Hiperaktif çocuklara şifa

Bilim adamlarının geliştirdiği bir bilgisayar oyunu dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi azaltıyor...

İsveç'te nörolog bilim adamları, dikkat eksikliği olan çocuklara yardımcı olabilecek bir bilgisayar oyunu geliştirdiler. Technology magazinindeki incelemeye göre Robomemo isimli oyun çocuğun ön beyinini çalıştırıyor.

İnsan, beyninin bu kısmı ile hareketlerini planlar. Aynı zamanda kısa süreli bilgileri depolayan çalışma hafızası da bu kısımda bulunuyor. İsveç'teki Karolinska Enstitüsünde çalışan araştırmacı Hans Fossberg'e göre dikkat eksikliği sendromu ve hiperaktivitesi olan çocukların ön beyni normal çocuklara göre daha az çalışıyor.

Robomemo her duyuya hitap eden görevler veriyor. Mesela çocuk, robotun göğsünde yanan lambaların sırasını aklında tutmalı. Başarılı ile tamamlanan sekiz görevden sonra çocuğun tamamen eğlence odaklı bir oyun oynamasına izin veriliyor. Eğitimli bir antrenörün gözetimi altında bu işlemler gerçekleştirildiği için oyun evde kullanım için düşünülmemiş.

Sonuçlar, dikkat bozukluğu olan hastanın hem hafızasının geliştiğini hem de hiperaktivite belirtilerinin azaldığını gösteriyor.

Sonraki Haber

Forum