HoloLens, ISS'de böyle kullanılıyor!

Microsoft'un sanal gerçeklik başlığı HoloLens, NASA tarafından uzayda işte böyle kullanılıyor!

HoloLens, yakında geliştiricilerin eline ulaşarak önemli bir aşama kaydetmiş olacak. Microsoft'un sanal gerçeklik başlığının tek başarısı ise bu değil. HoloLens, gecen sene uzaya ilk yolculuğunu yapmış, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) astronotlar tarafından kullanılmıştı.

Microsoft'un NASA ile birlikte yürüttüğü Project Sidekick projesi, HoloLens'in yörüngedeki astronotlara nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmeyi amaçlıyor. ISS programının başındaki NASA direktörü Sam Scimemi, geçen sene Haziran ayında yaptığı bir açıklamada "HoloLens ve diğer sanal gerçeklik cihazları, gelecekteki keşifleri sürdürmeye yardımcı olabilecek ve ISS'de kritik bilimsel araştırmalar yapan erkek ve kadınlara yeni yetenekler sunabilecek en son teknolojilerdir" demişti.

Şimdi ise NASA, HoloLens'in Uluslararası Uzay İstasyonu'nda nasıl kullanıldığını gösteren bir video yayınladı. NASA, Aralık 2015'te uzaya gönderilen iki başlığın iki farklı yolla kullanıldığını söylüyor. İlk mod olan "uzak uzman modu", Skype'tan faydalanıyor ve yeryüzündeki operatörün ekip üyesinin gördüklerini görmesini, bu şekilde gerçek zamanlı yardım sağlamasını mümkün kılıyor.

İkinci mod ise "prosedür modu". Bu modda "çeşitli işlemlerin gerçekliği, mürettebatın etkileşimde bulunduğu nesnelerin üzerinde gösterilen holografik illüstrasyonlar yoluyla artırılıyor."

Geçtiğimiz günlerde Dünya'ya dönen komutan Kelly, yukarıda da izleyebileceğiniz videoda HoloLens deneyimini şu sözlerle anlatıyor: "Onunla yaklaşık 2 saat zaman geçirdik ve ilk düşündüğüm, bu imkandan şu anda faydalanmamız gerektiği oldu."

Sonraki Haber

Forum