Hiroşima'da atom bombası sonrasında ortaya çıkan "gizemli gölgeler" aslında ne?

Hiroşima'ya atılan atom bombası sonrasında, çok sayıda "gizemli gölge" ortaya çıktı. İnsanlar bunların bomba nedeniyle buharlaşan insanların kalıntısı olduğunu düşünse de, gerçek hiç de öyle değil.

Pek çok kişi, Pompeii’deki taştan insan vücutlarının gerçekten orada yaşayan ve volkanın patlamasıyla kaplanarak taşa dönüşen insanlar olduklarını düşünüyor. Ama bu taş insanlar, M.Ö. 79 yılında volkanın patlaması sırasında şehirde bulunan ve bu patlamadan belki de en feci şekilde etkilenen insanların doğru birer tasviri olsa da, aslında araştırmacılar tarafından oluşturulan heykellerden başka bir şey değil. Bu konuda ayrıntılı bir yazıyı buradaki haberimizde bulabilirsiniz.

Benzer bir şekilde, ABD’nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atom bombası atmasının ardından bölgede ortaya çıkan gizemli gölgeler de insanların kafasını karıştırabiliyor. Atom Bombası Müzesi’ndeki sergileri açıklayan gönüllü Yoshinori Obayashi’ye göre, müzeyi ziyaret edenler bazen nükleer patlama nedeniyle insanların anında buharlaştığına ve geride sadece gölgelerinin kaldığına inanıyor.

Saldırıyı takip eden aylarda binlerce kişinin kayıp ilan edilmesi ve öldüğünün varsayılması dolasıyla bu efsanelerin ortaya çıkması anlaşılır bir durum. Ama Hiroşima’da geriye kalan “gölgeler”, aslında atom patlamasında öldürülen insanların buharlaşmış kalıntıları değil.

Hiroşima Üniversitesi emekli profesörü Dr. Minako Otani, Japon yayın kuruluşu Peace Seeds ile yaptığı görüşmede “Isı ışınlarının vücuda ne kadar derine ulaştığını bilmiyoruz” diyor ve devam ediyor: “Fakat insan vücudu yansa bile, karbonlaşmış doku veya en azından kemikler kalacaktır.

Kısacası, insanların ve bisikletler gibi diğer nesnelerin gölgeleri onların buharlaşmış kalıntıları değil. Atom bombası enerjisi Hiroşima’da yayılırken yolu üzerinde nesnelerle karşılaştı. Bu nesneler (insan, hayvan veya cansız) bu enerjiyi emerken, bombanın gücü çevredeki alanı beyazlatarak yoluna devam etti. Ortaya çıkan sonuç bir gölge gibi görünse de, aslında boyanan kısım gölgeler değil, çevrelerindeki alan. Ve bu izleri korumak için büyük bir çaba sarf edildiği açık.

Sonraki Haber

Forum