Hız testi nedir, gerçekten de önemli mi?
PC donanımı satın alırken hız testlerine önem vermeli miyiz? Peki tüm bu testler ne anlama geliyor?
İster yeni bir donanım alın, ister yeni bir bilgisayar, paranızın karşılığında en iyi performansı elde etmek isteyeceksinizdir. Teknik özellikler ve diğer kullanıcıların yorumları, performans hakkında önemli ipuçları verecektir. Ancak en detaylı veriler için hız testlerine bakmanız gerekiyor.
İnternette donanımları hız testinden geçiren ve bu testlerin sonuçlarını listeleyen birçok web sitesi var. Peki bu veriler tam olarak ne anlama geliyor? Hız testi sonuçlarına bakarak satın alma kararı verilebilir mi?
Hız testi (benchmark) nedir?
Hız testi , gerçek hayattakine benzer işlemleri seri bir biçimde belirli bir donanım üzerinde yürütmektir. Örneğin işlemci testinde bir laptop'un işlemcisi, verileri ne kadar hızlı şifreleyebileceğini görmek üzere bir dizi matematiksel teste tabi tutulabilir. Sabit disk testlerinde büyük bir dosyanın ne kadar zamanda yazılıp okunabildiği, GPU testlerinde ekranda belirli sayıda nesne varken kaç FPS'ye ulaşıldığı test edilebilir.
Test sonuçları tek başlarına çok şey ifade etmeseler de, iki ürünün test sonuçlarını karşılaştırdığınızda hangisinin daha iyi performans sunduğu konusunda karar vermeye başlayabilirsiniz.
Kendi donanımınızı test edin
Kendi donanımınızı test edin
Sahibi olduğunuz bir donanımı hız testinden geçirmek isterseniz, bu iş için kullanabileceğiniz birçok araç var. Geekbench, başlamak için kullanabileceğiniz en kolay uygulamalardan bir tanesi. Araç Mac, Windows, iOS ve Android'de çalıştığı için, işletim sistemleri arasındaki performansı da karşılaştırmanıza izin veriyor.
Geekbench, işlemci ve bellek performansına odaklanan bir araç olduğundan grafik ve sürücü hızı testleri için NovaBench ve PassMark'a başvurabilirsiniz. Android'li telefonlarda ise AnTuTu'yu tavsiye ediyoruz.
Hız testlerini etkileyebilen birçok değişken olduğuna dikkat etmelisiniz. Örneğin laptop pilinizin veya telefonunuzun şarj seviyesi, sonuçları etkileyebilir.
Sıkça kullanılan hız testleri
Hız testleri, kullanılan yazılıma ve testi yapan kişiye göre farklılık gösterir. Testler genellikle birden fazla alana odaklandığından, donanımın performansı hakkında bilgi almak için birkaç testi karşılaştırabilirsiniz. İşte sıkça rastlanan bazı hız testleri ve anlamları.
İşlemciler, grafik kartları, sabit diskler
İşlemciler
Kayan nokta (floating point) matematik testleri: Çoğu araçta bulunan bu testte işlemcinin temel matematiksel işlemleri yerine getirme yeteneği ölçülür. Kayan nokta, testte kesirli sayıların kullanıldığı anlamına gelir. Tamsayı testleri ayrıca test edilir. Sonuçlar ise genellikle milisaniye cinsinden gösterilir; dolayısıyla daha düşük sayılar, daha yüksek performansa işaret eder.
Sıkıştırma testler: Bu testler, işlemcinin geniş veri bloklarını kayıpsız olarak ne kadar hızlı sıkıştırabildiğini test eder. Sonuçlar saniyede sıkıştırılan kilobayt cinsinden gösterildiğinde, daha yüksek değerler, daha iyi olacaktır.
Tek çekirdek testleri: Bu testler, işlemcinin tek bir çekirdeği üzerinde yoğunlaşır. Yazılımların çoğu çoklu çekirdek için optimize edilmediğinden, iyi bir tek çekirdek performansı önemlidir.
Grafik kartları
2D grafik testleri: Bu testler, çizim, resimleri taşıma, çizgileri ölçekleme, yazıtipleri, arayüz öğeleri gibi şeylere odaklanır.
3D grafik testleri: Oyun ve yoğun grafiksel işlemler için önemli olan bu testte farklı detay seviyelerinde 3 boyutlu nesnelerin ekranda ne kadar hızla işlendiğine bakılır.
Sabit diskler
Sıralı (sequential) testler: Sıralı testler, birleştirilmiş bir sabit diskte, büyük bir dosyanın okunmasını veya yazılmasını ifade eder. Sonuçlar, saniyede okunan/yazılan MB cinsinden gösterildiğinde yüksek değerler, daha iyi olacaktır.
Rastgele (random) testler: Bu testler, disk üzerinde rastgele olarak depolanan verilere ne kadar hızlı erişilebildiğini gösterir. Rastgele okuma ve yazma hızları, sıralı okuma ve yazmaya göre fark edilir ölçüde yavaş olacaktır.
Hız testleri ne kadar önemli?
Hız testleri, özellikle oyunlar, video düzenleme gibi güç gerektiren işlemlerde size yardımcı olabilir. Bunun yanında bir donanımın yeni bir nesle geçişte ne kadar hızlandığını görmek açısından da çok faydalıdır. Ancak web'de dolaşmak, Facebook'a girmek, Office'i kullanmak gibi günlük işlemlerde test sonuçları, gerçek hayatta büyük bir fark oluşturmayabilir