HTC'nin yeni telefonu One E8'i test ettik

Ülkemizde resmi olarak satılmasa da Avrupa'da rekor satış yakalayan HTC One E8'i test ettik!

İşleri bir süredir iyi gitmeyen telefon üreticisi HTC, yaz başında çıkardığı One M8 modeli ile büyük beğeni toplamıştı. Firmanın amiral gemisi olan One M8, metalik kasa ve dev ekranı ile çok güçlü bir tasarıma sahipti.

HTC bu başarılı tasarımı koruyarak ama telefonu metalden değil, plastik kasadan üreterek daha düşük fiyatlı bir model olan One E8'i de, her ne kadar ülkemizde resmi olarak satışa çıkmasa da,  müşterilerine sundu. E8'in, abisine göre bir diğer eksisi de, arka yüzdeki çift kamerası. M8'de yer alan çift kamera E8'de yer almıyor. E8 arka yüzde tek kamera ile geliyor...

Peki, HTC çok beğenilen metal kasalı M8'i, plastikle kaplayarak ve elbette çift kameralı sistemini bozarak yarattığı E8 ile aynı beğeniyi ve başarıyı yakalayabilecek mi? HTC One E8'i ele geçirdik ve test merkezimizde konuk ettik. Gelin telefonu birlikte inceleyip cevabı birlikte bulalım...

Plastik kasa

E8'in en çok dikkat çeken özelliği, plastik kasası... HTC'nin, düşük fiyatlı bir model yaratabilmek için telefonun üzerindeki yüksek maliyet kalemlerinden olan biri olan metal kasayı devre dışı bırakması gerekiyordu. Bunda şaşıracak bir şey yok.

Peki metal kasadan plastik kasaya geçiş telefonda ne kadarlık bir fiyat düşüşüne neden oldu, bu detay odaklanmak lazım. Yani, "ben M8'in tasarımını ve kalitesini beğeniyorum ama metal kasa için fiyat ödemek istemiyorum, telefonum plastik kasalı da olabilir," diyenler için HTC yaklaşık %30'luk indirim sağladığını söyleyelim. Bu da Türk lirası ile 750 liraya yakın bir fiyat farkı demek. Kabul etmek gerekir ki, sadece metal kasa için 750 lira fazla ücret ödemek istemeyecek pek çok kullanıcı olacaktır. Dolayısıyla, HTC'nin doğru bir adım atmış olduğunu söyleyebiliriz.

Plastiğin kalitesi ise hiç fena değil. Düz, pürüzsüz, iyi işlenmiş, güçlü bir materyal etkisi bırakırken aynı zamanda hafifliği ile de eli yormayan bir telefon ortaya çıkarıyor. Aslında HTC'nin One E8 modelini, iPhone 5C'ye benzetmek doğru olabilir. Zira HTC bu modelde, plastik materyalden üretilen bir amiral gemisi değil, amiral gemisi olan M8'i satın almak için 2500 lira ödemek istemeyen, daha düşük bütçeli müşterileri hedefliyor. 

IR yok!

Telefonu ile televizyonunu uzaktan kumanda etmek isteyenler, M8'de yer alan IR özelliğinin E8'de olmadığını duymaktan hoşlanmayabilirler. Ancak telefonunu uzaktan kumanda olarak kullanan kaç kişinin olduğunu sorgulayan HTC'nin maliyeti düşürmek için IR özelliğinden vazgeçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Aslında çoğumuz, IR özellikli bir telefona sahip olsak da bunun farkında bile olmuyoruz ve telefonu yıllarca kullansak da IR özelliğini asla kullanmıyoruz. Peki hiç kullanmadığımız bir özellik için, ekstra ücret ödemek ister miyiz?

Kamerası yeterli mi?

HTC One E8, bir teknoloji marketinde rakip telefonların yanına koyduğunuzda, 13 MP'lik kamerası ile pek çok rakibini geride bırakabilir. Ama onu çok adaletsiz bir şekilde büyük abisi One M8 modeli ile karşılaştırdığımızda, M8'in arka yüzünden yer alan çift kameranın E8'de yer almadığını görüyoruz. Dolayısıyla, eğer E8'i, M8'e bütçemiz yetmediği için almaya niyetleniyorsak hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Ancak 13 MP kameranın da bugünün standartlarında üst seviye olduğunu ve yüksek kaliteli fotoğraflar elde etmemizi sağlayacağını unutmamız gerekiyor.

Motion Launch

HTC One M8'in sevilen özelliği Motion Launch, küçük kardeşi E8'de de bulunuyor. Motion Launch, telefon kilitliyken hareket haline geçtiğinde ekrana tıklamayla ekranın açılmasını sağlıyor. Böylece kullanıcılar, oturdukları yerden kalkıp yürümeye başladıklarında, açma kapama tuşunu aramadan, ekrana dokunmak suretiyle telefonu açabiliyorlar.

Ancak, telefon masa üstünde dururken ekrana dokunmak telefonu açmıyor. Bu özellik için, telefonun hareket ediyor olması gerekiyor. Yine de One E8'in hareket sensörünün çok hassas olmadığını da söyleyebiliriz zira telefon hareket halindeyken her seferinde sağlıklı çalışmadığını deneyimledik.

Boom Sound

One E8'ine etkileyici bir özelliği ise Boom Sound hoparlörleri... Cihazın altında yer alan hoparlörler çok güçlü ses çıkışına sahip ve bir telefondan beklenmeyecek ölçüde yüksek bas sesler verebiliyor. Güçlü bir hoparlör aynı zamanda mobil oyunların da daha keyifli olması anlamına geliyor. Yarış oyunlarında motorun sesini, çatışmalı oyunlarda silahların seslerini çok daha güçlü hissedebiliyorsunuz.

Arayüz ve performans

Telefonun arayüzü büyük abisi One M8 ile aynı arayüz. Bu da, E8 sahiplerinin de M8 sahipleriyle benzer bir deneyim yaşamasını sağlıyor.  HTC'nin Sense UI arayüzünü kullanan E8, arayüz sayesinde Blinkfeed özelliğine de sahip. Bu özellik, telefonun pek çok özelliğine, tek bir dokunuşla ulaşmayı sağlıyor.

Blinkfeed, biraz Windows Phone 8.1'i andırıyor. Uygulamalar ve özellikler, ekranda köşeli pencereler şeklinde dizilmiş şekilde bekliyor. Blinkfeed'de tek parmak veya iki parmak kullanmak fark ediyor. Tek parmakla ekranı kaydırdığınızda, uygulamalardaki güncellemeleri alıyorsunuz. örneğin, Facebook veya Twitter'daki son paylaşımlar gösteriliyor. Ama çift parmakla ekranı kaydırırsanız, özellikler ekranına ulaşıyorsunuz ve burada telefonun ayarlarını değiştirebiliyorsunuz. Ancak Blinkfeed dışında arayüz, standart Android telefonlarla benzer özellikler gösteriyor. Sense UI, HTC'nin akıllıca geliştirdiği bir arayüz ve saf Android kullanıcıları onu biraz sıradışı bulsa da, alışmak çok zaman almıyor.

Performans

One E8'in,  Snapdragon 801 işlemcisi ile rakiplerini geride bırakan bir performansı olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Benchmark testinde, M8 bile 2857 puan alırken, E8'in 3048 puan alması göz kamaştırıyor. Bu arada rakiplerinden Samsung Galaxy S5 2905 puan, iPhone 5S 2540 puan, Sony Xperia Z2 2765 puan aldığını hatırlatalım. yani One E8 piyasadaki en güçlü telefonlardan biri olabilir. Tabi HTC'nin telefonun gelişmiş benchmark modunu açık bırakmış olması da ihtimal ki, bu da telefonun test yazılımlarında yüksek puan almasına neden olabiliyor.

Pil ve araçlar

Telefonun pil konusundaki performansı, piyasadaki en iyi performans değil. Ancak işlemciden kaynaklanan yetenekleri, onu pil konusunda başarılı bir modele dönüştürüyor. Extreme Power Saving modu ile telefonun şarjı artık telefonu çalıştıramayacak duruma geldiğinde cihaz tüm "lüks" özelliklerini kapatarak sadece SMS ve aramaları çalıştıracak şekilde bir enerji tasarrufu moduna geçiyor. Böylece akıllı telefonunuzun arka planında çalışan binbir tane gereksiz uygulama yüzünden arandığınızda bulunamadığınız rahatsız edici durumlar yaşamak zorunda kalmıyorsunuz. Elbette bu enerji tasarrufu modu mucizeler yaratmıyor ancak bir geceyi evden uzakta geçirmek zorunda kaldığınızda ve bu sırada bir şarj kablosu bulamıyorsanız, telefonunuzun sabaha kadar çalışacak olmasını garantiliyor. Akıllıca bir çözüm olduğu inkar edilemez.

Gerekli araçlar

Telefon ile birlikte gelen uygulamalar da son derece kullanışlı. Telefonun klavyesi, piyasadaki en başarılı klavye uygulamalarından biri. Yazı yazmak son derece kolay. Telefonun tarayıcısı da, 5 inçlik ekranda çok rahat çalışıyor ve One E8 ile internette gezinmek gerçekten keyifli. Ayrıca aynı arayüzde olduğu gibi, One E8 de, abisi One M8'de bulunan uygulamaların aynısı ile geliyor. Bu açıdan bir kısıtlama yok. 

Kamera

One E8'deki en önemli bileşenlerden biri kamera. One M8'deki çift kamera yerine E8'de tek kamera kullanılması önemli bir değişiklik. Peki 13 MP'lik bu tek kamera, gerçekten de kaliteli görüntüler elde edebiliyor mu?

Aslında kullanıcılar 13 MP kameranın fazla güçlü göründüğünü düşünüp yanılabiliyorlar ve bu da hayal kırıklığı yaratabiliyor. E8'de kullanılan kameranın mucizeler yaratmadığının altını çizmek lazım.

M8 ve E8 kameraları arasındaki farkı göstermek için aynı karenin iki farklı telefonla çekilmiş fotoğraflarını görmekte fayda var. 

One E8, 13 MP kamerasına rağmen One M8'in fotoğraf kalitesine yaklaşamıyor. Fotoğrafların ışık ve renk değerleri çok daha düşük çıkıyor. Elbette, bir fotoğraf uygulaması yardımıyla görüntülerin üzerinde oynamak mümkün ancak orijinal fotoğrafın daha canlı renklerle oluşturulması çok daha pratik bir çözüm. Aşağıda aynı karenin One M8 ile çekilmiş halini görebilirsiniz.

Genel bir değerlendirmek yapmak gerekirse, iyi ışıklandırılmış ortamlarad One E8'in kamerası başarılı sonuçlar veriyor. Ancak bu performans zaten piyasadaki akıllı telefonların tümünde bulunuyor. Bir diğer deyişle, iyi ışıklandırılmamış ortamlarda yüksek kaliteli fotoğraflar çekemeyen akıllı telefonlar problemini One E8 de çözebilmiş değil. Ancak unutmamak gerekir ki, fotoğrafçılıkta da ışıklandırma en önemli detaydır ve teknoloji henüz kötü ışıklandırmalı ortamlarda yüksek kaliteli fotoğraf çekmeyi kolaylaştıran bir yöntem üretemedi.

Sonuç

One E8, çoğu özelliği ile kullanıcıları şaşırtan bir telefon. Abisi One M8'in pek çok iyi özelliğini üzerinde toplayan telefon, fiyatı arttıran bazı lüks özelliklerden vazgeçerek, düşük fiyata iyi bir telefon arayan kullanıcılara hitap etmek istemiş. Metal kasa, her telefonda olması gereken bir özellik değil, nitekim piyasadaki bazı amiral gemileri bile plastik kasa kullanabiliyor. E8'in tek şansızlığı, insanların onu abisi M8 ile karşılaştırmadan duramaması. Ancak bu handikap iPhone 5C'de de yaşanmıştı ve herkes onu iPhone 5S ile karşılaştırarak, zayıf bir telefon olduğu kanısına varmıştı. Oysa iPhone 5C, dördüncü nesil iPhone'lardan sonra yeni nesil bir iPhone isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek güçlü bir telefondu.

Aynı imaj sorunu One E8 için de yaşanabilir. Rakiplerine oranla çok güçlü bir telefon ona One E8, sürekli abisi One M8 ile karşılaştırıldığında zayıf kalmış bir telefon izlenimi verebilir.  Tek kameraya sahip olması, kamerasının One M8 kadar güçlü olmaması, metal yerine plastik kasaya sahip olması bir dezavantaj gibi görünebilir. Oysa M8'in pek çok iyi özelliğini bünyesinde barındıran E8, 750 lira daha ucuz olan fiyatıyla da M8'e karşı bir avantaj sahibi. Fiyatın önemli olduğu satın alma kararlarında, E8 kesinlikle M8'den çok daha avantajlı bir telefon. 

HTC'nin yeni telefonu One E8'i test ettik

Sonraki Haber

Forum