) kasa kullanılmış. Bu yüzden, bataryayı değiştirmek ya da ayrıca satın alacağınız yedek bataryadan destek almak mümkün değil.
Kasa ve depolama alanı
Kasa üzerindeki girişler yine çok kısıtlı: microSIM kart için bir slot, kulaklık girişi ve microUSB girişi. microUSB girişi telefonu şarj etmek için kullanıldığı gibi, uygun bir aparatla, HDMI çıkışı da sağlayabiliyor.
microSD bellek kartı slotu nerede diye düşünenlere kötü haber: One X+'ta da bellek kartı desteği yok. Ama telefonun 32 ve 64 GB'lık iki farklı modelle gelmesi, bu eksiği biraz olsun unutturuyor. 16 GB'lık telefonlarda bellek kartı bulunmaması (Windows Phone 8X gibi) önemli bir sorun olsa da, 32 veya 64 GB'lık depolama alanı, bellek kartı desteğinin eksikliğini unutturabiliyor.
Test ettiğimiz model 64 GB depolama alanı sunuyordu. Android ve diğer ön yüklü HTC uygulamaları için ayrılan alan dışında, telefon 55 GB'lık oldukça geniş bir depolama alanına sahip. Bu alan, hem uygulamalar için, hem de multimedya dosyaları için, standart bir kullanıcıya yeterli gelecektir.
One X+'ın One X'ten farklı yanları
Telefonda yine 8 megapiksel ana kamera bulunuyor. Bu kamera, 1.080p HD video çekmenize imkan tanıyor ve LED flaş ile destekleniyor. Ön yüzde de, 1.6 megapiksellik ikinci bir kamera, görüntülü görüşme için yerini almış. Bu kamera ise, 720p çözünürlükte video çekimine izin veriyor.
One X ve One X+ arasındaki asıl farklar, telefonun içine girdiğimizde ortaya çıkıyor. Öncelikle, One X'in 1.5 GHz'lik dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisi, bu kez yerini, 1.7 GHz'lik dört çekirdekli Tegra 3 AP37 işlemciye bırakmış. RAM miktarı ise, yine 1 GB.
One X+'ın önemli bir yeniliği de, doğrudan Android 4.1 Jelly Bean ile birlikte gelmesi. Tabii ki Android 4.1, HTC'nin kendi arabirimi olan Sense 4+ ile destekleniyor.
İki model arasındaki daha önemli bir fark ise, bataryanın 2.100 mAH'a güncellenmesi. Hatırlanacağı gibi, One X'te kullanılan batarya 1.800 mAH'lık bir kapasite sunuyordu.
2.100 mAH'lık batarya, One X+'ın kullanım süresini kayda değer bir biçimde artırıyor. Detaylı testimizi, ilerleyen bölümlerde bulacaksınız.
Tetlerimize geçmeden önce, One X+'ın diğer özelliklerini de listeleyelim: Wi-Fi 802.11n/g/b/a, 5 noktalı kapasitif dokunmatik ekran, Bluetooth 4.0, NFC, Beats Audio ses geliştirme teknolojisi ve tabii ki GPS...
Ekran testleri
Ekranın gün ışığı altında sunduğu parlaklık, One X ile neredeyse aynı: 440 cd/m2. Ancak bu değerin, One X'de biraz daha yüksek olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Yüksek kontrast değeri ve yeterli parlaklık sayesinde, ekranın görülebilirliği oldukça başarılı. Yansıma ise çok rahatsız edici değil. Yine de, yansıma konusunda en iyi telefonun One X+ olmadığı bir gerçek.
Renkler ve görüntünün keskinliği oldukça iyi ve canlı olsa da, şurası bir gerçek ki, Super AMOLED ekranların başarısını yakalayamıyor. Aynı sözleri, yukarıda övdüğümüz parlaklık ve özellikle de kontrast konusunda tekrarlayabiliriz. One X+'ın sunduğu değerler SLCD2 için her ne kadar yüksek olsa da, Super AMOLED ekranlar kadar iyi değil.
Ekranın 5 noktalı dokunmatik olduğunu söylemiştik. One X'in parmak hareketlerimize verdiği tepki, tek kelimeyle kusursuzdu. Aynı övgüyü, One X+ da hak ediyor. Yaptığımız testlerde, ekranın hareketlere tepki vermemesi gibi bir durumla hiç karşılaşmadık.
Batarya testleri
Piyasadaki cep telefonu markaları arasında en iyi batarya ömrü sunan ilk üçü listeleyin desek, HTC'nin bu listede yer alamayacağı bir gerçek. Zaten HTC kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konuların başında, çoğunlukla batarya ömrü geliyor.
Aslında şikayet edilen süreler, çok da kötü değil. Ama One X+ ya da 8X gibi üst düzey akıllı telefonlardan beklenen, ortalama bir kullanımda değil, yoğun kullanımda kullanıcısını yarı yolda bırakmaması. Ve ne yazık ki, HTC, bugüne dek bunu pek başaramadı.
One X+'ın en önemli artısı, işte bu noktada ortaya çıkıyor. 2.100 mAH'lık batarya, en azından HTC açısından, önemli bir yol kat edilmesini sağlamış. Yaptığımız testlerde One X+, kesintisiz 8 saat 34 dakika konuşma ve 6 saat 39 dakika internet bağlantısı süresi sunuyor. Her iki süre de, One X'e göre birer saat kadar daha fazla. Yani One X+ kullanıcıları, One X kullanıcılarının şikayet ettiği batarya ömrü konusunda biraz daha şanslı.
Bu arada, One X+'ın özel güç tasarruf modunun çok işe yaradığını da söyleyelim. Bu modda telefon işlemci hızını 1.3 GHz'e düşürüyor ve bağlantıları, kullanılmadıkları zamanlarda kapatıyor. Tabi bu durum, pil ömrünün daha da uzamasını sağlayabiliyor.
Küçük bir de not: Bataryanın sıfırdan tam dolu hale gelmesi için gereken şarj süresi 2 saat 27 dakika...
Performans testleri
HTC One X+'ın, küçük kardeşi One X'e göre 0.2 GHz daha hızlı bir Tegra 3 ile donatıldığından daha önce bahsettik. Bu fark her ne kadar Quadrant testimizde büyük fark yaratsa da, performansa etkisi o kadar fazla fark edilmiyor. Örneğin uygulamaların açılış süresi, One X'e oranla biraz daha hızlı. Ancak bu hız farkı, çoğu kullanıcı için çok da bir şey ifade etmeyecektir.
Konu Android 4.1 olduğunda, işlemci gücünü bize hissettiren tek detaydan bahsedebiliriz: Widget'ların listelendiği sayfalar. Bugüne dek test ettiğimiz tüm Android 4.0 ve 4.1'li telefonlarda (buna Galaxy Note 2 de dahil), widget'ların listelenmesi sırasında küçük bir takılma yaşadık. Ancak One X+, bu takılmaya şahit olmadığımız ilk cep telefonu olmayı başardı.
Yine de, en azından gelecek için, telefonda 1 yerine 2 GB RAM olmasını tercih ederdik. 1 GB RAM şu an, Galaxy Note 2 dışındaki telefonlarda standart olsa da, One X güncellemesi olarak piyasaya sürülen One X+'ta 2 GB RAM bulunması, bizce daha doğru bir seçim olabilirdi.
Kamera testleri
One X+'ın kamerasının sunduğu kalite, One X ve HTC'nin Windows Phone 8X'i ile çok benzer. 8 megapiksellik kamera, gün ışığı ve yeterli yapay ışık altında oldukça başarılı. Renkler son derece canlı, detaylar büyük bir başarı ile fotoğrafa yansıyor. Hareketli nesnelerin çekimi de, One X+'ın kamerası ile oldukça iyi sonuçlar verebiliyor.
Ve yine sıra geldi işin bozulduğu noktaya, yani gece ve karanlık ortam çekimlerine... Bu tip ortamlarda One X+ ile çektiğiniz fotoğraflar, çoğu zaman, bir fotoğraftan çok bir suluboya resme benzeyebiliyor. Detaylar inanılmaz derecede azalıyor, renkler birbirine karışmaya başlıyor. LED flaş, tüm bu bozulmaları engelemekten oldukça uzakta.
Kısacası One X+'ın kamerası, tüm yeni dönem HTC telefonlarda gördüğümüzden daha farklı bir kalite sunmuyor: Yeterli ışıkta son derece başarılı ama gece çekim yapacaksanız ondan fazla bir şey beklemeyin.
Sonuç
En başta da söylediğimiz gibi, üst düzey bir Android cep telefonu arayanlar için (dev ekranlı modeller hariç) akla gelen ilk iki alternatiften biri hep One X olmuştur. Ve şimdi One X, güncellenerek, daha da güçlenerek, One X+ adıyla karşımıza çıkıyor.
Dediğimiz gibi, One X+'a yeni bir telefon olarak değil, güncellenmiş bir One X olarak bakmak daha doğru olabilir. İşte bu yüzden, telefonun ne kadar başarılı bir satış rakamı yakalayacağı, tamamen HTC'nin vereceği fiyat kararına bağlı. Telefon henüz ülkemizde resmi olarak satışa sunulmadığı için, fiyat da belli değil.
Telefon, testlerimizden de anlayabileceğiniz gibi, son derece güçlü ve başarılı bir model. Ancak Galaxy S3'ün son dönemde yaşanan indirimlerle birlikte 1.500 TL seviyesine düşen fiyatı, One X+ için önemli bir dezavantaj. Eğer HTC, One X+'ı Galaxy S3 ile yarıştırmak istiyorsa, fiyatı da bu seviyelerde tutmak zorunda. Benzer performanslar sunan iki telefondan biri 1.500 TL iken diğeri 2.000 TL seviyesinde piyasaya sürülürse, tabii ki pek çok kullanıcının tercihi 1.500 TL'lik seçenekten yana olacaktır.